Roam е първата наистина портативна тонколона на Sonos

Sonos са достатъчно известни със своите красиви и прилично скъпи високоговорители, които вадят страхотен звук (поне повечето от тях), но обикновено си стоят привързани (в буквален смисъл) у дома или там, където сте ги строили да работят.

И докато за повечето хайфисти и домошари това едва ли е някакъв проблем, наближаването на лятото, увеличаването на температурите и ефимерните надежди за някакъв по-нормален живот навън звучат като възможно най-подходящото време за лансиране на Sonos Roam.

Голяма част от достъпните и преносими Bluetooth и Wi-Fi тонколони вадят доста компромисен звук, но Sonos Roam е страхотна новина за всеки фен на марката, който иска да надгради домашната си система или да й стане клиент за пръв път с нещо по-достъпно.

Очакваната отдавна първа наистина портативна тонколона на Sonos е не само тяхната най-евтина, но и най-малка като размер идея за мобилен звук, който да запълни изгодната ниша от последното изречение в предишния параграф. Технически погледнато, Sonos вече има един портативен високоговорител в лицето на Move, но високата му цена и големи габарити го обричат употреба в един и същ пейзаж, освен ако му вземете собствена раница от Mental Syndicate, примерно.

Джобната суперколонка Roam обаче си отговаря на името с наистина приятен размер за хващане с ръка или мушкане в по-голям джоб (горе-долу колкото малка бутилка минерална вода), водо- (стига да не го изпуснете да поплува в басейн, море, река и така нататък за повече от трийсетина минути) и прахоустойчивост (IP67), отличен 180-градусов звук (ала Sonos One, все още не сме чували как работи Roam, но очакванията към Sonos винаги са високи), Bluetooth и WiFi връзка, 10 часа свирене и до 10 дни в готовност живот на батерията (поне по спецификация) и прилична цена (около най-добрите представители в този портативен сегмент).

Сред функциите се открояват така наречената Trueplay (адаптиране на звука според заобикалящата среда и ориентацията, тоест дали сте го оставали да си легне или стои прав и изпънат като гвардеец пред президентството), USB-C и Qi безжично зареждане (има и магнитно, но уви, не е включено в комплекта и се купува отделно), автоматично прехвърляне от WiFi на Bluetooth и свързване с телефона когато излезете навън и Sound Swap (за контрол от разстояние на други Sonos тонколони).

Както споменахме, звукът е 180-градусов, а не 360, което означава, че ще звучи най-добре когато е насочен, а не в центъра на забавата. Можете да го конфигурирате и като стерео двойка, но само с още един Roam. Има го в черно и така нареченото лунно бяло, струва около 360 лева и пристига на обичайните места след 20 април.