Future Shorts: Програма Зима 2016

След Панама, Токио, Варшава, Залцбург, Амстердам и Севиля, зимната програма на мрежата за късометражни филми Future Shorts организира две едновременни събития в София и Варна, на които ще се проежектират седем заглавия от САЩ, Великобритания, Румъния, Швеция, Австралия и Франция, снимани през последните две години и отличени с много международни награди, както си му е редът.

1. Комедията Екскурзия е доста умно и забавно пътуване до днешна Румъния, в което са замесени политическата и медийната пропаганда, извънземни посетители и деветгодишно хлапе, което открадва видео камера, за да снима своето ежедневие.

2. Деветминутната австралийска стоп моушън анимацията Грейс под водата има номинация за Гранд При от международния фестивал за анимационни филми в Хирошима и AACTA Award от 2015 на гърба на история за баланса между страха и насладата, отчуждението и близостта в семейството на изтерзана майка и нейната упорита и фрустрирана доведена дъщеря.

3. Шведската драма Голямата Северна планина успява да улови изключителната красота на северния пейзаж в контраст с цветните, традиционни костюми на хората саами. Типична за северната кинематография камера следи главните герои съвсем бавно и така навлиза в тяхната психология.

4. Манчестърското електро-поп дуо Hurts се отчита с много слаб нов албум, но доста приятно музикално видео към последния си сингъл Lights. Червена светлина, танцови състезания в дискотеки, насилие, любов – пак е нещо.

5. Френската драматична комедия Денят на независимостта няма нищо общо с апокалиптичния американски филм и вместо това засяга все по-актуалните въпроси за интеграцията и идентичността. Режисьорът на летната е израснал в парижките предградия, преди да завърши философия и да живее в Япония, така че със сигурност има поглед върху нещата.

6. Експерименталният Всички твои любими предавания е описан по следния начин: Всичко, което искате да гледате е вече във вашите ръце. Какъв е резултатът? От една страна страшно удобно. От друга страна страшно. Остава само да разберем за какъв хорър иде реч.

7. Английската комедия Оцени ме разказва за начина, по който днешните момичета изграждат своя образ, идентичност и провокативност, за да се превърнат в жени, поне онлайн.

Програма Зима 2016 на Future Shorts е на 4 февруари от 19:30 в Дом на киното София и Държавен куклен театър Варна. Входът е 6 лева.