Наръчник за единаци против самота и скука, част 11

Април е с тъжни помени за зверски терористични актове в църкви от комунисти, горящи парижки катедрали, политическа лоботомия и стандартната предвеликденска депресия, туширана от дългоочаквани филмови премиери, саркастични сериали, деликатна еротика, музикални подкасти и доволно богата художествена и документална литература за стимулиране на намаляващите мозъчни клетки.

Единайстият наръчник за единаци против самота и скука си е същата стегната БИБЛИЯ за нови попкултурни забавления, който помага с гъст дестилат от супергеройски филми, амбициозни ТВ сериали по истински ядрени катастрофи и фиктивни Terry Gilliam-ски фантастични светове, отрязани мъжки пениси, самоубийства на писатели и моржове, добър дизайн, Hitchcock-oво напрежение и шоколадова еротика.

ФИЛМИТЕ

Шазам!

Историята: David F. Sandberg режисира Zachary Levi (Shazam) и Asher Angel (Billy Batson) в семейната и много забавна DC история за 14-годишен сирак, който се превръща в супергерой по неволя (по-скоро по волята на древен магьосник) и трябва да разбере с какви суперсили разполага изваяното му тяло на истински бог с душа на хлапе, за да може да се изправи срещу злия д-р Thaddeus Sivana (Mark Strong).
Защо да го гледате: Дори скептичните критици на подобни комикс екранизации ще оценят идеалния баланс на Шазам! да не се лигави прекалено идиотски като Дедпул и да не се взима толкова на сериозно като Отмъстителите. Златната среда в една от малкото правилни стъпки на DC напоследък, един вид.
По кината: в момента

Роден син

Историята: Най-новата екранизация на едноименния роман на Richard Wright от 1940 поставя младия афроамериканец и приятно екзистенциален пънкар Bigger Thomas (Ashton Sanders) в дилемата да избере на пръв поглед сигурната работа като шофьор на богат бял земевладелец, пардон, работодател за сметка на лесните пари от квартални обири. Уви, един нещастен случай с дъщерята на последния променя целия му живот.
Защо да го гледате: Режисьорският дебют на артиста Rashid Johnson очарова с брилянтната актьорска игра на титуляра Sanders (Лунна светлина) и напоителната атмосфера на мудно действие в история, която приковава от първата секунда и държи до самия (не)очакван финал с майсторските метафори за съвременни проблеми.
По кината: само в Щатите, у нас е в HBO GO

Отмъстителите: Краят

Историята: Каквото и да коства! Дължим го на всички, които ги няма в тази стая. С подобни реплики е повече от ясно, че оцелелите от Тhanos-овия холокост отмъстители ще направят всичко възможно, за да спасят другарчетата, земята и каквото там трябва, за да стане абсолютно зрелището в най-големия блокбъстър от първата половина на 2019.
Защо да го гледате: По навик или от чисто любопитство кой ще умре, кой ще живее и какви сламки за бъдещето на тази Marvel вселена ще бъдат оставени в един от най-касовите филми на годината, поне според прогнозите.
По кината: 26 април

Какво още до края на юни? Първо е идиотската идея за Pokemon: Детектив Пикачу (10 май) с Ryan Reynolds като гласа на въпросния жълтур. Следват добре хореографирания екшън на Джон Уик 3 (17 май), Аладин (24 май) на Guy Ritchie, Годзила II: Кралят на чудовищата (31 май), X-Мен: Тъмния феникс (7 юни) и най-чакания биографичен филм за музикална легенда след компромисния Бохемска рапсодия Рокетмен за Elton John на 31 май.

СЕРИАЛИТЕ

Чернобил (HBO)

Историята: Съдейки по първите три предварителни епизода за журналисти, първокласният актьорски състав (Stellan Skarsgård, Jared Harris и Emily Watson) и наистина впечатляващата кинематография и сценография разказват покъртителната история на едноименната аварирала ядрена централа в пет епизода по най-добрия възможен начин, който мудно остава невидимата радиация да всее ужас и кошмари дори и в най-обръгналия зрител.
Защо да го гледате: Високобюджетната екранизация на един най-страшните инциденти в историята на човечеството е режисирана от JOHAN RENCK (сериалът Последните пантери и видеоклипове за DAVID BOWIE, Fever Ray, The Knife и Robbie Williams), който има афинитет към източноевропейски истории. От 7 май

Добри поличби (Amazon)

Историята: Най-обещаващото ново заглавие на Amazon за 2019 е екранизация на фантастична история на неочакваното приятелство между ангел и демон по книгата на Terry Pratchett и Neil Gaiman. Вторият се явява и копродуцент на минисериала от шест епизода с участието на Michael Sheen, Jon Hamm, Jack Whitehall, Miranda Richardson, Nick Offerman и Frances McDormand.
Защо да го гледате: Музиката е от David Arnold, ако случайно ви трябват още основателни причини да му дадете шанс. От 31 май

Too Old to Die Young (Amazon)

Историята: Десетте серии в антологията на Nicolas Winding Refn изглеждат като много силен дестилат на всички характерни похвати на датския режисьор – от наситената в неонови цветове визия през музиката на Cliff Martinez и студеното лице на Milles Teller – или шедьовър или огромен провал, но да видим.
Защо да го гледате: Взимаме си думите обратно за предишното заглавие. Най-обещаващото ново заглавие на Amazon всъщност е този блокбъстър сериал, който ще дебютира на филмовия фестивал в Кан. От 14 юни

Още? Параграф 22 и девет други нови сериали в нашия ТВ гид за сезон пролет 2019.

ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ФИЛМ

Кой съм аз: Мохамед Али (HBO)

Историята: Хрониката на необикновения живот на една от най-иконичните личности на ХХ век е разказана в две части от общо 165 минути чрез собствените думи, победи, загуби и феноменални триумфални подвизи на най-великия боксьор Muhammad Ali с много непубликувани досега филмови кадри, сглобени от майстора зад Тренировъчен ден.
Защо да го гледате: Това със сигурност не е първият документален филм за легендата Ali, но е първият документален филм за легендата Ali, режисиран от легендата Antoine Fuqua и продуциран от друга спортна легенда – LeBron James. Oт 15 май

ДОКУМЕНТАЛНИТЕ СЕРИАЛИ

Улична храна (Netflix)

Историята: Създателите на Chef’s Table се завръщат с нова апетитна документална поредица за културата на азиатската улична храна и нейните местни герои в Тайланд, Индия, Тайван, Япония, Южна Корея, Сингапур, Индонезия, Филипините и Виетнам.
Защо да го гледате: За да получите истинско вдъхновение за кулинарен туризъм от усмихнати хора – такова, каквото няма и за секунда в който и да било епизод на Мастършеф и Кошмари в кухнята. Oт 26 април

Лорена (Amazon)

Историята: В една спокойна нощ през 1993, Lorena Bobbitt отрязва пениса на съпруг си след години домашно насилие. Противоречащите си истории на John и Lorena експлодират в 24-часова медийна сензация, подновила борбата между половете. Дългогодишното страдание на Lorena е пренебрегнато от мисогинистичната преса, но въпреки това намира сили да се справи със скритите белези на своето премеждие.
Защо да го гледате: Продуцираният от Jordan Peele сериал за истинско престъпление в четири части опреснява истинската история зад един от най-големите американски съдебни процеси и таблоидни скандали на 90-те години.

Нашата планета (Netflix)

Историята: Сър David Attenborough мигрира в Netflix, за да разкаже още веднъж за удивителните животни и невероятната планета, на която живеем.
Защо да го гледате: Новата поредица е снимана изцяло на ултра висока резолюция в екзотичните джунгли и морски дълбини на над 50 страни. Най-важното й качество обаче е, че не спестява грозната истина за всичко, което правим, за да разрушим нашата планета.
Още на същата тема? От National Geographic, разбира се. Враждебната планета представя най-негостоприемните места в света и как животните се приспособяват към екстремните условия на средата.

МУЗИКАЛНИЯТ ПОДКАСТ

Broken Record

Защо да го слушате: Поколения меломани чуват музиката на любимите си албуми чрез допълнителните текстове в тяхната книжка. Най-вече защото хубавата музика изисква не просто слушане, а разговор между артиста и неговата публика. Broken Record се опитва да рестартира този разговор в свят без подробни истории и контекст. Подкастът на продуцента Rick Rubin, писателя Malcolm Gladwell и бившия редактор на The New York Times editor Bruce Headlam си говорят тематично и напоително с царе като David Byrne и други важни герои за историята на музиката. Както може да се досетите, абонаментът е абсолютно задължителен.

ИЗЛОЖБАТА

Групов портрет на царските деца Борис, Кирил, Надежда и Евдокия, 1904 © Никола Михайлов

Дворецът на изкуството

Eдна от най-старите сгради в София е тясно свързана с историята на града и на България. Освен като физическо пространство, дворецът е място на власт и култура и метафоричен образ за фигурата на княз Александър I Батенберг и на цар Фердинанд. Експозицията Дворецът на изкуството заема пространства, в които е протичал официалният им живот и е обвързана с историята на новото българското изкуство от края на ХІХ и началото на ХХ век. Основната идея е да се проследи неговото зараждане и развитие в следосвобожденска България чрез културните политики на държавата. Освен колекцията от картини на цар Фердинанд, в изложбата са включени първите придворни художници българи, както и основни събития в художествения живот на България, пресъздадени чрез документи и специален подбор от творби – Иван Димитров, Антон Митов, Иван Ангелов, Ярослав Вешин, Никола Михайлов, Никола Петров, Атанас Михов, Александър Божинов и Елена Карамихайлова. До 12 януари в Двореца на пл. Княз Александър І № 1

КНИГИТЕ

Тайната война на Max Hastings

Историята: Британският историк, военен кореспондент и журналист проследява един от най-важните, но недостатъчно проучени аспекти на Втората световна война – разузнаването и как успехите и провалите в шпионажа на САЩ, Великобритания, СССР, Германия и Япония са повлияли върху хода на войната и крайния ѝ резултат.
Защо да я прочетете: Шпиони, шифри, партизани, разузнавателни служби и прочути личности като Walter Schellenberg, Richard Sorge и Allen Dulles – страхотната книга на Hastings е много подробна, добре проучена и ужасно увлекателно написана история за разузнаване от много гледни точки, която заслужава да бъде екранизирана в голям сериал на Spielberg, минимум.
Къде да я намерите: срещу 45 лева в книжарниците и онлайн тук.

Балкански ритуал на Георги Тенев

Историята: Открадната книга с археологични ребуси се появява от нищото. Тайните на бившата социалистическа държава мутират в нови форми на корупция. Елитите срещат самотен мъж с погубено минало и кратко бъдеще. Kомисар Колев държи ключа за тайните на властта, прошката и обвинението. Балкански ритуал е исторически трилър, който събира в едно тероризма, войната в Близкия изток и битките на политическата арена, движейки се по ръба на границата между историческите събития и въображението. 
Защо да я прочетете: Новият роман на писателя, сценарист и драматург Георги Тенев (Партиен дом, Господин М. и Свещена светлина) умело стилизира престъплението до висотата на класическа драма.
Къде да я намерите: срещу 20 лева от книжарниците и онлайн тук.

Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард (хроники) на Силвия Стефанова

Историята: Симо Лазаров е авангард в електронната музика на ръба на две епохи, няколко прехода, един океан и една Желязна завеса. Това е първата българска книга, която разглежда развитието на електронната музика у нас и творчеството на композитора успоредно със съдбите на фантастични колеги като Léon Theremin, Luigi Russolo , Edgard Varèse, Olivier Messiaen, Karlheinz Stockhausen, Robert Moog, John Cage, Giorgio Moroder, Jean-Michel Jarre и Vangelis.
Защо да я прочетете: Върви в комплект с диск с авторска музика на Лазаров, селектирана специално за това издание.
Къде да я намерите: срещу 20 лева от книжарниците и онлайн тук.

Кладата на суетата на Tom Wolfe

Историята: The New York Times я нарича голяма, горчива, смешна и умело изпипана книга, която те грабва за реверите и не те пуска. Tom Hanks, Bruce Willis и Melanie Griffith играят във филмовата адаптация от 1990, Amazon работи по бъдещ сериал. Бестселърът на Wolf от 1987 е роман за манипулациите (на борсата, в съда и в медиите), за лустрото и тинята на Ню Йорк и за амбициите, расизма, катарзиса.  
Защо да я прочетете: Дебютният роман на бащата на новата журналистика от 60-те и 70-те години излиза за пръв път на български благодарение на нашите приятели от издателство Лист.
Къде да я намерите: срещу 29 лева от книжарниците и онлайн тук.

Още качествена литература? Новото издание на Романът на Яворов (40 лева) на Михаил Кремен, първи брой на списание Съвременник (13 лева) за 2019, Уловеното време (18 лева) на Андрей Тарковски във филмовата библиотека на Колибри и прекрасният роман Онзи в мен (15 лева) на Sam Shepard, който описва последните години от живота си, превзети от деменцията.

КОЛЕКЦИОНЕРСКИЯТ АЛБУМ С ЕРОТИКА

Any Suggestion © Marc Lagrange

Chocolate на Marc Lagrange (Teneues)

Историята: Страхотен албум с предимно непубликувани досега привлекателни портретни сесии на стряскащо впечатляващи жени от белгийския фотограф Marc Legrange, снимани на така наречената Polaroid Chocolate лента с наситен кафеникав отенък.

Awareness © Marc Lagrange
Semi Sweet © Marc Lagrange
The Gymnast © Marc Lagrange

Защо да го поръчате: Заради вечната елегантност на кадри, от които струи опияняваща красота, изпълнена с копнеж, чувственост, фантазия и желание..

Къде да го намерите: срещу 100 лева в онлайн магазина на Teneues

БИБЛИЯТА НА ДИЗАЙН ЕНТУСИАСТИТЕ

Less and more: The Design Ethos of Dieter Rams (Gestalten)

Историята: Двуезичната 808-странична монография на Dieter Rams е преиздадена в оригиналния си формат с PVC подвързия, корици и кутия, за да демонстрира още веднъж вечното наследство и постулати за модерен дизайн на прочутия продуктов месия на Braun.

Защо да я поръчате: Eдин от най-влиятелните дизайнери на ХХ век защитава принципа за по-малко, но по-добре като висша форма на елегантен визуален език и практичност в продуктовия дизайн за поколения напред. Less and More е безкрайно вдъхновение за всеки, които се интересува от естетичните и функционални аспекти на практиките в тази сфера.

Къде да я намерите: срещу 138 лева в онлайн магазина на Gestalten

ФИЛМОВАТА МОНОГРАФИЯ В СНИМКИ

Alfred Hitchcock. The Complete films (Taschen)

Историята: Пълната филмография на бащата на модерния хорър съдържа всичко – от дебюта му Градината на удоволствието от 1925 до лебедовата му песен Семеен заговор от 1976. Всеки от 53-те филма на Hitchcock е представен с подробен текст и фотография.

Защо да я поръчате: Името Alfred Hitchcock е абсолютен синоним на напрежение – майсторскo, вледеняващо, вълнуващо, шокиращо, мъчително, ослепително напрежение.

Къде да я намерите: срещу 60 лева в книжарниците и в онлайн магазина на Taschen съвсем скоро

ИКОНИЧНОТО МЪЖКО СПИСАНИЕ

Will Welch продължава своята шумна революция и тотално обновление в американското GQ, като го пълни не само с интересна дисекция на съвременен стил, мода и изкуство, но и с портрети на легенди като Keanu Reeves – една от най-силните корици на мъжко списание за 2019, която целува ръка на класическите корици и портрети от силните години на L’Uomo Vogue по уважителен начин.

Евала, че стигнахте докрай. Още самотни забавления? Припомнете си предишните части на наръчника ето тук.