Колекцията на Virgil Abloh за IKEA е в София от 1 ноември

Идният петък е важен ден за феновете на Off-White и един от най-коментираните и нееднозначно приемани мултидисциплинарни артисти и дизайнери в съвременната мода. Анонсираната през 2018 лимитирана колекция на Virgil Abloh за Ikea влиза в магазините на шведския мебелен гигант по света, а и в София на 1 ноември.

Подобно на останалите колаборации на американския дизайнер от последните няколко години, Markerad (маркиран на шведски – бел.авт.) е сравнително праволинеен опит за изследване на играта между съвременната визуална култура и дизайн с артистични заемки и доза уличен стил чрез  превръщане на познати стандартни мебели и аксесоари за дома в дизайн икони за хора, които тепърва се нанасят в първото си жилище и искат да имат нещо достъпно и прилично изглеждащо с разпознаваемия печат, пардон, подпис на Virgil Abloh.

Цялата концепция за колекцията се върти около проучване на Abloh и творческия лидер в шведската компания Henrik Most и няколко работилници в Елмхулт, които разсъждават върху живота на младите и най-вече върху това от какво реално имат нужда, когато се изнесат от родителите си и започнат да живеят сами за пръв път. Освен от (доста) пари, почитателите на Off-White и Virgil очевидно се нуждаят от Мона Лиза с подсветка и usb портове, големи стенни часовници със стрелки, но без индекси върху циферблата, кутии с инструменти, столове със стопери, килими с касови бележки и други предмети с приличен дизайн, които си личат по двойната употреба и задължителните за Abloh кавички.

Aмериканският дизайнер определя Markerad като шанс да работи с възможно най-добрите в сферата заради споделените принципи за демократичен дизайн и афинитета към неща, които имат реална причина да съществуват. Доколко добавянето на надписи в кавички върху предмети с очевидно предназначение и счупването на класическия дизайн може да бъде наричано решаване на художествена или функционална нужда, но така Abloh се чувства в състояние да оставя подписа си върху различни обекти.

И макар в едната част от цитатите си за колекцията да набляга на функционалността, Abloh не се срамува да признае, че иска всеки един от предметите да кара хората да се чувстват горди и да ги купуват най-вече заради добрия (класически) минималистичен дизайн. А той в конкретния случай е надграден както обикновено с артистични препратки, подривни елементи и Virgiл-ата идея за хумор и ирония.

Независимо дали приемате този брандинг за умело или не особено оригинално популяризиране на анонимните и незабележими икони на нашето ежедневие, искате олекотена и лесна за сглобяване 50-тарска икона на скандинавския модернизъм, посягате все по-често към устойчиво отгледан или рециклиран памук или нямате нищо против рециклирането и на идеи (като при килима/пано за стена с касова бележка от Ikea, чиято идея е развита преди време от Peter Miles за Celine) или просто се нуждаете от светеща Мона Лиза в хола, ще трябва да побързате – дузината артикули от Markerad са обречени да свършат бързо още в деня на премиерата.

Зелен килим с дъгла нишка и надпис, 259 лева
Маса от бук и бреза, 499 лева
Стол от бук (219 лева) и стъклена витрина (329 лева)
Черно-бял килим с къса нишка, 199 лева
Калъф за кушетка (199 лева) и плик за завивка и калъфка (40 лева)
Кушетка, 499 лева
Светеща Мона Лиза с usb портове (159 лева) и огледало (299 лева)
Калъфка за възлгвница, 16 лева
Рамка за кушетка, 300 лева
Голям стенен часовник с диаметър 42 сантиметра (50 лева) и комплект от 17 броя инструменти (20 лева)
Голяма (26 лева) и малка (20 лева) чанта от подсилена с пластмаса хартия

Лимитираната колекция на Virgil Abloh за Ikea е в софийския магазин на шведската марка от 1 ноември и няма да се предлага онлайн. Количествата са крайно ограничени с ограничение за покупка на не повече от две бройки от артикул. Повече информация за Markerad има тук. Представянето на колекцията е същия ден между 14:00 и 20:00 с музиката на St3ukyl и Sillia. Входът е свободен.