Girlscout: Съвременни маниери с мацките от The Gentlewoman

Повечето модерни наръчници за добър живот отегчават с постоянно рециклирани, добре познати (и леко редактирани) съвети, спорни илюстрации и амбиция да се харесат и съответно харчат сред възможно най-голяма аудитория.

The Gentlewoman обаче е приятно изключение. По-малката сестра на мъжкото списание Fantastic Man излиза вече повече от десетилетие, за да представя смислени и стилни жени с рафиниран и отличителен вкус и интелигентен поглед към модата и живота въобще чрез проникновени текстове и очаквано добра фотография. Но когато на главния редактор на списанието Penny Martin й хрумва да събере цялата натрупана мъдрост на едно място, екипът зад The Gentlewoman решава да не се задоволи с обикновена антология на изданието, а с чисто нова книжка.

Penny Martin, главен редактор на The Gentlewoman © Thomas Lohr

Modern Manners: Instructions for Living Fabulously Well съдържа интелигентни и духовити есета с оригинални съвети за справяне с ежедневни и не чак толкова ситуации, написани от дългогодишни и популярни сътрудници на списанието като Joan Juliet Buck, Hilary Mantel, Miranda July, Lauren Collins, Ann Friedman, Caroline Roux и Otegha Uwagba. Мацките коментират всичко – от класическите теми за добрите маниери (как да даваш бакшиши, да пристигнеш сама на партита, да организираш такива и как да бъде добра кръстница) и поведението в съвременната социална и обострена от политическа коректност и обидчиви характери среда (най-добрите легални наркотици, ползите от менструалната чашка, как да подаряваш вече получени подаруци и как да напишеш перфектния автоматичен отговор извън офиса).

Именно личният характер и анекдоти отличават томчето на Phaidon от всеки друг подобен наръчник, а основната идея зад книгата на The Gentlewoman е не разчита на правила за спазване, а на променливия характер на маниерите – как да избягваме най-лошото и да се потапяме в най-приятното от съвремения свят. Сред най-приятните лични съвети са как да оцеляваме на гадни работни места според Hilary Mantel, как да се забавляваме дискретно като Kylie Minogue, как да яздим като Honey Dijon, как да сервираме според Val McDermid и много други. Цялостната картина след 200-те страници е оптимистична, а интимната прагматичност и експертиза във всяко есе – подходяща не само за жени, но и за мъже.

Modern Manners: Instructions for Living Fabulously Well (меки корици, 196 страници, без илюстрации, Phaidon) на The Gentlewoman струва 50 лева онлайн от Phaidon и пристига на 2 септември.