ВИДЕО: Devitza танцува и прелъстява красиви елфи в Burberry

Не можем да преценим дали членовете на колектива Друга Планета се взимат насериозно, правят си ташак майтап със съвременната БГ музикална сцена или просто се движат някъде между двете крайности.

Но не това е важно в момента. За разлика от Горaзд Попов, който блъска авант електроника като Mojo Goro, продуцира синтпоп като Goro и реди рап речитативи като Тариката (личният фаворит Музика за децата с Kay Be), Евелин Малезанова сменя основно между инфантилни микропоп като Nuni (Ish, Uat Iu Du, Milkiboi) и кахърен (Друга планета) или иринафлорински (Култ към личността) синтпоп като Devitza.

© Мартин Марков

Именно Goro продуцира миналогодишното EP на Devitza Любов, Люкс и Космос с четири парчета (две от които на руски), а Burberry е последния сингъл, който се сдобива с клип. Една от двете по-клубни песни в EP-то е писана в период на влюбване, затова е и толкова романтична.

© Мартин Марков

И докато Devitza обяснява как любов ета лагжъри, лагжъри, ние обръщаме внимание и на читавия клип на сравнително непознатия, но обещаващ режисьор Христин, който реализира проекти като оператор на Емануил Алберт и започва дебютния си филм Макарони с кетчуп, преди да стартира комуникация с Евелин в началото на 2021 и постепенно да развие концепцията за Burberry. Желанието ни беше да представим не само женствеността и грацията на Devitza, но и нейното силно и внушително присъствие. Исках да създам достатъчно красноречива визуализация за това какво представлява тя, така че дори хора, които се сблъскват с изкуството ѝ за пръв път, да си изградят ясно и правилно впечатление.

© Мартин Марков

Бърз поглед към Instagram-а на младежа разкрива сериозна любов към Basquiat и Frank Ocean, но Burberry няма нищо общо с уличната култура или крайния сюрреализъм. Леко абстрактният клип носи далечен полъх от филмите на Dario Argento и Luca Gudagnino и сюжет с четири митични създания (Виктория Стоянова, Виктория Жежева, Деа Босева и Анна Найденова, преобразени в елфи с простетика от Искра Парладийска и грим от Милена Николова). Всяка е с нежни черти, но има и физически недостатък, който я кара да се изолира в собствен свят, изграден върху съмнения и неувереност във външния вид.

© Мартин Марков

Уви, мацките са запленени от образа на Devitza и правят всичко възможно да я доближат и впечатлят, а тя самата ги прелъстява и едновременно с това опитва да събуди вътрешната им сила и увереност. Клипът може да бъде гледан изцяло и като комбинация от сцени с несъвършен естетически характер, а грешките и недостатъците в стила на снимане се доближават до емоционалните състояния на героините. Що се отнася до финала, бях наясно, че клипът трябва да завърши със силно внушаваща сцена, носеща първоначалното послание на проекта

По думите на Николов, снимkite и подготовката за Burberry са истинско изпитание, a амбициозността на проекта и ограничените ресурси водят до един изключително дълъг снимачен ден от почти двайсетина часа. Резултатът обаче е екстра. Подобно на Ханис Багашов, Христин е още един от младите режисьори, които не бива да изпускаме от поглед.

Любов, Люкс и Космос (Друга Планета) на Devitza е в Spotify.