Монографията на Acne Paper струва 190 лева (и я няма онлайн)

Част от по-старите почитатели на легендарни списания си спомнят с умиление времето, когато част от читавите модни марки бяха заети не само с каталози, но отделяха бюджет и за доста читави хартиени издания, превърнали се в колекционерска рядкост. Като легендарното Colors на Benetton, което се превръща във феномен под ръкодството на творческия директор Tibor Kalman и фотографа Oliviero Toscani.

Такъв е случаят със скандинавското Acne Paper, което печели солидна и френетично отдадена публика със своя новаторски подход към културата и модата в продължение на десетилетие до последния си брой номер 15 през 2014. Създаденото от основателя и творчески директор на модната марка Acne Studios Jonny Johansson и редактирано от Thomas Persson, списанието печели с липсата на реклама и съдържание, но най-вече с некомерсиалния поглед към и невероятни изследвания върху неизвестни и известни творци, събрани в тематични броеве с вълшебни имена като Тялото, Ескапизъм, Традиция и Еротика – все хубави работи.

Седем години след последния си брой, Acne Paper излиза под формата на дебела монография с най-доброто от архива, събрано върху 560 страници в същия размер като оригиналното списание, но с твърди корици в зелена кутия. Цялото съдържание на така наречената Acne Paper Book е подредено хронологично – от портретите на Paolo Roversi, който снима Tilda Swinton като Marchesa Casati в брой номер 9 (Изкуство и духoвност) до всичките текстове и визуални изследвания с работата на легенди като Irving Penn, Lord Snowdon, Bill Cunningham, Alex Katz, Richard Prince, Louise Wilson, Viviane Sassen, Eric Boman, David Bailey, Kim Jones и кой ли още не.

Освен да селектира най-доброто от досегашната история на списанието, Persson добавя и нови есета от писателите и журналисти Sarah Mower, Vince Aletti и Robin Muir, писани специално за книгата, а също и страхотни автопортрети на фотографа Christopher Smith. Добрата новина е, че Acne Paper Book не е лебедова песен, а само лека носталгия и тийзър за нови броеве на списанието, които трябва да започнат да излизат (уж) скоро.

Монографията на Acne Paper (твърди корици, 568 страници, тираж от 4000, самиздат) струва 190 лева и може да бъде открита само в магазините на Acne по света (Корекция 29.06: а от днес и онлайн в Mendo срещу 210 лева). Парижката изложба за книгата с фотографиите на Christopher Smith продължава до 10 юли на 219 rue Saint-Honoré in Paris.