18 супер заглавия от 25-ия София Филм Фест

Кадър от Феврруари на Камен Калев © Кольо Добрев/ Waterfront

25 години след своето начало, София Филм Фест се е наложил като един от най-значимите международни фестивали, който продължава да ни запознава с тонове качествено кино поне веднъж годишно.

Тазгодишното юбилейно 25-о издание убива с изключителна програма в хибриден формат – над 129 филма в софийските киносалони и още поне 70 онлайн. Освен ретроспективна панорама на датския гений Thomas Vinterberg и специални прожекции на шедьоври от минали издания (като В настроение за любов и Студена война), СФФ буквално гъмжи от свръхбогата конкурсна програма с чуждестранни и БГ игрални, документални и късометражни премиери, избрани нови фестивални хитове и още много.

И понеже всенародните тържества и танци за юбилея са отложени за по-късно през годината, ровим цялата програма на фестивала и отговаряме на въпроса какво да гледаме с бърза селекция на 18 интересни заглавия:

Най-новият филм на Камен Калев (Източни пиеси, Островът) открива СФФ на гърба на участие в половин дузина фестивали, официална селекция на отменения фест в Кан (чийто редовен абонат е режисьорът) и едноминутен тийзър, който не разкрива много от историята. Февруари проследява живота на един и същи човек (Иван Налбантов) когато е 8-годишно момче, младеж на 18 и възрастем мъж на 82. Пътят изглежда предопределен и монотонен, ала по всяко време сякаш една невидима сила присъства в битието – онази, която ни кара да продължаваме напред към смъртта. В Зала 1 на НДК (11 март) и Дом на киното (16 март)

Меланхоличната комедия Жив човек се състезава за наградата в Балканския конкурс с история за застаряващ рокер (Никола Джуричко от сериала Странни неща и култовия филм Когато порасна, ще стана Кенгуру), който бяга от дузина семейни разочарования и досадната монотонност на ежедневието с твърдото намерение да си върне изгубената свобода и стара слава, но попада в неконтролируем вихър от секс и наркотици на границата между живота и смъртта. Остаряването не е лесна работа. В Одеон (12 март) и Дом на киното (22 март)

Гръцкият режисьор Christos Nikou пресъздава познато напоследък усещане в Ябълки – разказ за световна пандемия, която причинява внезапна амнезия. Мъж на средна възраст е включен в програма за възстановяване, която да му помогне да изгради нова самоличност в скромно обзаведен апартамент, въоръжен с полароид и ежедневни задачи, като трябва да заснема. Тазгодишното гръцко предложение за международен Оскар е не само аналогов опит за преоткриване на личността и сюрреалистично пътуване в кризата на колективната идентичност, а също и като елегантна критика към дигиталната ера, погълната нашето внимание. В Одеон (14 март) и Дом на киното (24 март)

Документалният Вим Вендерс: Десперадо съдържа непоказвани до момента архивни кадри и необикновени срещи и разкази за този пионер на новото немско и съвременно кино от негови колеги и съмишленици като Francis Ford Copolla, Willem Dafoe, Patti Smithм, Werner Herzog и други. От Дюселдорф до Париж и чак до пустинята на Тексас, филмът разказва за емблематични места и ключови моменти в работата на Wenders (Криле на желанието, Буена Виста Соушъл Клъб, Париж, щата Тексас) като режисьор, продуцент, фотограф и автор. Във Френски институт – Кино Славейков (12 март) и Люмиер Лидл (23 март)

Гунда е от онези визуални шедьоври, които трябва да бъдат гледани на голям екран. Филмът на Виктор Косаковски е безмълвен документален разказ за ежедневието на няколко селскостопански животни – свиня майка, две крави и пиле с един крак. Необичайните планове на кадрите обаче ги превръщат почти в извънземни герои. Въпреки че е заснет в три различни държави (Норвегия, Испания и Великобритания), филмът изглежда така, сякаш всичко се случва в една и съща ферма. Гунда не е просто документален филм, посветен на наблюдението, а творба с послание за жестокостта в бруталното отношение на човечеството към животните и живата природа на нашата планета. Досещате ли се защо в Joaquin Phoenix е един от изпълнителните продуценти? Във Френски институт – Кино Славейков (17 март) и G8 (19 март)

След номинацията за Златен Глобус наградата от фестивала във Венеция, Vanessa Kirby се е засилила и към актьорските Оскари с ролята си във Фрагменти от живота на една жена – последният филм на Kornél Mundruczó (Белият бог), разказващ за отдавна съществуващо табу, а именно изпадането в изолация на жените, които губят своите бебета по някаква причина и не могат да получат помощ от околните, за да се справят с подобна ужасяваща трагедия. Особено ако са в семейство на оцелели от Холокоста. Как въобще хората съумяват да се справят с трагедиите и какъв отпечатък остават те върху душите им и върху техните деца? В Люмиер Лидл (19 март)

Stephen Fry го определя като великолепен, забавен, чаровен и наистина прекрасен, така че няма как да пропуснем това пътешествие сред великолепна френска природа, представено с много топлота и специфично британско чувство за хумор. Човекът с шапката (Ciarán Hinds) пътува в своята Fiat 500 в компанията на фотография на непозната жена, преследван от петима гневни мъже в Citroën Dyane. Опитите да избяга на своите преследвачи го срещат с истории за изгубена любов, великолепна музика и мистериозни и много ексцентрични странници (Stephen Dillane, Muna Otaru). Тази фантастична тиха комедия е дело на ветерана-документалист John-Paul Davidson и композитора Stephen Warbeck. Само онлайн тук

Горбачов. Рай е среща между руския режисьор Виталий Мански и 90-годишния бивш лидер на Съветския съюз в къщата му край Москва, където могат да обсъждат трудни теми, докато Горбачов прави равносметка на живота си. В центъра на разговора са реформите, които Михаил Сергеевич провежда през втората половина на 80-те, падането на стената в Берлин и последвалото разпадане на съветската империя – все благодатен материал за мисли върху недоволството на руския народ и съдбоносните избори, които се отразяват и на личния живот на Горбачов. В Люмиер Лидл (18 март) и Дом на Киното (2 април)

Режисьорският дебют на актрисата Robin Wirght (Къща от карти, Тя е толкова прекрасна) е трогателна история за жена, която търси смисъла на живота сред необятната и сурова американска природа. След като преживява трагично събитие, героинята на Райт в Земя остава неспособна да поддържа връзка със заобикалящата я действителност и се оттегля във великолепната, но сурова пустош на Скалистите планини. Спасителна на местен ловец обаче я заставя да намери начин да живее отново. В Люмиер Лидл (23 март)

Актрисата Emerald Fennell заслужи над 150 номинации, 70 награди, доста похвали от критиката и някои откъслечни и леко заблудени обвинения за обратен сексизъм със своя пълнометражен режисьорски дебют, провокативната мрачна комедия Момиче с потенциал. Стилизирана история за тормоз и отмъщение се върти около невероятно умната, изнервящо пресметлива и перманентно депресирана Cassie (страхотна Carey Mulligan), която води двойнствен живот през нощта, за да преодолее дълбока травма от своето минало. В Люмиер Лидл (27 март)

Наздраве за Шейн Макгоуън, ама наистина. Julien Temple е идеалният човек, който да режисира пълнокръвен портрет на ирландския музикант, текстописец и вокалист на групата The Pogues, останала в историята с най-известната коледна песен и съчетанието между традиционна ирландска музика и енергичен пънк рока. Непоказвани досега архивни кадри, анимация от легендарния илюстратор Ralph Stedman и наздравици от певци, филмови звезди (Johnny Depp е сред продуцентите на филма) и рок хулигани са в сърцето на тази затрогваща творба.  В Люмиер Лидл (13 март), Влайкова (19 март), Одеон (20 и 31 март), Дом на киното (2 април)

В замряло провинциално градче, общност на Свидетелите на Йехова е нападната от екстремистка група. В разгара на конфликта светът на Yana, съпруга на лидера на общността, започва бавно да се разпада. Нейното вътрешно недоволство нараства, докато се опитва да осмисли желанията си. Грузинско-френската копродукция Начало е режисирана от Dea Kulumbegashvili и попада в полезрения още през януари покрай включването си в Mubi и очевидно наситеното операторско майсторство.  Във Влайкова (18 март), Одеон (27 март) и Дом на киното (28 март)

Масажист от Източна Европа се появява в живота на заможните жители на скучна и изолирана общност. Въпреки богатството си, обитателите са обладани от вътрешна тъга и копнеж. Ръцете на тайнствения непознат лекуват, а очите му сякаш проникват в душите им. За тях неговият руски акцент звучи като песен от миналото, далечен спомен от привидно безгрижното им детство. Показаният премиерно на фестивала във Венеция Никога повече сняг на Małgorzata Szumowska и Michał Englert е необичаен хибрид между Туйн Пийкс и Теорема на Pasolini и кандидат на Полша за чуждестранен Оскар. Хората от кинофестивала в Севиля пък го определят като пречистваща социална сатира с нотки на хуманизъм и поетически сюрреализъм. Такъв и изглежда. В Дом на киното (26 март), Люмиер Лидл (27 март) и Одеон (28 март)

Поредната чудна комбина на Mads Mikkelsen с режисьора Thomas Vinterberg (Ловът) разказва за необикновен, но всъщност много логичен за датската алкохолна култура експеримент – да промениш скучния си живот на училищен преподавател и вял съпруг с полеви тест на истинската теория как можеш да функционираш по-добре с по-високо съдържание на алкохол в кръвта. Още по едно не се задоволява да бъде обикновена провокация към мястото на алкохолизма в съвременния живот, нито пък само тежък екзистенциален поглед върху кризата на средната възраст, а вместо това предпочита да очарова като отрезвяваща и много приятна трагикомедия за остаряването, пробуждането, вторите шансове и истинското приятелство с вероятно най-силния филмов финал на 2020 – заслужен фаворит на европейските филмови награди. В Дом на киното (12 март), Люмиер Лидл (16 март), Влайкова (23 март) и Одеон (26 март)

Британската режисьорка Sally Potter се доверява Javier Bardem за ролята на Leo, който лежи, объркан и потънал в мисли. Хората около него вече не го приемат сериозно. Грижовната му дъщеря е неотлъчно до този умствено увреден мъж, който вече не знае името ѝ, но чиито мисли се лутат в паралелни версии на живота му. Пътищата на живота е моментна картина на мозайката от алтернативни животи, които героят би могъл да изживее. В Люмиер Лидл (12 март), Одеон (18 март) и Дом на киното (31 март)

Омъжената от години за неверен милионер Сузана Андлер (Charlotte Gainsbourg) посещава просторна вила на Френската Ривиера, където ще се срещне с новия си любовник. Уви, 40-годишната магнетична дама има колебания не само за къщата, но и за важните решения за бъдещето, които трябва да вземе, преди да се самоизяде от живота в лъжа. Новият филм на режисьора Benoît Jacquot е въздействаща адаптация на пиесата на своята покровителка Marguerite Duras. Във Влайкова (16 март), Дом на киното (21 март) и Люмиер Лидл (23 март)

Туве на режисьорката Zaida Bergroth разказва част от историята на художничката Tove Jansson, известна повече с детските си книги, макар да публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, както и множество отлични илюстрации. Краят на Втората световна война носи усещане за творческо вдъхновение, но стремежът към свобода на Jansson е подложен на изпитание, когато се запознава с театралната режисьорка Vivica Bandler. Любовта ѝ към финландката е силна и всепоглъщаща, но и явно несподелена. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока към страничен проект (меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата), който заживява собствен живот. В Люмиер Лидл (14 март) и Одеон (23 март)

Носителят на награда Jameson за най-добър БГ късометражен филм (Влакове от 2011) е от талантливите млади режисьори, които обичат да експериментират и не спират да се занимават с кино. Пълнометражният дебют на Павел Веснаков е българо-немска копродукция, която разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Само ден преди да отпътува обаче, Никола (Юлиан Вергов) се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора. Уроци по немски участва в конкурсната програма на 25-ия СФФ след световна премиера на кинофестивала в Кайро, където получава награда за най-добра мъжка роля. В Люмиер Лидл (13 март)

София Филм Фест продължава до 31 март. Пълна програма, билети и повече информация за всички филми от фестивала има ТУК.