Видеоархивът на Сфумато е достъпен за свободно гледане

Освен да оцелява завидно в несигурните пандемични времена, софийската театрална работилница Сфумато се превръща и във виртуална, за да направи една услуга на все още притесняващите се за да се завърнат в залата, но и за да сподели своята памет.

Отскоро видеоархивът на Сфумато е достъпен за свободно гледане в нова онлайн платформа, която събира 200 часа материал от 30-годишното съществуване на едноименния театър. Освен избрани цели представления, репетиции, дискусии, интервюта, ателиета и документални филми, така наречената Виртуалната работилница Сфумато ще бъде допълвана непрекъснато и с специално заснети за нея материали, а и също така да позволи излъчване на живо и лека трансформация във виртуална сцена или лаборатория, за да бъде в крак с времето.

И докато професионалистите от областта на сценичните изкуства могат да проследят различните етапи на работния процес, създал облика на най-разпознаваемия български театър в чужбина, обикновените зрители и почитатели могат да си припомнят работата на хора като Владимир Пенев, Светлана Янчева, Жорета Николова, Диана Добрева, Иван Бърнев, Маргарита Младенова, Иван Добчев и много други.

Вътре е и втория том от летописа за театралната работилница, обхващащ десетилетието от 2009 до 2019. И не, Катастрофа с Боряна Маноилова го няма онлайн, но може да го гледате на 26 януари в Камерна зала.

Видеоархивът на Сфумато е онлайн тук. Актуален репертоар и билети за представленията на театралната работилница има тук.