Особеният поглед на Мартина Вачева

Кукери на лов за караконджули, 2014 © Мартина Вачева

Кукери на лов за караконджули, 2014 © Мартина Вачева

Илюстраторката Мартина Вачева разказваше увлекателно за скромния си принос към българската фензин култура като създател на авторските зинове KOSH, Star Wars и трите издания към поредицата Serial portraits зад бара на Hip Hip Atelier, поне да се премести обратно в родния Пловдив преди известно време. Последният ход очевидно е бил добре планиран, защото симпатичната Мартина открива втора самостоятелна изложба в Sariev Conteporary като част от дългогодишния проект на галерията да подкрепя млади художници.

Титаник, 2016/ Агент Dale Cooper, 2015 © Мартина Вачева

Титаник, 2016/ Агент Dale Cooper, 2015 © Мартина Вачева

Експозицията Сериалити е особен и много различен поглед към добре познати образи, лица и символи от поп културата, митологията и ежедневието като мартеницата, кукерите, скандалния софийски паметник на цар Самуил със светещите очи, героите от сериала Туин Пийкс и филмовата поредица Междузвездни войни, Титаник и много други. Специфичният стил на рисуване на Вачева се разпознават отдалеч заради ироничния и чувствителен подход към тоталната еклектика от традиции, кич и вносна култура.

Самуил те наблюдава, 2016 © Мартина Вачева

Самуил те наблюдава, 2016 © Мартина Вачева

Както интелигентно споделя кураторът на изложбата Вера Млечевска, Мартина Вачева възпроизвежда образи от медията на киното и телевизията с тяхното сценично присъствие и кадриране, на които придава най-високия статус на изобразяване на личността, а именно портретът. Освен това, чернокосата художничка възпроизвежда филмовите клишета по улиците на родния си град: Mitch спасва пеещите фонтани в Пловдив, Веселин Маринов и Кичка Бодурова пресъздават емблематичната сцена от Титаник. Да се захваща с героите от Под прикритие докато е време.

Венера Leia си почива, 2015 © Мартина Вачева

Venera Leia си почива, 2015 © Мартина Вачева

Изложбата Сериалити на Мартина Вачева може да бъде разгледана от 3 до 29 юни в пловдивската галерия Sariev Contemporary на ул. Отец Паисий 40. Събитието е част от платформата ФОН: Млади автори.