15 музеи и галерии за (безопасна) виртуална разходка от дивана

Раждането на Венера на Sandro Botticelli, 1485-1486 © Le Gallerie Degli Uffizi

Бяхме готови с нов списък с готини изложби на нискотарифен полет разстояние, но уви – остава за по-добри времена по обясними причини.

Социалното дистанциране и самоналожена карантина обаче може да предизвика много проблеми извън обикновените битовизми, а именно нечовешка скука, апатия, отегчение, прекомерно количество сериали, сърфиране в интернет и безмислени онлайн разговори.

Вместо това организираме безплатна и напълно безопасна виртуална обиколка на едни от най-добрите световни музеи и галерии с помощта на добрите хора от програмата Arts & Culture на Google, за да се залеем с изкуство и култура онлайн, до второ нареждане:

Ophelia на John Everett Millais, около 1851 © Tate Britain

Къде: Музеят Tate Britain в ЛОНДОН
Какво: Най-старата галерия в едноименната английска институция (другите са Tate Modern, Tate Liverpool и Tate St Ives) е разположена на брега на река Темза в квартала Уестминстър и отваря врати още през 1897. Понастоящем е дом на огромна колекция от изкуството на Великобритания още от времената на династията на Тюдорите, включително голяма част от платната на J. M. W. Turner.
Виртуална обиколка: Oнлайн тук

Гола жена с куче на Gustave Courbet, 1861-1862 © Musée d’Orsay

Къде: Музеят Orsay в ПАРИЖ
Какво: Един от най-популярните парижки музеи излага десетки от най-известните платна на прочути френски художници, живели и работили между 1848 и 1914 0 Monet, Cézanne, Gauguin и много други.
Виртуална обиколка: Онлайн тук.

Намсесата на сабинянките на Jacques-Louis David, 1799 © Louvre

Къде: Музеят Louvre в ПАРИЖ
Какво: Вероятно най-известната културна институция от подобен род в света съхранява най-популярната картина (Mona Lisa), статията на Венера Милоска и още много други безценни експонати, които могат да бъдат видяни и в рап клипове.
Виртуална обиколка: Онлайн тук. 

Венера Урбинска на Titian, 1538 © Le Gallerie Degli Uffizi

Къде: Галерията Uffizi във ФЛОРЕНЦИЯ
Какво: Проектираната от Giorgio Vasari през 1560 галерия е създадена, за да приюти Cosimo I de’Medici и богата колекция изобразително изкуство на неговото олигархическо семейство – само ренесансови шедьоври от Giotto, Raphael, Michelangelo, Leonardo da vinci, Sandro Botticelli и кого ли още не.
Виртуална обиколка:  Онлайн тук.

Портрет на мъж на Francesco Torbido (Il Moro), 1520 © Pinacoteca di Brera

Къде: Галерията Pinacoteca di Brera в МИЛАНО
Какво:  Основаната през 1809 галерия започва живота си като място за изкуство, произлизащо от завладените от френската армия райони. Конфискуването на картини от църкви и манастири в Ломбардия обяснява религиозната тематика в голяма част от включените творби, паралелно с шедьоври на Венецианската школа в лицето на Tintoretto, Paolo Veronese и братята Giovanni и Gentile Bellini.
Виртуална обиколка: Колекцията е онлайн тук.

Ътиптихът Градината на земните удоволствия на Hieronymus Bosch © Prado

Къде: Музеят Prado в МАДРИД
Какво: Искате един майсторски клас по европейско изкуство от XII до ХIX век с най-доброто от испанската, италианската, френската и фламандската школа? Скачате до националния музей в Мадрид заради многохилядната колекция от картини, графики и декоративно изкуство на Fra Angelico, Raphael, Francisco Goya, Rembrandt, Titian, El Greco, Peter Paul Ribens и Diego Velázquez.
Виртуална обиколка:  Колекцията е онлайн тук.

Къде: Ермитажът в САНКТ ПЕТЕРБУРГ
Какво: Руският държавен Ермитаж разполага с огромна колекция от над три милиона произведения на изкуството, част от които са разположени в повече от 45 отделни галерийни зали. Освен почти всички известни имена от световната история на изобразителното изкуство през вековете, галерията представя и емблематични ювелирни предмети като известните скъпоценни яйца на Fabergé.
Виртуална обиколка: Онлайн тук или направо на голям екран с последната реклама на Apple, реализирана като вълнуваща разходка в един непрекъснат кадър сред 45 галерии, 588 шедьоври, балет и симфоничен концерт. Всичко това заснето с iPhone 11 Pro за по-малко от шест часа.

Нощна стража на Rembrandt, 1642 © Rijksmuseum

Къде: Държавният музей в АМСТЕРДАМ
Какво: Домът на майсторите от Нидерландския златен век като Vermeer (Млекарката) и Rembrandt (Нощна стража). Самата сграда също е архитектурен шедьовър с невероятен интериор във всяка една от 80-те галерийни зали, които излагат над осем хиляди произведения от 800-годишната история на нидерландското изкуство. 
Виртуална обиколка: Онлайн тук.

Автопортрет със сива филцова шапка, Vincent van Gogh, 1887 © Van Gogh Museum

Къде: Музеят Van Gogh в АМСТЕРДАМ
Какво: Името е достатъчно красноречиво. Едноименният музей разполага с най-голямата колекция произведения на Vincent van Gogh (1853-1890), сред които 200 картини, 500 рисунки и повече от 750 писма.
Виртуална обиколка: Онлайн тук.

Къде: Националният археологически музей в АТИНА
Какво: Най-известният археологически музей в Гърция печели посетителите с богата колекции от древногръцко изкуство, праисторически, египетски и кипърски артефакти, вази и други всевъзможни предмети, които не са били плячкосани през годините. Виртуална обиколка: Колекцията е онлайн тук.

Целувката на Gustav Klimt, 1908-1909 © Bervedere

Къде: Музеят Belvedere във ВИЕНА
Какво: Забележителнo австрийско изкуство от Средновековието до днес, включително най-голямата колекция на Gustav Klimt в целия свят и шедьоври на Еgon Schiele и Oscar Kokoschka. Има и известни творби на френски импресионисти и картини в стила Biedermeier.
Виртуална обиколка: Онлайн тук.

Вечерната молитва на Peter Fendi, 1839 © Albertina

Къде: Музеят Albertina във ВИЕНА
Какво: Разположеният в сърцето на Виена музей излага шедьоври на изкуството в интериор с имперско величие. Един от най-големите дворци по време на Хабсбургската монархия е домакин на суперуспешни изложби на Albrecht Dürer, Edvard Munch и Vincent van Gogh, но привлича и с постоянна експозиция с европейско изкуство от последните 130 години.
Виртуална обиколка: Онлайн тук

Косачите на Pieter Bruegel the Elder, 1565 © Metropolitan Museum of Art

Къде: Музеят Metropolitan в НЮ ЙОРК
Какво: Основаният през 1870 The Met е прекалено голям, за да бъде описан с две изречения. Но какво друго остава за място, приютило близо 5000 години от историята на (всички) възможни изкуства и дисциплини? Постоянната колекция съдържа над два милиона експоната и се дигитализира непрекъснато. Виртуалната разходка позволява да се разгледате египетския храмов комплекс и изкуството другите зали на Metropolitan.
Виртуална обиколка: Онлайн тук.

The New Black Yoga на Rashid Johnson, 2011 © Guggenheim

Къде: Музеят Guggenheim в НЮ ЙОРК
Какво: Фондацията Solomon R. Guggenheim се е посветила на съвременно изкуство в своята мрежа в Ню Йорк, Венеция, Билбао и Абу Даби (предстои). Легендарната сграда на нюйоркското Пето авеню е постоянен дом на творби с абстрактно изкуство, сюрреализъм, всички видове импресионизъм, минимализъм, модернизъм и други модерни школи.
Виртуална обиколка: Онлайн тук.  

Водните лилии на Claude Monet © MoMA

Къде: Музеят Moma в НЮ ЙОРК
Какво: Добрият стар (1929) музей на модерното изкуство в Манхатън е първата подобна институция, посветена на модерната ера. Нейната богата и разнообразна колекция предлага панорамен преглед на модерно и съвременно изкуство от 1880 до днес, включително картини, фотография, видео арт, архитектурни модели, рисунки, дизайн обекти, скулптури, пърформанс и други. Сред най-известните произведения в постоянната колекция са Водните лилии на Claude Monet, Звездната нощ на Vincent van Gogh, Госпожиците от Авиньон на Pablo Picasso, а също и на по-съвременни работи на Andy Warhol, Elizabeth Murray и Cindy Sherman.
Виртуална обиколка: Колекцията на музея е онлайн тук

Всичките музеи и галерии с виртуални разходки и онлайн колекции в платформата Google Arts & Culture са тук.