Бельото на 05 Studio живее в любовен клип на Rhye по 24 часа

Ray of (Soft) Light: Светослава Иванова, фотография от Васил Германов и грим от Мариана Михайлова © 05 Studio

Редовната кореспонденция с Agent Provocateur не е в състояния да ни затвори очите за добрите локални примери, следим при всека удобна възможност заради тихото облагородяване на средата, устойчивите практики, ужажителното отношение към жените, добре премерения сексапил и крайно привлекателни каталози с познати лица.

И точно когато започваме да мислим какво се случва с 05 Studio, попадаме на последната колекция бельо на българската марка, която не се лута в търсене на по-голяма популярност и инвестира в своята етика и естетиката по тих, дискретен и много ефективен начин.

Golden Girls: Стефани Обадиару, Светослава Иванова и Чами Нгуен, фотография от Васил Германов и грим от Мариана Михайлова © 05 Studio

Такъв, сякаш е роден за меките пастелни сцетове, сърцераздирателна романтика и раздели и зноен натюрел на Nathalie Kelley в клип на Mike Milos. Не сме се засичали със Сианна Маринова от концерта на Rhye в Букурещ през лятото на 2018 и новогодишната вакханалия няколко месеца по-късно, затова сме любопитни да проверим какво се случва. Първата (очевидно вече стара – бел.ред) новина за нас е, че вече близо година и половина Маринова движи сама цялата марка: Съвсем нормално стечение на обстоятелствата, Теди (Вукодинова, другата основателка на бранда) вече се занимава с други неща, It’s all good.

Втората е свързана със задълбочаването на ангажимента на 05 Studio да неутрализира въглеродния си отпечатък. От ноември засаждаме по едно дърво за всяка направена поръчка заедно с партньорска организация, което е малка стъпка към по-зелена планета. Другите новини около последната колекция бельо на Сианна за 05 Studio и нейните планове, плейлисти и желание за изграждане на по-добри навици са в стегнатата стенограма от краткия разговор миналата седмица:

Какво прави след лансирането на последната колекция бански и каталога със Сирма Маркова? Тази колекция излезе през лятото и след нея течеше работа по новите модели бельо и бански за 2021, както и нещо ново, което се надявам да се появи идните месеци. Разбира се, в производството често има непредвидими ситуации и закъснения, а 2020 доказа, че думата план е крайно излишна, затова реших да не пришпорвам нещата.

Стефани Обадиару, фотография от Васил Германов и грим от Мариана Михайлова © 05 Studio

Kак ти се отрази #2020, какво промени? Беше емоционално динамична и предизвикателна за психиката на всички. Не мисля, че имаше негативно влияние върху повечето брандовете с онлайн магазини, дори напротив. Дигиталното преживяване, както със сигурност се доказа тази година, е бъдещето на модата и ще се развива. Онлайн пазаруването и историята на брандовете в социалните мрежи, особено в Instagram, са ключови. Социалните медии дават достатъчно възможност да бъдеш в контакт с клиентите, да виждаш от какво се интересуват и да получаваш обратна връзка какво искат да видят от бранда. Последната колекция бански беше много добре възприета, тъй като след първия локдаун хората сякаш още повече оцениха летните моменти и бяха ентусиазирани от възможността да се насладят на топлото време с бански и коктейли.

Какво ново в 05 Studio? Aко трябва да определя последната колекция и сесията към нея с няколко думи, ще е feel good колекция с day to night модели. Мисля, че тази година всички имаме нужда да се чувстваме малко по-добре, малко по-уверени, а бельото е първото нещо, което обличаш. Идеята е жените, които ги носят, да се чувстват уверени, специални и щастливи. Балансът между комфорт и функционалност, чувственост и деликатна съблазнителност ги правят подходящи за различни типове жени и различни поводи. Достатъчно изчистени и класически, за да са част от изграждането на базов гардероб и да можеш да ги носиш всеки ден, но и грабващи, каращи те да се чувстваш страхотно, когато имаш нужда от малко повече настроение. Модели, които не остават незабелязани – можеш да грабнеш от гардероба, когато се обличаш за работа, но и да са първи избор за по-специални моменти!

Стефани Обадиару, фотография от Васил Германов и грим от Мариана Михайлова © 05 Studio

Една част от дизайна е личната концепция и вдъхновение в процеса на работата, нещата, които ми грабват вниманието и бих направила първо за себе си. Но след няколко години и колекции, голяма част от моделите се съобразяват с обратната връзка от клиенти. Колекцията от черно кадифе например  е фаворит на всички, затова естествено продължение беше да добавя още един цвят. Бургунди кадифето беше любов от пръв поглед – много женствено и нежно, дава малко аристократично усещане.

В доста тягостната последна година, хората се опитват да използват всички малки неща, които ги карат да се чувстват добре и пазаруването е едно от тях. Затова е важно да избираме колкото се може повече етично и устойчиво произведени продукти. Досега сме използвали главно (deadstock) щокови платове, останали от свръхпроизводство на фабрики и компании, така им даваме втори шанс и смисъл. Това продължава и в новата колекция като добавям и рециклирана италианска мрежа и тюл, произведени от изхвърлени пластмасови бутилки и други индустриални отпадъчни пластмаси. Това е още един начин да не се лишаваме от пазаруването и да се наслаждаваме на красив дизайн без да се чувстваме твърде виновни за отпечатъка на всяка дреха.

Стефани Обадиару, фотография от Васил Германов и грим от Мариана Михайлова © 05 Studio

Как подбра девойките за каталога на колекцията? Винаги се опитвам да включа по няколко момичета в кампаниите, за да дадат по-пълна представа как стои бельото. Изборът на моделите винаги е свързан със силния характер и енергия, които носят. Още на пръв поглед се вижда как едни и същи кройки и силуети имат различен заряд, защото всяка жена (като Чами Нгуен, Стефани Обадиару и Светослава Иванова) добавя своя индивидуалност. Васил Германов, както винаги, направи магия с визуалното представяне и кампанията се получи много пролетно, красиво и нежно!

Какво чете, слуша и гледа Сианна от 05 Studio докато работи върху колекция? Rhye, James Blake, Syml, Still Corners и Frank Ocean са доста често в плейлиста. Напоследък се върнах към любими парчета на супержени като FKA twigs, Sevdaliza и Kelsey Lu. Подкастите, които са ми най-интересни в момента са Gurls Talk by Adwoa Aboah и I Weigh with Jameela Jamil. Опитвам се да използвам по-пълноценно времето и слушам аудиокниги в Storytel – винаги имам по три-четири започнати на различен етап. Сега слушам Marketing 4.0 на Philip Kotler, Year of Yes на Shonda Rhimes и си припомням The Power of Habit на Charles Duhigg с надеждата да си изградя по-добри навици. Последно се запалих по Fredrik Backman и изслушах всичките му книги за отрицателно време.

Стефани Обадиару, фотография от Васил Германов и грим от Мариана Михайлова © 05 Studio
Стефани Обадиару, Чами Нгуен и Светослава Иванова, фотография от Васил Германов и грим от Мариана Михайлова © 05 Studio
Стефани Обадиару, Чами Нгуен и Светослава Иванова, фотография от Васил Германов и грим от Мариана Михайлова © 05 Studio
Стефани Обадиару и Светослава Иванова, фотография от Васил Германов и грим от Мариана Михайлова © 05 Studio
Светослава Иванова и Чами Нгуен, фотография от Васил Германов и грим от Мариана Михайлова © 05 Studio
Чами Нгуен, Светослава Иванова и Стефани Обадиару, фотография от Васил Германов и грим от Мариана Михайлова © 05 Studio
Стефани Обадиару, фотография от Васил Германов и грим от Мариана Михайлова © 05 Studio
Светослава Иванова и Чами Нгуен, фотография от Васил Германов и грим от Мариана Михайлова © 05 Studio

Новото бельо на 05 Studio е онлайн тук.