Видеотека: Август 2015

Месечен обзор на видеоклиповете и артистите, които следим изкъсо – Josef Salvat разбива клишета, Tei Shi се връща в Колумбия, The Weeknd се закопава в пустинята, а FKA twigs пуска впечатляващо късометражно видео EP.

Josef Salvat – Open Season

Aвстралиeцът Josef Salvat се опитва да намери онази песен, която да го отличи от тълпата вече доста време. За малко да успее със сносен, но незабележителен кавър на Diamonds на Rihanna в рекламата на Sony, последван от още няколко песни и добри клипове, които обаче така и не хванаха дикиш. Последното видео на Salvat към вече поостарялата Open Season е стилен и доволно остроумен мета коментар за формулите за правене на видеоклипове, който си заслужава споменаването и на други  места освен Boyscout. Франкофоните ще оценят и френска версия.

Tei Shi – See Me

В новия си клип Valerie Teicher, aka Tei Shi, се завръща към невинните години на своето детство в Богота. See Me е последният сингъл от отличното EP Verde от пролетта, което помним покрай жестоката Bassically. Красивото видео може ни кара да усещаме приятен световъртеж със своите разточителни, замечтани кадри на забележителностите на града, страхотната колумбийска природа и всички места, където Teicher е играла като хлапе. Ламата автоматично качва няколко точки отгоре.

The Weeknd – Tell Your Friends

The Weeknd вече е в световната лига на най-сериозните арендби играчи, но едва ли щяхме да го чуваме да бучи от всяко улично кафене, ако не бяха записите със сладкото миньонче Ariana Grande, песента му за саундтрака на фиаското в сиви нюанси, гостуването по концерти на най-добрата приятелки на всички актуални знаменитости Taylor Swift и новите реклами на Apple Мusic (дано да е взел много пари за тях – бел.ред.). Качеството на настоящата му продукция обаче продължава да бъде на ниво, въпреки явния завой в музикалната посока и амбициите му за масова ширпотреба. По-трудните звуци са минати с ютията на класическия соул, а ръбовете, които го правиха по-характерен, присъстват основно в текстовете и клипове като новия Tell Your Friends. Няма как да му се разсърди човек. Едва ли е лесно да устоиш на желанието да бъдеш Michael Jackson на своето поколение, като имаш таланта.

The Legends – Keep Him

През юни Johan Angergård, човекът зад лекия шугейз на The Legends, се завърна с нов албум It’s Love, издаден от един от най-добрите лейбъли за улегнала и лежерна електронна музика насполедък – бруклинския Cascine, дом още на Yumi Zouma и Chad Valley. Макар да въртим крехката Keep Him от няколко месеца, новото видео й придава изцяло ново измерение и идва като приятно напомняне, че клиповете не трябва да са мега-продукции, за да бъдат ефективни и да правят всяка готина песен поне пет пъти по-силна.

Jérôme EchenozLe Chrome Et Le Coton

Познаваме французина Jérôme Echenoz единствено покрай поразителното видео към Le Chrome Et Le Cotonв което мъж и жена метафорично и буквално се хващат в заплетен танц на тема пол, раса и класа. Бонус точки за песента, която напомня болезнено за съветския минимъл, почти итало химн Миллион алых роз на Алла Пугачова.

FKA twigs – M3LL155X

Дано амбицията и безспорният талант на FKA twigs не й изиграят лоша шега. Новото видео на англичанката си е, меко казано, трудно за гледане. Близо 17-минутният и режисиран от самата нея късометражен филм включва четири песни от новото EP M3LL155X (разбирай Melissa). Критиката очаквано го приема с бурни овации, но FKA twigs рискува да се отчужди за постоянно в графата с арт инсталациите. Видеото е фрашкано с оригинални идеи, но общият ефект успява да остане някак по-малък от този на съставните му части.