Ben Gorham от Byredo създава 13 ароматни свещи за Ikea

Когато Ikea обяви сътрудничеството си с нишовия парфюмерист и харизматичен тип Ben Gorham преди повече от три години, скептиците се питаха защо шведските сънародници се комбинират чак сега, а феновете опитваха да налучкат какво точно означава, цитираме, преосмислянето на ролята на ароматите за дома, изследване на иновациите в областта и интегриране на миризмите по съвсем нов начин.

Е, почитатели на Byredo и шведската марка за обзавеждане могат да се сдобият с резултата от изследването още другата седмица. Уви, обещаните нови начини за добавяне на аромати в дома всъщност са обикновени ароматни свещи под името Osynlig (невидим на шведски), подчинени на идеята за невидим дизайн – как да надскочим ограничените възможности на традиционния триизмерен дизайн, за да създадем уют с безкрайната вселена на звук, светлина и мирис.

За Gorham, ароматите са онази част от дома, която не можем да докоснем, уловим или видим с просто око, но въпреки това са важна част от живота и помагат, дори несъзнателно, да изпитваме комфорт и сигурност. Ето защо се опитахме да разработим един тон миризми с идеята, че всеки има различно отношение и нищо не е правилно или грешно.

7/7 OK /Niklas 7/7 OK /Niklas remove the brown looking stain in the white candle wax in the candle at the back. The grey floor next to the red candle, can we clean it up so it doesn’t look ‘trasig’. Thanks!

Предизвикването на асоциативни спомени за уют и ароматерапия за настроения, чувства и емоции е в ръцете на 13 свежи, флорални и дървесни свещи от висококачествени ръчно смесени съставки, които могат да бъдат използвани самостоятелно или съчетани помежду си спрямо индивидуалните предпочитания.

Последното е възможно и заради достъпните цени, които следват идеята на Ikea да демократизира скъпите аромати на Gorham за Byredo. Остава само да разберем дали Osynlig се справя добре с невидимото провокиране на носталгия за нещата, които сме направили и мечти за онези, които не сме. Разбира се, удобно завити у дома.

Ароматните свещи Osynlig струват 10, 20 и 50 лева в магазините на Ikea.