Наръчник за единаци против самота и скука, част 16

Hello: David Tennant като серийния убиец Dennis Nilsen в жестокия минисериал Дес © Itv

Не се справяме особено успешно с лятно-есенните революции, затова се налага да тушираме екзистенциалната тегоба и безизходица не със скачане от някоя канара в Родопите, а с още една вълна от питателна попкултура.

Последният НАРЪЧНИК ЗА ЕДИНАЦИ ПРОТИВ САМОТА И СКУКА гъмжи от комедийни драми за бащи и дъщери, трилъри за оцеляване в токсична работна среда, уроци за спасение на нашата планета, магнетични серийни убийци (господинът с хубавата риза по-горе), немски шпионски сериали, подкасти за Joy Division, готини изложби по света и у нас, митове и легенди по Stephen Fry и страшно, ама страшно много еротика, за да ни е спокойно.

ФИЛМИТЕ

ON THE ROCKS

Историята: Съмненията в брака принуждават млада нюйоркска писателка (Rashida Jones) да потърси своя широкоскроен баща и плейбой (Bill Murray), за да проследят нарочения съпруг (Marlon Wayans) и междувременно да си поговорят за важните неща в живота. Новите Изгубени в превода са сладкогорчива комедия за връзките такива, каквито са.
Защо да го гледате: Sofia Coppola, Bill Murray, Ню Йорк, (музика от) Phoenix и филмовото студио А24 – какво (повече) му трябва на човек?
Oнлайн: В Apple+ от 23 октомври

АСИСТЕНТКАТА

Историята: Eдин ден от досадния живот на Jane, която върши най-черната и скучна административна работа в офис на филмова компания и се сблъска със системен тормоз, психоатаки и други ужасни неща от безцеремонната вселената на Harvey Weinstein-oвците по света и #МеТоо.
Защо да го гледате: Ужасно талантливата Julia Gardner (Oзарк) доказва защо е една от най-обещаващите актриси в Америка напоследък. Вътре е и Matthew Macfadyen (Наследници, Викторина).
Oнлайн: В HBO GO от 25 октомври

ЕЛИТЪТ ОТ КРАЙБРЕЖИЯТА

Историята: Социално дистанцираната сатира на режисьора Jay Roach и сценариста Paul Rudnick ангажира титани като Bette Midler, Kaitlyn Dever, Dan Levy, Sarah Paulson и Issa Rae за комедийни монолози, които препускат през политиката, съвременния свят, връзките между хората и глобалната пандемия със завиден талант и променливи резултати. Първоначално, Елитът на крайбрежията е готвен за театрална сцена, но коронавирусът и социалните брожения в Щатите принуждават продуцентите да го засилят на малкия екран.
Защо да го гледате: Ако обичате смешки за изолацията и най-вече за разтуха с велики актьори докато чакаме сценаристите на Saturday Night Live да загреят и да не ни убиват от скука всяка неделя сутрин.
Oнлайн: В HBO GO

DAVID ATTENBOROUGH: ЖИВОТ НА НАШАТА ПЛАНЕТА

Историята: Най-известният британски природолюбител синтезира важните уроци от документалната поредица Нашата планета в сърцераздирателна равносметка за своя живот и разрушителните промени, на които е свидетел още преди да се усети. Последният документален филм на Attenborough се обръща към някои от най-големите предизвикателства пред нашата планета и ни потапя още веднъж в красотата и величието на дивата природа, която загива със страшна скорост. За щастие, 94-годишният англичанин все още се опитва да бъде положителен и отправя послание към идните поколения с прагматични решения за избягване на истинска катастрофа.
Защо да го гледате: За да си дадем сметка, че спасяването на планетата е екзистенциален въпрос в пряк и преносен смисъл, който зависи от всеки индивидуален избор. Както става ясно и във филма, решенията за обръщане на апокалиптичния сценарий въбще не са толкова радикални и невъзможни, колкото им се иска на някои хора.
Oнлайн: В Netflix

ОЩЕ ФИЛМИ? Lilly Collins, Armie Hammer и Kristin Scott Thomas играят в новата Ребека (Netflix от 16 октомври) по готик новелата на Daphne Du Maurier за прясна младоженка, пристигнала в имението на своя съпруг само за да се сблъска с призраците на първата му съпруга.

СЕРИАЛИТЕ

ДЕС (ITV)

Историята: Dennis Nielsen е най-известният сериен убиец на Острова, който удушава най-малко дузина момчета и мъже между 1978 и 1983, преди да бъде разкрит съвсем случайно и не без дейната му помощ. Драматичният сериал в три части се включва именно в този момент – вместо да спекулира със сцени на насилие, Дес предпочита да се разгърне елегантно като психологическа студия и надпревара с времето в търсене на справедливост. Вълнуващият сериал за сериен убиец без нито една капка кръв е постижение не само заради добрата драматургия и трите гледни точки към историята, но и заради фантастичната игра на David Tennant в ролята на Nilsen.
Защо да го гледате: David Tennant изнася майсторски клас не само по преобразяване и тотално сливане с реалния персонаж на Nilsen, но и по-брутално актьорско майсторство, което потапя мигновено в зловещата истинска история и заслужава всички Bafta и Emmy награди догодина.

РОДИНА (HBO)

Историята: Когато през есента на 2011 сепаратистката организация ЕТА обявява прекратяване на огъня и тръгва по пътя към пълното си разформироване, мнозина в страната на баските се будят щастливи и спират да гледат за експлозиви под автомобилите, за да се отдадат на песни, танци, сълзи и прегръдки. Уви, кошмарът не свършва за всички, загубили любими хора и принудени да се будят само с портрети на нощнитешкафчета и издълбани имена на надгробни плочи. Ще успее ли Bittori да научи името на убиеца на своя съпруг и да се сдобри с някогашната си близка приятелка Miren – майка на осъден терорист (и вероятен убиец на съпруга Txato)? Ще могат ли въобще да си простят в общност, разбита от политически фанатизъм?
Защо да го гледате: Испанският сериал по романа на Fernando Aramburu проследява три десетилетия от историята на тероризма в Баската автономна област през очите на две семейства, разделени от насилие, политически борби и сериозни затруднения да преодолеят разрива, провокиран от дълбоко вкоренените им убеждения. Родина дълбае в болезнените рани на несигурност, неспособност да забравим миналото, разделение и дълбоки белези, които не могат да останат скрити.

ADULT MATERIAL (Channel 4)

Историята: Отложен за по-късна дата и час покрай притеснения за прекалено вулгарен хумор и секс сцени, Adult Material е забавен и безсрамен поглед зад кулисите на британската порно индустрия. Hayley Squires се развихря в ролята на опитната порноактриса Jolene Dollar, която трябва да се справи с предразсъдъците на активисти, безплатното съдържание в мрежата и грижите за трите си деца. Една случайна среща с 19-годишната Amy обаче преобръща целия й живот.
Защо да го гледате: Заради приятното изследване как порнографията влияе върху идеите на обществото за сексуално съгласие. Оглеждайте се за Rupert Everett в една от ролите.

ДОЙЧЛАНД 89 (Amazon Prime)

Историята: След предишните сблъсъци в знаковите 83-а и 86-а година, супершпионинът на ГДР Martin Rauch (Jonas Nay) се завръща за една последна мисия на 9 ноември 1989. Денят на падането на стената е копнеж за ново начало за мнозина и кошмар за малцина като Martin, който трябва да се изправи срещу последствията и мушката на всяка тайна службапо света. Уж мирната революция преобръща целия досегашен свят, а новият световен ред изисква героите да се преквалифицират, ако могат.
Защо да го гледате: Заради тънкото чувство за хумор, страхотния саундтрак и най-добрата сценография, декори и стил в шпионски сериал напоследък. А и самата история си я бива, нали?

ОЩЕ ЧИТАВИ ТВ СЕРИАЛИ? Точно 18 нови предложения в ТВ ГИДА ЗА ЕСЕН 2020, които са достатъчни поне за няколко месеца напред – до другия наръчник в началото на януари.

ДОКУМЕНТАЛНИЯТ СЕРИАЛ ЗА АМЕРИКАНСКА ИНСТИТУЦИЯ

THE COMEDY STORE (Showtime)

Историята: Петте серии на този Showtime сериал са обяснение в любов към легендарния стенд-ъп клуб Тhe Comedy Store в Западен Холивуд, където започват кариерите на Robin Williams, Jim Carrey, Dave Chappelle и много други знаменити комици.
Защо да го гледате: The Comedy Store е идеален за ограмотяване как се развива щатската комедия през последните пет десетилетия .

ПОДКАСТИТЕ

TRANSMISSIONS

Дефинитивната история на New Order и Joy Division е разказана през нови интервюта с оцелелите членове на двете банди и други велики музиканти като Bono, Damon Albarn, Liam Gallgher, Johnny Mar и Karen Oh. Защо да го слушате? Как защо? Една от най-монументалните глави в музикалната история не остарява никога.

WHO CARES WINS WITH LILY COLE

Защо да го слушате: Британският супермодел Lily Cole продължава темите от лятната си self-help книга с подкаст интервюта на водещи експерти, активисти и учени, които й помагат да навигира сред най-поляризиращите теми в модерния живот на съвременното общество – без излишни скандали, а с много внимание върху нюансите на конструктивния дебат и силата на разговорите за намиране на решения относно технологиите, храната, джендър идеите и капитализма. Слушайте, защото Lily Cole е готина и отговорна мацка, която насърчава да бъдем оптимисти.

МУЗИКАЛНИЯТ АЛБУМ

AS LONG AS YOU ARE на Future Islands (4AD)

Future Islands не си срамуват да признаят, че предишният им албум The Far Field от 2017 е набързо скроен опит да капитализират огромната слава покрай неочаквания пробив на Singles от 2014 след онова знаменито участие при Letterman. И докато именно този успех им помага да си улеснят живота и да оставят някои важни решения в други ръце, най-новият им албум As Long As You Are e опит отново да поемат цялата отговорност и да манифестират вътрешните си борби по възможно най-искрения начин, измъквайки се от дългата сянка на Seasons (Waiting On You). Шестият албум на балтиморската група е позната проба синтпоп страст на кристали с наистина добри текстове, които резонират заради гласа на вокалиста Samuel Т. Herring и потентните теми. 3/5

Слушай в SPOTIFY / Купи от APPLE MUSIC / Поръчай от BANDCAMP

ОЩЕ ДОБРИ АЛБУМИ? Само в Spotify-я на Bоyscout и най-вече в неговата РЕВЮ СЕКЦИЯ, обновявана с нови силни заглавия поне веднъж седмично.

ИЗЛОЖБИТЕ

Разрушеното Застрахователно дружество Балкан, 1944 © Тодор Славчев

СОФИЙСКИ ЛЕТОПИСИ

Тодор Славчев (1900 – 1992) има талант и много голям късмет да живее в интересни времена, което му помага да се наложи като като един от най-известните репортажни фотографи у нас. Една от интересните изложби в програмата на европейския месец на фотографията включва 159 фотографии, аранжирани в 120 рамки (символ за годишнината от рождението на Славчев) и ни връща из царски срещи, бомбардировки, манифестации и градове на истината – образна разходка из историята на София от 30-те до 90-те години на ХХ век. Проектът включва и монография със 168 фотографии. В Квадрат 500 до 15 ноември

Ellen von Unwerth, Неозаглавено, от серията Отмъщение, 2003 © Ellen von Unwerth, благодарение на Chaussee 36

BEHIND DESIRE

Първата изложба от цикъла Eros & Photography хвърля критичен поглед върху идеята за еротика, оформена от патриархата. Тематичният наследник на миналогодишната Women on View – Aesthetics of Desire in Advertising е пълен с многопластови, сложни и доста силни внушения от работата на Nobuyoshi Araki, Gilles Berquet, Lucien Clergue, Mona Kuhn, Daidō Moriyama, Herb Ritts, Jeanloup Sieff, Evangeline, Eva Ionesco, Ellen von Unwerth, De Gambs, Thomas Hodges и Gérard Musy. Основната цел: да се запитаме какви са механизмите на желанието в изящното изкуство и какво е мястото на еротиката в свят, в който сексът е на един пръст разстояние. Експозицията съдържа работи от колекцията на Chaussee 36 с актова и еротична фотография. В берлинската галерия Chaussee 36 до 23 януари

Renaud de Gambs, Каскада, 2009 © Renaud de Gambs, благодарение на Chaussee 36
Thomas Hodges, Романтика, 2006 © Thomas Hodges, благодарение на Chaussee 36
Gilles Berquet, Nu au corset et porte-jarretelle, 1993 © Gilles Berquet, благодарение на Chaussee 36
Gérard Musy, Fantastic Club, Лондон, 1993 © Gérard Musy, благодарение на Chaussee 36

ОЩЕ ИЗКУСТВО? Разходете се в последния момент до изложбата на Joel Meyerowitz в Софийската градска художествена галерия и останете заради Самотникът скитник на Константин Щъркелов на същото място. А да, и Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов в Синтезис.

КНИГИТЕ

ГЕРОИ на Stephen Fry (Еднорог)

Историята: След като разказа по невероятно оригинален и забавен начин за титаните и древногръцките богове в бестселъра Митове, британското полиформатно и стряскащо талантливо съкровище Stephen Fry подхваща простосмъртните герои – онези, които се издигнат със сила, ум и храброст над себеподобните. Присъединяваме се към Язон и аргонавтите в похода към Златното руно. Проследяваме дванайсетте подвига на Херакъл. Научаваме как хитрият Едип разрешава загадката на сфинкса и как Белерофонт пленява крилатия кон Пегас, за да убие чудовището Химера. Споделяме мъките на Орфей, ликуваме с Персей и се удивляваме на Аталанта – единствената жена, която може да надбяга всеки мъж.
Защо да я прочетете: Малко автори са способни на такъв блестящ преразказ на познати, но поизтупани от прахта драматични, забавни, трагични и вечни легенди през истории за вярна любов и разврат, пирове, свирепи войни и невъзможни мисии, ужасни злодеяния, безумна храброст, триумфи и трагедии. Оставяме любопитните коментари и невероятно чувство за хумор на Fry за всеки читател, който иска да си причини още едно потентно, остроумно и иронично удоволствие от четенето.
Колко струва: 23 лева в книжарниците и онлайн ТУК.

ОЩЕ УВЛЕКАТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА? В редовните сбирки на BOYSCOUT BOOK CLUB, които се случват веднъж месечно, за да обсъдят най-добрите книги от изминалия месец.

АРТИСТИЧНИЯТ АЛБУМ С ИЗИСКАНА ЕРОТИКА

REMEMBER YOUR FUTURE на Stefanie Renoma (Normal)

Историята: Не просто монография, нито пък творба само на един единствен автор – последното издание на Normal всъщност дори не е книга, а спектакъл, терапия и история за образа на един и същи човек, който се появява във всевъзможни сценарии, портрети, актови кадри и декори, за да задава въпроси за идентичност, живот и красота.

Защо да го поръчате: Ако харесвате горните сюжети и следите работата на Raphael Say, Alicia Tadrist, Lissa de Lorenzo, Elsa Oesinger, Chloé Bernard, Melanie Dedigama, Alexandra Zimny, Stéphanie Grasset, Elliot Sailors, Audrey Bouetté, Frederic Lerner, Giovanny Bonamy, Patricia Contreras, Candice Duthé, Tatiana Platon и Alexandrina Turcan.

Къде да го намерите: ОНЛАЙН за 90 лева от Normal

ХАРДКОР АЛБУМЪТ С ЕСТЕСТВЕНИ ХУБАВИЦИ

ALL NATURAL BEAUTIES на Adam Koons (Goliath)

Историята: Новата еротична монография на хардкор издателството Goliath започва с въпроса защо жените трябва да остаряват грациозно, вместо да си останат млади по не толкова грациозен начин. Речено-сторено, албумът не изневерява на семплата girl-next-door естетика с красиви, свежи и естествени млади грации, които се чувстват свободни и диви така, както са се родили.

Защо да го поръчате: За разнообразие от естетската и много артистична еротика, която колекционирате през останало време.

Къде да го намерите: ОНЛАЙН за 70 лева от Goliath

Още самотни забавления в предишните части на наръчника ето ТУК. И не забравяйте да поканите нашият нов редактор Денис на по бира някоя вечер – добър човек е, обича живота.

Музикалните албуми в този материал е независим избор на нашите редактори. Ако поръчате през линка към Apple Music обаче, Boyscout получава малка партньорска комисионна.