Лувърът споделя цялата си колекция онлайн (безплатно)

Mona Lisa на Leonardo da Vinci © Лувърът

Госпожа Lisa няма много поводи за дискретни усмивки напоследък. Парижкият Лувър продължава да стои затворен и чака по-добри времена свободни от корона, за да почне да приема отново милиони посетители всеки месец.

Кураторите на музея обаче не скучаят и решават да споделят цялата колекция от изкуство на френската институция за пръв път онлайн и безплатно за всеки посетител на обновения уебсайт, независимо дали става въпрос за изложени, отдадени под наем или прибрани в чисто новото супермодерно хранилище творби. Така наречената база данни с колекциите на Лувъра съдържа повече от 480 хиляди произведения на изкуството не само от самия него, но и от националния музей Еugène-Delacroix, както и скулптури от градините Тюйлери и Карусел.

Портрет на чернокожа жена на Marie-Guillemine Benoist © Лувърът

Платформата съдържа обекти от всичките отдели в музея – от ислямско изкуство и ренесансови скулптури то египетски антики и картини на художници от цял свят, така че да научите повече от тематичните албуми и кураторски селекции и да планирате добре своя Apeshit.

Конен офицер от имперската гвардия в атака на Théodore Géricault © Лувърът

За още по-голямо улеснение е създадена и интерактивна карта, която води онлайн посетителите от стая в стая и е достъпна на френски, английски, испански и китайски.

Francesca da Rimini и Paolo Malatesta, преценявани от Dante и Virgilна Ary Scheffer © Лувърът

Цялата колекция на Лувъра е онлайн тук. Разгледайте и другите виртуални разходки в най-добрите световни музеи и галерии.