The Men’s Fashion Book: А до Я на мъжката мода в картинки и къси текстове

Близо 130 дизайнери, 100 модни марки, 70 иконо (но не религиозни), 40 фотографи, 40 дизайнери на аксесоари и обувки, 21 шивачи, 15 медии, 13 модели, 25 стилисти, 10 илюстратори, арт директори, журналисти, редактори, влиятели, шапкари, текстилни дизайнери и много други – съвременната мъжка мода съвсем не започва и не свършва с кецове и Virgil Abloh, а новото дебело томче на Phaidon внася малко яснота кой кой е.

The Men’s Fashion Book обаче иска да е не просто поредното дебело томче с картинки, а тежка библия или поне азбучен показалец на петстотинте най-важни имена в мъжката мода за последните двеста години. Създадена като колаборация между редакторите на Phaidon и модния редактор Jacob Gallagher (Off Duty в The Wall Street Journal), книгата намига на момчетата от Мадисън Авеню още с минималистичната бяла корица и стилизирана мъжка фигура в червено, но всъщност обхваща много по-голям период от 60-арската елегантност на работническата класа.   

Освен с удобната абучна подредба на живи легенди като Giorgio Armani и Paul Smith, най-популярните съвременни имена като Ozwald Boateng, Alessandro Michele, Kim Jones и човекът от Louis Vuitton и модерни марки като Bode, Sacai и Supreme, The Men’s Fashion Book печели червени точки и с начинa, по който успява да илюстрира връзката между Calvin Klein, James Jebbia, Rei Kawakubo, Lapo Elkann, Waris Ahluwalia и Nick Wooster с по-важните поп и субкултурни течения и влияния в мъжката мода, независимо дали се интересуваме от Ямайка, костюми, андрогинност, музика, полова флуидност, използването на високотехнологични материали и популярността на уличната мода.

И когато говорим за мъжката мода от последните двеста години, томчето на Phaidon наистина се справя добре с хрониката на влиятелни имена като дендито Beau Brummell, Dapper Dan или Manuel Cuevas (шивачът на Johnny Cash) и по-нови икони като моделът Alton Mason и певецът Harry Styles. Всяка азбучна отправка е илюстрирана с наистина описателни и много подходящи снимки от ревюта, фотосесии, стари реклами, уличен стил, корици и други. Текстът пък е написан така, че да подчертава още по-дебело връзките между всички в книгата.

Във време, в което мъжката мода е в центъра на дискусията за съвременната същност на мъжествеността, патриархалния строй и полова идентичност, новата енциклопедия на Phaidon e наистина приятен компаньон за начало на едно истински задълбочено изследване.

Cazal. Rolling Partners, Бруклин, Ню Йорк, 1982 © Jamel Shabazz
Toshikiyo Hirata. Rugged Boss, колекция Kapital Есен/Зима 2017, Марфа, Тексас © Eric Kvatek
Rei Kawakkubo. Comme des Garçons Shirt, Есен/Зима 2014, © Jerry Buttles
Ляво: Patrick Grant, Лондон © Scott Schuman/The Sartorialist/ Дясно: Hugo Boss. Есен/Зима 1991 © Neil Kirk
Jason Priestley, Jamie Walters, Luke Perry и Dana Ashbrook с джинси от Levi’s в сесия за списание Esquire, май 1992 © George Lange

The Men’s Fashion Book (твърди корици, 528 страници, 500 снимки и илюстрации, Phaidon) струва 140 лева онлайн тук.