Всички софийски изложби, които ще обиколим идните дни

Харита Асумани се усмихва деликатно в КО-ОП

Тегавото време навън е идеален повод за социална дистанция и стегнат тур на софийските галерии и техните настоящи ИЗЛОЖБИ с вдъхновяващо изкуство. Ето къде ще ходим:

Хомо Луденс, 2008, колекция на СГХГ © Андрей Даниел/СГХГ

Какво: АНДРЕЙ ДАНИЕЛ. МЕЖДУ ДВЕ ЕПОХИ. Още преди пандемията, известният художник, съосновател на 80-тарската група за авангардно изкуство Градът, преподавател и титан на живописта Андрей Даниел е поканен да подготви своя самостоятелна изложба в СГХГ. Уви, докато все още обмислят какво и как да подбере за предстоящата експозиция заедно с екипа на софийската галерия, Даниел умира в началото на 2020. Загубата му налага преосмисляне и разширяване на целия проект с албум с биография и каталожна част на неговата живопис в хронологичен ред. Избраното приживе от твореца и леко пророческо заглавие Между две епохи обединява произведения на Даниел, пръснати по държавни и частни колекции из цялата страна и в чужбина. От издирените и описани в каталога повече от 500 творби, посетителите на галерията могат да видят над 160 – ранни творчески прояви, емблематични цикли, творби от 80-те и такива, които се появяват за пръв път пред публика след повече от 30 години.
Къде: Софийска градска художествена галерия на ул. Ген. Гурко 1 до 13 юни

Една от творбите в изложбата на Аарон Рот © Ася Попова

Какво: БИЗНЕС (ЕНД) МЕНИДМЪНТ. Бояна Джикова първо курира първата самостоятелна изложба на Аарон Рот, а след това разказва увлекателно как въпросната експозиция играе с универсалните символи, заложени във визуалната програма на утопията на новото време в България и се занимава силно с проявленията на естетическия възход и падение. Зад това иначе много силно академично определение се крият любопитни (пре)творени картини и обекти с многопластов контекст – сръбска певица и бодигард ала италианската мафия, тигрови килими от изкуствена материя с диспропорционални тела от Илиянци, емблеми на Mercedes-Benz, вериги и други екстри на границата между документалното и художественото. Или, както пише Бояна, реалността на героите от прехода като част от съвременния фолклор с елементи на трагедия.
Къде: Бул. Сливница 212В (на Сточна гара зад Спешна помощ) до 4 юни

© Харита Асумани

Какво: FALLING ≠ FLYING. Не позволявайте на приятния глас на Харита Асумани да ви разсее от сериозните теми, които изследва. На разпознаваемия стил на родната художничка с танзанийски корени и потентния характер на нейната досегашна работа им трябва само късмет, шанс и добро стечение на обстоятелствата, за да постигнат Amoako Boafo-в успех, а последната самостоятелна изложба на Асумани в КО-ОП e oще една стъпка в тази посока. Идеята за FALLING ≠ FLYING се ражда миналия декември, докато разсъждава върху късмета си и прави мисловна карта за предстоящата 2021. Така стига до работното заглавие на проекта Паднах на меко – фраза, която Харита свързва с чист късмет и звучи като подходяща отправна точка за изследване на концепцията на късмета чрез визуално изображение на различни фигури в състояние на падеж, летеж или и двете. Късметлийка съм, защото мога да рисувам, да танцувам, да тичам, да ям, да обичам, да плувам, да слушам музика, да спя спокойно, да сънувам сладки сънища и да правя всички тези неща. Така погледнато, доста сме късметлиите. Резултатът от проучването се материализира в серия от живописни картини, придружени от няколко матраци, които да омекотят падането (в буквален смисъл).
Къде: Простанството на КО-ОП на бул. Янко Сакъзов 17 до 9 юни

Разговор © Стефан Петрунов

Какво: ХИБРИДИ. Но не автомобили, а фантазни създания, съновидения и многопластови фиктивни сцени в колажите, рисунките и живописта на Стефан Петрунов, които провокират, тревожат и привличат със сблъсъка между взаимоизключващи се елементи, различни културни модели и епохи, обусловени от интереса на автора към човешкото тяло и женската фигура. Красивите лица и перфектните пропорции на модели от списания са заменени от животински черепи и други артефакти, за да се изправим пред хибридни образи извън общоприетите конвенции за красота. Натрапчив, но дяволски добър поп арт, доколкото се простират скромните ни знания.
Къде: Галерия Сердика на ул. Цар Самуил 90Б (етаж 2, обновената част на Женски пазар) до 11 юни

Рисунка, 1951 © Константин Гърнев

Какво: КОНСТАНТИН ГЪРНЕВ (1893-1966). Житейската съдба на е много интересна. Той решава да напусне България по лични причини и заминава да следва в мюнхенската академия по изкуствата. Остава завинаги в Германия, включва се активно в художествения живот на баварската столица и се реализира повече от успешно във втората си родина. В годините между двете световни войни странства из цяла Европа и стига до Северна Африка, Мароко, Палестина, Турция, Сирия и Ерусалим. Въздушните атаки над Мюнхен през войната последователно унищожават и двете му ателиета, голямо количество картини и колекцията му от произведения на немски и български колеги, но въпреки това успява да се съвземе и да продължи да рисува. Епизодичното му участие в изложби или търгове у нас през годините се дължи предимно на факта, че цялото му творчество остава в Германия след смъртта му. Настоящата ретроспективна експозиция в Двореца съдържа 140 акварела, рисунки и живописни платна, които позволяват да преосмислим българската живопис като част от световното модерно изкуство на ХХ век.
Къде: Двореца на пл. Княз Александър І №1 до 25 юли

Какво: SELF-BRAINWASHING. Изпуснали сме впечатляващия пяна парти пърформанс на Михаил Михайлов в комбина с Донка Мишинева и Hannes Anderleм, но въпреки това ще се разходим до Водната кула в Лозенец заради манипулацията на възприятията с нови бели предмети от бели защитни костюми. Така или иначе, Михайлов ги използва от много години по преформативен начин, за да остави възможно най-малко следи в дадени структури. Този път обаче, българският артист ги трансформира в нови терапевтични скулптури, които целят разчупване на привичните мисловни структури. Промиването на мозъка с изкуство винаги е позволено, стига да не залитаме в крайности като в едни други времена.
Къде: Галерия +359 на ул. Галичица 21 до 26 юни

Човек/Бог, 2015 © Деян Янев

Какво: ОТ ДРУГА СТРАНА. Кураторите Теодора Константинова и Косара Константинова понастоящем работят върху описването на мащабната колекция със съвременно изкуство на Николай Неделчев  – добър повод да организират експозиция с избрани творби на Кольо Карамфилов, Деян Янев, Димитър Генчев, Станимир Генов, Росица Гецова, Иво Бистрички, Сирма Сарафова-Ораховац, Викенти Комитски, Стела Василева, RASSIM, Любен Петров, Юлий Таков, Калина Мавродиева и Габриела Тончева.
Къде: Галерия Little Bird PLace на ул. 11 август 7 до 6 юни

© Веселина Николаева

Какво: LUCID EYES. Повече за великолепната фотографска изложба на Веселина Николаева в София има тук. Само един цитат за допълнителна стумулация: Lucid Eyes създава онова усещане за човешка близост, което срещаме пределно рядко през последната година, а и по принцип – без предразсъдъци, без социални правила, само с доверие. Хората от снимките ни допускат във вътрешния си свят, но и сякаш гледат спокойно и открито в нашия… Провокират неволно да отвръщаш със същото.
Къде: Галерия Синтезис на бул. Васил Левски 55 до 10 юни

Ден десети, 2020 © Жанина Маринова

Какво: АРТ СТАРТ 2021: СКОК В ПРАЗНОТО. Писахме подробно за юбилейното издание на едно от най-интересните и важни събития за съвременно изкуство у нас още преди откриването и имаме още само три дни, за да го посетим отново и да си набележим окончателното любимите млади артисти под 35, които да следим отблизо.
Къде: Галерията на Гьоте-институт (ул. Будапеща 1) и галерия Credo Bonum (ул. Славянска 1) до 4 юни