Virgil Abloh пипа иконичната хай-фай стена на Rams за Braun

Трябва съвсем чистосърдечно да поздравим Virgil Abloh за удивителното смирение и уважение, с които е подходил към последната си колаборация.

Braun отбелязва 100 години добър дизайн (какво друго – бел.ред.) през 2021 и решава да ангажира американския дизайнер, диджей и още поне половин дузина неща с молба да влезе внимателно в архива и да осъвремени един от най-емблематичните продукти на легендарна компания – удивително красивата, хоризонтална хай-фай система за стена Wandanlage от 1965.

Вместо да я обнови тотално за новото поколение, Abloh интерпретира без много намеса знаковия дизайн на системата с усилвател, радио, магнетофон, грамофон и две тонколони в, цитираме, функционален арт предмет. Боядисаният в бяло метал на оригинала е заменен от ослепително блестящ полиран хром като намигане към дизайн езика на немската компания и собствените афроамерикански влияния на щатския дизайнер, включително духовите инструменти блус бандата на Mamie Smith от 20-те години на ХХ век и хромираните части на хип-хоп автомобилите от 80-те.

Нищо от самата функционалност на оригиналната система Wandalage не е променено – няма wi-fi или bluetooth връзка, а само желание да се подчертае непреходния характер на емблематичния дизайн. Braun не споменават и нито дума относно предполагаемата цена и това дали въобще новата системаl ще влезе в серийно производство или лимитиран брой за колекционери.

Освен краткото видео с Abloh в легендарната къща Farnsworth на Mies van der Rohe, американецът е сглобил и доста приятен микстейп в комбина с хюстънските саунд дизайнери The Chopstars, за да отбележат годишнината на Braun с пълен пакет идеи: