BOYSCOUT BOOK CLUB: 12 супер книги от юли

Годишната (и очевидно вечна) профилактика на Топлофикация започва с тежки клетви към суверена на топлото и дежурен ескапизъм с новите предложения в месечния BOYSCOUT BOOK CLUB: брилянтни сборници с есета на нобелови лауреати, забавни автобиографии на остроумни сръбски комедиографи, луксозни издания за подарък или личната библиотека, важни бижута от малки издателства, интерес поглед към един от най-необичайните концентрационни лагери и други потентни истории в най-добрите нови книги от юли:

ЧУВСТВИТЕЛНИЯТ РАЗКАЗВАЧ на Olga Tokarczuk (ICU)

Историята: Първата книга на Tokarczuk след получаването на Нобеловата награда за литература през 2018 е сборник с дванайсет есета, които превеждат през лабиринтите на писателското въображение и разплитат тъканта на съвременния свят с нежна загриженост и дълбоко разбиране. Дузината упражнения по другост потапят в дълбокото на чувствителността: усещането за изчерпване и смаляване на света, сладостния послевкус на носталгията, дълбоко зейналите бездни между поколенията, паноптичното око, което вечно ни следи и анализира, пътуващия човек, животните, тези наши братя по болка и други надзъртания в най-съкровените кътчета на писателското въображение.
Защо да я прочетете: Заради приятните способности на този своеобразен разговор с дръзката полска писателка да ни провокира да подадем глава извън хоризонта, очертан от познатите ни и комфортни мисловни модели и да отворим сетивата за непознатото, тайнственото, неочакваното. А и заради тоновете ерудиция, талант, мащабност, емоционалност, въображение, непринуденост и чувство за хумор, които струят от всеки ред на Tokarczuk.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

УМОПОМРАЧЕНИЯ на André Baillon (СОНМ)

Историята: Kлючовото произведение от така наречената клинична част в библиографията на André Baillon (1875-1932) кънти ясно с отгласите от кризите на писателя, предизвикани от психичното заболяване, което го съпровожда през целия му живот. В двата разказа в основата на тази творба (Думите. Церебрална драма и Ева и Кики. Семейна драма), писателят изследва пределите на лудостта и езика с помощта на две истории, лишени от всякакви орнаменти и с най-обикновени персонажи. Хуморът и страданието се свързват в общ глас, а отчуждението, загубата на смисъла и опитите за неговото възстановяване са основни теми.
Защо да я прочетете: Определят го като предтеча на екзистенциализма, а сюрреалистите припознават в него своя сродна душа.André Baillon е един от най-ексцентричните, иронични и сензитивни писатели във франкофонската литература, получил признание във Франция и Белгия като оригинален стилист заради познатите у нас творби с автобиографичен елемент Историята на една Мария (1921), Един така обикновен човек (1925) и Ухолезата от Люксембург (1928).
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ПОКОРЯВАНЕ НА ЩАСТИЕТО на Bertrand Russell (Сиела)

Историята: Идеите на Bertrand Russell променят основните схващания в много съвременни науки. Една от тях е Парадоксът на Ръсел в математиката, но точните науки не са единствената сфера, в която е оставил значима следа. Социално ангажиран през целия си живот, британският математик и философ води антивоенна кампания по време на Първата световна война, а години след нея през 1930 публикува и изводите, до които е достигнал в търсенето на отговор на въпроса защо човек е нещастен. Покоряване на щастието е елегантна, остроумна и човеколюбива книга, посветена на най-близката и недостижима мечта, а именно: вътрешна хармония и мир. Водейки читателя стъпка по стъпка през причините за нещастие и личните избори, компромиси и жертви, Russell чертае маршрут за изход от привидно неизбежното безпокойство, преобладаващо дори в сигурните и проспериращи западни общества.
Защо да я прочетете: 280-те страници са пълни не със сложни и витиевати разсъждения, а с фундаменталното послание на пацифиста философ, че щастието се постига, като превъзмогнеш себе си и се отвориш за работа и взаимоотношения с другите, и се губи, когато се затвориш в себе си, обзет от тревоги и страхове. Рецептата за добър живот от един от най-великите умове на XX век излиза в ново луксозно издание с твърди корици, за да спаси положението или поне да го замаже. Покоряване на щастието не дава готови отговори и не поучава, но успява да вдъхне увереност, че с ясна мисъл и вяра и най-нещастният човек може да постигне хармония с живота. Ще проверим, пък да видим.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

АВТОБИОГРАФИЯ на Бранислав Нушић (Колибри)

Историята: Аз мисля, че изобщо е излишно да се пише предговор към автобиография. Ако човешкият живот има някакъв предговор, той е от такова интимно естество, че за него изобщо не се пише. Но на мен предговорът ми е необходим, за да оправдая начинанието си да напиша автобиография – работа, с която обикновено се занимават само пропаднали политици, изгонени владетели, безделници пенсионери, бивши дворцови дами и членове на Академията на науките. Какво начало само, а? Забавната автобиография на Нушић разказва най-смешните случки от неговата младост – от училището, казармата и затвора.
Защо да я прочетете: Заради сочното и непомръкващо чувство за хумор, способно да превърне разказа и за най-обикновеното преживяване в незабравимо преживяване. Автобиографията на сръбския писател и комедиограф е славна и блестящо остроумна книга за всички възрасти.
Колко струва: 11 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ИГУАНАТА на Denis Thériault (Лист)

Историята: Подводният град Фтан е вълнуващо място. Tам живее народът на сирените и гъмжи от чудни риби и други хрилати същества. Входът за него обаче е скрит в сънищата, чийто пазител е Игуаната с пламтящи очи. Най-добрият ѝ приятел е едно момче, а неговият най-добър приятел е напът да остане сирак, защото баща му загива при инцидент с моторна шейна, а майка му е в кома. Люк Безо, чиято майка е изчезнала отдавна, убеждава приятеля си, че Игуаната, скрита в пещерата на Зуавския залив, може да спаси неговата.
Защо да я прочетете: Романът на Denis Thériault (Странните преживелици на един пощальон) е вълнуваща история за приятелство, родено от скръбта и силата на въображението. Игуаната е дебютният роман на канадския писател отпреди двайсет години, донесъл му награди Франция – Квебек (2001), Anne-Hébert (2002), Odyssée (2002) и Combat des livres на Радио Канада (2007).
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

АД на Dante Alighieri (Кръг)

Историята: Предстоящата през септември 700-годишнината от смъртта на великия флорентински поет Dante Aleghieri (1265 – 1321) е удобен повод за ново луксозно издание на първата част от неговата Божествена комедия – едно от най-великите произведения в италианската и световната литература въобще. Адът на Dante описва в първо лице пътуването му през деветте кръга на пъкъла, където съгрешилите получават наказанията за своите грехове. Водач на автора през мрачното и опасно пътуване е древноримският поет Вергилий, авторът на Енеида.
Защо да я прочетете: Заради красивото библиофилско издание с автентичния първи превод на Константин Величков от 1906 и прекрасните илюстрации на френски художник и гравьор Gustave Doré.
Колко струва: 27 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ЩЕВИЦА ЦВЕК В ЧЕЛЮСТИТЕ НА ЖИВОТА на Dubravka Ugrešić (Колибри)

Историята: Щефица Цвек в челюстите на живота свободно обиграва клишета и стереотипи на тривиалната литература и култура. Романът на Ugrešić разказва баналната история на непохватна в житейските дела, неудовлетворена и вечно депресирана млада жена, търсеща мъжа на живота си и занимания, които да запълнят сивото й съществуване.
Защо да я прочетете: Този ироничен и духовит роман пачуърк е без аналог в световната литература – от онези творби на постмодернизма, които очароват с изобретателност и мощно въображение.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЧИРАКЪТ НА МАГЬОСНИКА на Evald Flisar (Лист)

Историята: Словенски писател с роман за хималайския учител Yogananda – световната литература не помни друго такова явление. Вероятно затова Чиракът на магьосника е най-четената и превеждана словенска книга от Втората световна война насам. Писаната през 1986 и издадена на български едва сега книга на Flisar е пътешествие към Изтока в търсене на вселенска мъдрост и вътрешна хармония. Главният герой, носеща името на автора, потегля към Хималаите, за да търси прочутия учител. Но освен неговите притчи и непредсказуемост, героят намира загадъчен американец и невинно тибетско момиче. Всяка от тези срещи променя душата и егото.
Защо да я прочетете: Преди падането на Желязната завеса, Flisar прекарва двайсет години извън родината си и обикаля 98 държави. Три години живее в австралийския град Сидни и работи като машинист в метрото, а след това и като редактор и автор на материали за енциклопедия за наука и изобретения в Лондон. Броди из Азия, среща всякакви образи из Индия, Непал, Индонезия и трупа впечатления, с които по-късно ще насити своите романи, разкази и пиеси. Чиракът на магьосника е неизменен бестселър още от дебюта си през 80-те заради необикновения начин, по който съчетава приключенски роман с философски трактат.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

КРИМИНАЛЕН КЛУБ ЧЕТВЪРТЪК на Richard Osman (Софтпрес)

Историята: Добре дошли в Купър Чейс: луксозен комплекс за възрастни хора, в който животът тече на бавни обороти и никога нищо съществено не се случва. Повечето му обитатели разнообразяват дните си с пилатес и кръжоци по плетене, но четирима от най-колоритните хора в дома формират затворения криминален клуб Четвъртък, занимаващ се с (чисто любителски) с разплитане на неразкрити убийства и сложни загадки от полицейската практика. Наградата: чувството на удовлетворение, че и на тази възраст все още са дяволски добри в нещо. Когато обаче спокойният комплекс става сцена на местопрестъпление, чудата четворка получава златна възможност да разследва на терен. Ако успеят да се спогодят с полицията, разбира се.
Защо да я прочетете: Съвършената симбиоза от мистерия, напрежение, хумор и оригиналност превръща миналогодишния Криминален клуб Четвъртък в най-бързо продавания роман от 2012 насам и най-успешния криминален дебют в историята с над един милион продадени книги досега. Няма как да е иначе, след като позволява да се разтоварим с остроумен и хитро конструиран сюжет с необикновена четворка, съмнителен свещеник, наркодилър, гангстер и старо гробище. Или, казано по друг начин, сърдечна и много човешка история, която открива чара на старостта и предупреждава да не я подценяваме.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Софтпрес и по-добрите книжарници.

КРАСАВИЦА И ДРУГИ ИСТОРИИ на Владимир Набоков (Колибри)

Историята: Вторият том с разкази на Набоков под логото на Колибри не е подреден хронологично, а следва тематичен принцип, проследяващ изграждането на стила на писателя през годините и през двата му основни езика – английски и руски. Красавица и други истории обхваща две дузини разкази, свързани чрез темите за любовта, реалното и фантастичното, разчитането на знаците и символите, творчеството. Вътре са най-добрият разказ на Набоков (Сестрите Вейн), един от любимите му (Пролет във Фиалта), най-изследваният (Знаци и символи), игривият и скандален Сваляч, последните му разкази на руски и други.
Защо да я прочетете: Заради изящния език на един от най-великите прозаици и гениални стилисти на ХХ век.
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ДОКАТО МУЗИКАТА СВИРЕШЕ на Nathaniel Lande (Кръг)

Историята: Млад пианист, акордьор и син на велик диригент и немски генерал отказва да изостави еврейските си приятели пред неясната им съдба. Max Mueller се премества в малкото чешко градче Терезин, превърнато в концентрационен лагер за хиляди творци, интелектуалци и изтъкнати личности и водещо относително богат културен живот. Благодарение на своите превилегии сред нацистите, Mueller се опитва да облекчи живота на любимите си хора в лагера. Увлечени по журналистиката от малки, той и приятелят му David започват да списват вестник с материали за културните дейности наоколо в опит да открият смразяващата истина за това, което се случва с изчезващите хора. С всяка стъпка към нея, двамата се сблъскват с ужасите на геноцида, извършвани систематично от нацистите. Единствената им утеха е музиката.
Защо да я прочетете: Тази нестандартна перспектива към една от най-големите трагедии в човешката история е резултат от дългогодишно проучване на действителни събития и реални личности като психиатъра Viktor Frankl, композитора Hans Krásа, режисьора Kurt Gerron и много други интелектуалци, затворени в този необичаен концентрационен лагер. Историческият роман на опитния документалист Lande преплита фикция с реални факти и личности, за да въвлече в напрегнатата атмосфера на Втората световна война и да напомни, че дори тази изящната мелодия за необикновени обитатели и тъжна песен на човешкия дух и смелост в невъобразими времена е подвластна на общата еврейска съдба.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ТОРТО АРАДО на Itamar Vieira Júnior (Лемур)

Историята: Bibiana и Belonísia са дъщери на работници в имение в сърцето на Баия, Североизточна Бразилия. За техните родители, забраната на робството не е нищо повече от дата в календара. Животът на сестрите се променя завинаги, след като решават да отворят тайнствен куфар под леглото на своята баба – малка дързост с огромни последствия, която ще ги сблъска с с подчинението и безправието, битуващи и до днес в Бразилия. Епичният роман Торто арадо (изкривен плуг на португалски) разказва истории за живота, смъртта, борбата и изкуплението през призмата на семейни тайни, религиозни обреди и вярвания и на фона на живи картини от пищната бразилска природа и изнурителния земеделски труд.
Защо да я прочетете: Заради статута на Торто Арадо като ключов роман за разбиране на робството в Бразилия и пагубните последствия от него. Многократно награждаваният бразилски литературен феномен на Itamar Vieira Júnior е не просто достоен наследник на най-добрите разказвачески традиции, вдъхновени от баиянската земя и нейните хора, но и автор на забележителен дебют, белязал социалния и политически живот в родината си и осветил съдбата, бита, религията и труда на общностите киломбо в Североизточна Бразилия, създадени от избягали от плантациите роби след забраната за робство.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Лемур и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.