Come Fly With Me гъмжи от убийствен стил от златнaтa джет сет ера

Marlon Brando на парижкото летище Orly, 1959 © Roger Viollet/Getty Images/Rizzoli

Имало едно време истински магичен свят, в който пътуването със самолет не било синоним за нискотарифни страсти, блъскане по пътеки и откровен присмех към хора с анцузи, джапанки, обемисти раници и други обиди към добрия вкус. Да, по байтошово време, най-вече извън пределите на родината, не само знаменитости, но и обикновени хора пристигали на летището в костюми и рокли, не се събували на проверката за сигурност, пафкали цигари, разпускали с малки водки и похапвали с истински прибори.   

Никой не страдал от липсата на безжичен интернет, а само се оглеждал дискретно дали ще как Dean Martin и Frank Sinatra слизат леко подпийнали на пистата в Лас Вегас с перфектно намачканите си костюми в три части. Или пък как Serge Gainsbourg и Jane Birkin се шматкат без да бързат по коридорите на Heathrow, тя с любимата си плетена кошница, а той – с разгърдена риза, кариран блейзър, цигара в ръка и стек Gitanes подмишница.

Съвременното въздухоплаване е не само достъпно и вредно за природата необходимо зло, но и необратимо далеч от златната ера на пътуването със самолет през 60-те и 70-те и изискания летищен стил на джет сет обществото. Чисто новото фотографско томче Come Fly with Me обаче се опитва да събуди носталгията по тази отминала епоха с папарашки снимки на знаменитости, способни да ни накарат да се замислим малко преди следващия си полет (когато и да е той).   

Автор на книгата е бивш фоторедактор на Rolling Stone с дългогодишна страст за кадри със знаменитости от терминали. Jodi Peckman се справя чудесно с маркирането на контраста между съвременните абоминации и неглижиран външен вид и софистицирания стил на знаменитости от старо време, които вдъхновяват с положеното усилие и дрескод от задължителни тъмни очила и елегантни униформи. Книгата на Peckman е като хроника на пресечната точка между известните, пътуването и модата още от времето, когато Marilyn Monroe лети с палто от визон, а Brigitte Bardot бърза за своя полет с нисък ток и минипола. Ето няколко първокласни, с извинение за директната асоциация, примери:

Muhammad Ali пристига на лондонското летище Heathrow, 1967 © Pictorial Press Ltd/ Alamy Stock Photo/ Rizzoli

Muhammad Ali ходи и изглежда като милион долара със своя светъл костюм, искрящо бяла риза, раираната вратовръзка, лъскави черни обувки и тънко дипломатическо куфарче. Да, със сигурност е имал кой да му помага с багажа и да го пази от хилядите почитатели (Навсякъде ме преследват огромни тълпи. Когато кацна на летището в Рим, дори мъжете искат да ме целуват), но горната снимка е доказателство за силата на добре ушития костюм и неговата способност да провокира добро впечатление.

Paul Newman на лондонското летище Heathrow преди полет за Ню Йорк, 14 февруари 1977 © AP Photo/ Rizzoli

Какво има в тази огромна кутия? Какво пише в тефтера? Защо, по дяволите, носиш такава голяма кутия преди полет? Paul Newman въобще не би се трогнал от каквито и да било спекулации по темата, защото изглежда целеустремен и съвършено добре в ролята на сарториален нечовек с панталони на тънко райе, бял пуловер с поло яка, тънък часовник с черна кожена каишка и непрогледни слънчеви авиатори.  

Mick Jagger и Marianne Faithfull на летище Лондон, 6 юли1969 © William Lovelace/ Express/ Getty Images/ Rizzoli

Mick Jagger има физиката, репутацията и възможността да се облича както си иска, когато си иска. Карираният му костюм на терминала в летище London City e смел избор, но защо не, все пак е рок звезда от хиляда години насам. И понеже действието се развива в английската столица, смелият костюм е комбиниран с нещо практично – наметнат върху раменете черен тренчкот за идеален баланс в цветовете и защита от капризите на времето. Marianne Faithfull няма какво да я коментираме, защото изглежда божествено, както винаги.

Marlon Brando пристига на парижкото летище Orly, 1 октомври 1959 © Roger Viollet/ Getty Images/ Rizolli

Макар една от най-емблематичните му роли да го превръща в синоним за бунтарски мъжествен стил (кожени якета, тениски, шапки), Marlon Brando се справя фантастично и с привидно семплия, но много помислен летищен дрескод ала френски ноар филм с Alain Delon. Тъмни очила? Имаме ги. Леко измачкан костюм? И него. Идеално лъснати обувки и тренчкот през ръката за още повече мистерия? Как не.

Prince пристига на лондонското летище Heathrow, 1989 © David Parker/ Alamy Stock Photo/ Rizzoli

Prince бие всичко живо в категорията за най-голяма летищна мистерия със своята уверена походка, двуреден костюм на едро каре с широки ревери, тъмна риза, непрогледни черни очила и кожени ръкавици, за да се предпазва от близки срещи с обикновени фенове като нас.

Elton John на лондонското летище Heathrow преди полет за Ню Йорк с Конкорд, за да участва в шоуто на Johnny Carson, 14 април 1982 © Victor Crawshaw/ Mirrorpix/ Getty Images/ Rizzoli

Само Elton John може да се засили към полет с Конкорд  в своето много скъпо яке с косъм над коляното, черна шапка с периферия, широка усмивка и обемисто дипломатическо куфарче. Легендата пътува към Ню Йорк за участие в шоуто на Johnny Carson в Ню Йорк и се е подготвил тематично да забавлява останалите пасажери с гетобластер в ръка.

Come Fly With Me: Flying In Style (твърди корици, 144 страници, 80 фотографии, Rizzoli) на Jodi Peckman струва 47 лева в Book Depository.