Какво да правим в София през октомври

T(h)races © Владимир Василев

Никакви барове, дискотеки и сепарета, обещаваме. Културният живот в София през октомври приключва с уличните фестивали и се ориентира към комфорта на затворените помещения с изключително наситена програма от всевъзможни събития. Може и да сме прекалили малко, но отговорът на вечния въпрос #КаквоДаПравимВСофия съдържа десетки идеи за идните двайсетина дни – по две на ден при наличие на достатъчно ентусиазъм, особено ако посещавате активно и прожекциите от осмото издание на Cinelibri.

Освен този филмов фестивал, Boyscout препоръчва дузина изложби на млади, утвърдени и покойни художници и фотографи, забавен поглед към съветските коли, с които нахлухме в капитализма (нов бисер на Мисирков и Богданов след Дворците на народа), синтез между съвременна българска мода и архитектура, поглед към депресията, но и към благотворителните акции на Timeheroes, среща с местни герои на дизайна, концерти на тъмно и светло, прецизно немско техно срещу източни кючеци, брейкинг, уиски дегустация и други. Къде ще ходим:

ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ

Kasia Smutniak в кадър от Колибрито на режисьора Francesca Archibugi

КАКВО: Cinelibri. Есенният фестивален сезон започва с дузина филмови премиери и литературни събития от онези, които сме свикнали да очакваме от ежегодното събитие на Колибри. Даваме шанс на пълнометражния игрален дебют на аниматора Теодор Ушев по мотиви от романа Пумпал на Владислав Тодоров и кръстен със самоубийственото заглавие φ1.618. След това се засилваме към европейската драма Колибрито, ексцентричната комедия Невинният на Louis Garrel, наградената от журито в Кан копродукция на Италия, Белгия и Франция Осемте планини, Петер фон Кант на François Ozon, ирландското предложение за Оскар Мълчаливото момиче и още поне десетина заглавия в дните до края на октомври.
КОГА: От 8 до 30 октомври в киносалоните (пълната програма е тук)

ИЗЛОЖБИ

На 13 трябваше да наследя старата Жигула на дядо. Мама не беше шофьор, аз бях единственият мъж в семейството. Грижех се за колата, колкото можех. – Момчил Габровски, 37-годишен, инженер, в кадър от Колите, с които нахлухме в капитализма на Борис Мисирков и Георги Богданов © Агитпроп

КАКВО: Колите, с които нахлухме в капитализма. Мисирков и Богданов (Георги и пеперудите, Проблемът с комарите и други истории, Дворците на народа) са от малкото читави хора с гледна точка и умение да пипат темата за наследството на комунизма така, че да изглежда причудлив и напоително забавен. Последната изложба и документален филм на двамата не разказват историята на автомобилостроенето в социалистическите страни, нито пък имат ретроспективен характер. Вместо това, Мисирков и Богданов използват своето присъщо чувство за хумор, поетичен визуален език и очевидна любов към колите, за да изследват феномена на соц автомобилите в Европа и техните собственици в наши дни. Повечето експонати са част от музейни експозиции или частни колекции, а техните колоритни притежатели са обединени от една обща страст към соц колата.
КЪДЕ: Двореца (пл. Княз Александър I 1) до 27 ноември с ежедневни прожекции на филма от 14:00 и 16:00

© Юлиян Табаков

КАКВО: Реално/Привиднореално. Българският сценограф и визуален артист Юлиян Табаков събира над 70 свои произведения в Топлоцентрала, сред които фотографската серия Вакуум, създадена основно в годините на Covid-19 (най-тежкият период в моя живот), видеоинсталацията по произведението Ad Finitum (Към безкрая) на баща му (диригентът Емил Табаков) и четири обекта, за направата на които са използвани слонска опашка, птиче гнездо, палто от естествена леопардова кожа, детска играчка от XIX век, пеперуди и овъглено дърво. Приемам Реално/Привиднореално за наблюдение на моето вътрешно състояние, без да съм сигурен, че все още мога да го обема изцяло.
КЪДЕ: Топлоцентрала (ул. Емил Берсински 5) до 23 октомври с вход свободен

Поезия сред природата, Невена Михайлова-Кожухарова (1892-1979), 20-те/30-те години на ХХ век, частна колекция © СГХГ

КАКВО: Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни. СГХГ открива есенния изложбен сезон с експозиция на жените художници в българското изкуство от 20-те и 30-те години на ХХ век, резултат от тригодишно изследване на динамичното и знаково за българското общество време между Първата и Втората световна война. Именно по това време внушителна група жени художници преодоляват консерватизма и традиционните нагласи за ролята и мястото си в обществото, за да започват да се изявяват осъзнато, активно и целенасочено в областта на изкуството. Изложбата включва над двеста произведения, повечето от които създадени в периода 1919-1939 от имена като Вера Лукова, Вера Недкова, Елена Карамихайлова, Елисавета Консулова-Вазова, Султана Суружон, Александра Мечкуевска, Дарена Георгиева, Елена Грънчарова, Маргарита Милиджийска, Райна Руменова, Надежда Делева, Цана Иванова-Бояджиева и други.
КЪДЕ: Софийска градска художествена галерия (ул. Ген Гурко 1) до 27 ноември

© Владимир Василев

КАКВО: T(h)races. Владимир Василев е едно от водещите имена в родната съвременна фотография. Вече повече от десетилетие, базираният във Франция артист работи по своя дългосрочен проект T(h)races – едновременно личен и документален поглед към Бъл­гария със смел глас, с тънка ирония, с живи цветове и с надежда. Неслучайно заглавието е игра на думи с френските thraces (географско и историче­ско понятие за траки) и traces (следи). В тези спонтанни и понякога абсурдни портрети и ситуации могат да се видят следи от минало и настояще, от мечти и реалност, от гордост и отчаяние, от любов и омраза. Всичко това през погледа на емигрант, който ще продължава да снима, докато има нещо неразрешено с родната си страна.
КЪДЕ: Синтезис (бул. Васил Левски 55) до 25 октомври

Пенка Станчева © Яна Лозева за Garderob

КАКВО: Архитектурна. Благодарение на минималистичната, но никога скучна естетика на Garderob, модният дизайнер Даниела Иванова винаги е привличала клиенти от архитектурните среди у нас. Общуването с тях преминава през търсене на удобство и елегантност в това какво и как да облекат и често прераства в приятелство. Така възниква и идеята за обединение на женска творческа енергия в изложба, в която дрехите на марката са представени през портрети на български архитектки от различни поколения: Богдана Данчева, Мария Балева, Мила Иванова, Маги Матанова, Лори Панова, Пенка Станчева, Радина Гешева и други извън този установен кръг. Общото между всички тях? Бесни професионалисти и забележително елегантни жени, как иначе? Кой снима? Яна Лозева. Целта? Да обърнем повече внимание на жените в архитектурата – професия, доминирана от мъже навсякъде по света, а и у нас. Изложбата е придружена от временен магазин на Garderob, в който може да разгледате и пробвате създадените специално за проекта модели.
КЪДЕ: Port.a (ул. Триадица 5) от 21 до 28 октомври

Момче играе пред камиончето за храна на Доброволците на Св. Георги, където три пъти седмично се приготвя и раздава топла храна на хора в нужда, София, 3 юли 2022 © Денислав Стойчев за Timeheroes

КАКВО: Ще участвам! 90 хиляди доброволци в над 2500 инициативи на 1046 организатора в 340 населени места у нас за първите десет години. Приятелите от Timeheroes има защо да се потупат по рамото и да изпаднат с тридневен алкохолен ступор, но не. Най-голямата платформа за доброволчество в България празнува своя рожден ден с интерактивна изложба, безплатно издание и различни активности в градска среда. Фотографията на Денислав Стойчев улавя именно това, с което свързваме Timeheroes вече повече от десетилетие – човешките истории и емоции зад горните числа. Освен да разгледа, всеки посетител може да курира експозицията, като допълни основните кадри, подбрани от Надежда Павлова, с останалите фотографии, които все още не са разположени на стените в галерията. Така де, можем ли да говорим за инициатива на такава организация, ако няма колективно действие?
КЪДЕ: Doza (ул. Цар Самуил 52) до 14 октомври

© Sisters in Draw

КОЙ: To Me, To You. Сестрите Борислава (Borislava Made It) и Михаела (Stalker since 1993) Караджови отговарят на най-често задавания и често пъти досаден въпрос (Как си?) не с безличното Добре (или Горе-долу и Бива), а с далеч по-откровеното Зле. Аудио-визуалната изложба To Me, To You говори за депресията с визуалния език на илюстрации, напоени с уязвимост и усещане за болка, страх, гняв, апатия, примирение, отчуждение, самота, безсъние и още хиляди състояния, които демоните на двете художнички изравят от най-дълбоко спотаените кътчета. Това тежко психологическо състояние често е мълчаливо място, изпълнено с оглушителни крясъци. Затова Михаела и Борислава вкарват и звук с помощта на Гена, Григовор и Мила Роберт. Отидете с повече приятели и особено такива в нужда, за да разберат, че не са сами.
КЪДЕ: Буферен паркинг на Интер Експо Център (бул. Цариградско шосе 90, ниво 2, вход откъм метростанцията) от 11 до 30 октомври

КОЙ: Анатомия на процеса №3. Влизате в Структура, разглеждате основната изложба и се качвате по стълбичките към прожекционната стая, за да видите третата част от кураторския проект на Васил Владимирова с трейлър към филм на Наталия Йорданова, който ще бъде показан на изложба в СГХГ догодина. Вместо да показва вече съществуващи работи в техния завършен вид, Владимиров ги излага през идеи и референции, свързани с художественото проучване и процеса по създаване. Звучи сложно, но всъщност галерийното пространство е превърнато в своеобразно студио, в което да проследим процеса на обратно инженерство. Искате да видите шестнадесет плаката на несъществуващи хора и магарета, гледащи трейлър на филм? Скачайте смело.
КЪДЕ: Структура (ул. Кузман Шапкарев 9) до 29 октомври

© Петър Чиновски

КОЙ: No Territory. Текс ттруде нз ачетен еказв аповече. Обърнете внимание на сложния, но много смислен текст на Петър Чиновски за неговия проект No Territory – метафора за серия от феномени, пряко свързани с желанието и потребността ни да комуникираме реалността, да я съпреживяваме и да се ориентираме в нея. Общото между тези феномени е опитът за превод или картографиране на събития, усещания и обекти в картини. Изложбата на Чиновски насочва вниманието ни именно към дистанцията между абсолютната реалност и методите ни за комуникация на тази реалност. Прави го с разнообразие от изразни средства, без досадна социална критичност или морализаторски тон.
КЪДЕ: Little Bird Place (ул. 11 август 7) от 12 октомври до 1 ноември

Кадър от дигиталната реконструкция на Альоша в Пловдив, част от проекта Призракът е тук © Mitch Brezounek

КОЙ: Призракът е тук. Mitch Brezounek е друг силен агент, който знае как да пипа соца по модерен и приятен начин. Представената в Пловдив дигитална изложба Призракът е тук поставя под въпрос повторението на исторически за Европа събития, като създава 3D интервенции върху 12 паметника на съветската армия в България. Brezounek работи в сътрудничество с проф. Евелина Келбечева – български историк и изследовател на комунистическото минало. Тя е и автор на текстовете към изложбата, които осигуряват необходимия контекст и препратки. За създаването на видео творбите, Brezounek си партнира с 3D артиста Darky. Онлайн изложбата е част от проект, целящ да провокира диалог и събирането на средства в подкрепа на културния сектор в Украйна и България. Всички творби ще са достъпни за купуване под формата на NFT.
КЪДЕ: Онлайн до 9 октомври тук

СРЕЩА С МЕСТНИ ГЕРОИ НА ДИЗАЙНА

Мира Мирославова © Петър Хаджиколев

КАКВО: МЕЛБА СРЕЩИ #18. Интересувате се от илюстриране на книги, графити и иновативен продуктов дизайн? Мелба продължава да издирва и събира актуални и забележителни със своя подход български проекти и техните създадели, за да ги представи пред по-широка публика и да ги помоли да споделят своя опит в съответната област. Кой участва този път? Мира Мирославова е илюстратор на детски книги и визуален артист, която ще разкаже за книгата Where you’ve got to be и детайли за работата с чужда агенция. Независимият графити артист и дизайнер Николай Петров (GLow) ще говори за трансформирането на публични пространства като баскетболното игрище в Лозенец. За Радина Попова и Петър Захаринов сме писали и преди. Лицата зад технологията на сгъване на пластмасови контейнери ще представят пътя на оригами бутилката за многократна употреба.
КОГА: 11 октомври в The Steps (ул. Братя Миладинови 12) от 19:00 с вход свободен

КОНЦЕРТИ

КАКВО: Moonchild. Базираното в Ел Ей соул, джаз и фънк трио Moonchild дебютира у нас с най-новия си албум Starfruit, дълга дискография от жестока музика и завидна репутация на артисти от каталога на лейбъла Tru Thoughts. Amber Navran, Andris Mattson и Max Bryk смесват своята сложна, прогресивна музикалност с класически спокоен и мек звук – идеално поле за разгръщане не само на самите тях, но и на гостите в последния им албум като Lalah Hathaway, Alex Isley, Tank and The Bangas, Rapsody, Ill Camille, Mumu Fresh, Chantae Cann и Josh Johnson.
КОГА: 8 октомври в Sofia Live Club (бул. България 1) след 21:00 срещу 30 лева от EVENTIM и 40 лева на входа на клуба

КАКВО: Raul Midón. Слепият соул китарист и тенор от Ню Мексико се завръща за втори концерт в България след повече от десетилетие. Еклектичният авантюрист (по списание People) има десетина студийни албуми, две номинации за Grammy и колаборации с герои като Herbie Hancock, Stevie Wonder и Bill Withers. Гледайте неговия Tiny Desk Concert и магичното изпълнение на State of Mind в късното шоу на David Letterman от 2006 (има го в YouTube), за да се убедите за какъв кадифен глас и гениална перкусивна китара става въпрос. Човек оркестър, без да преувеличаваме.
КОГА: 28 октомври в Sofia Live Club (бул. България 1) след 20:00 срещу 50 лева в EpayGo и 40 лева на входа на клуба

Ража от Dead Man’s Hat

OЩЕ КОНЦЕРТИ (НА ТЪМНО): Dead Man’s Hat (21 октомври) и Leena (22 октомври) на невидимата (буквално) сцена в Топлоцентрала.

ЕЛЕКТРОННИ ПАРТИТА

КАКВО: DÖNER MUZIk vs Orient Express. Едно от малкото партита в града, на които никой не си гледа телефона, защото всички са заети с бесни танци и симпатични кючеци, речта и самите посетители са интернационални, близкоизточната диаспора е сериозно застъпена, а музиката е поверена на симпатични хора като Julieta Intergalactica, Dzhem (Ние), Joobba, Екатерина и Светослав (Go West Dance East), Sayulke, Li Lie, Goro (Друга планета), Diass (No Orders) и Mr. K. Дюнер Мюзик срещу Ориент Експрес е велика дискотека за всички, които обичат близкоизточни ритми в танцувален и приобщаващ вариант – ще се повторим, вероятно най-доброто софийско парти в момента.
КОГА: 8 октомври след 20:00 (K.E.В.А.) и 22:00 (К.У.П.Е.) срещу 25 лева за комбиниран билет (10/15 и 15/20 лева за всяко от двете места иначе)

Ben Sims © Marie Staggat

КАКВО: SONIC VOYAGER. Метрополис марширува в столичния Металснаб под прецизната техно диктовка на англичанина Ben Sims, немците Ben Klock и Fadi Mohem (Ostgut) и своите резиденти.
КОГА: 8 октомври в Металснаб (бул. Илиянци 119) след 22:00 срещу 55/60/80 лева от EpayGo

КАКВО: Morph x Enzo Siragusa. Стефан Попов събира приятели, познати и непознати на трета вечеринка под името Morph, за която е ангажирал своя авер Димитър Петров и италианския хаус и техно лидер Enzo Siragusa. Основателят на лондонския лейбъл Fuse има близо 15-годишен опит зад гърба си и специално отношение към автентичната рейв култура заради основополагащите си години в английската столица и няколко знаметити партита в Милтън Кейнс през 1993 (Dreamscape и Helter Skelter). Стефан е същата работа – симпатично клубно хлапе с шармантен вкус за кецове и ризи, което блъска постоянно в студиото и зад пулта вече дълги години, за да му се получат нещата.
КОГА: 14 октомври в Yalta Club (бул. Цар Освободител 20) след 23:00 срещу 30 лева от Eventim

СЪСТЕЗАНИЕ ПО БРЕЙКИНГ

B-Boy Junior © Andreas Leitner/ Co-Publishing

КАКВО: Red Bull BC One Cypher Bulgaria. 60 мъже и жени се опитват да се класират за нюйоркския финал на третото международно състезание по брейкинг Red Bull BC ONE. Оценяват ги сериозни хора като B-Boy Blanka (Бразилия). Вътре са и водещи имена в световната брейк денс сцена като B-Girl Movie One (Испания) и B-Boy Junior (Франция) – едни от най-издръжливите ръце в съвременната брейкинг сцена.
КОГА: 8 октомври в Зала 3 на НДК (пл. България 1) с вход свободен

ДЕГУСТАЦИЯ НА ВЕЛИКИ УИСКИТА

©Dylan de Jonge за Unsplash

КАКВО: Whiskey Fest Sofia. Знаете си урока. След две нулеви години, най-голямото и престижно уиски събитие в Централна и Източна Европа представя над 200 вида уиски и организира десетки майсторски класове, за да ни образова още по-добре по темата с малцовите напитки. Та така, консумирайте отговорно и най-важното – Наздраве! Cheers! Sláinte! Slàinte mhath! 乾杯 /Kanpai!
КОГА: 8 и 9 октомври в Sofia Event Center (Paradise Center, бул. Черни връх 100) от 15:00 до 00:00/22:00 срещу 15/25 лева от Bilet.bg. Уви, в цената на билета няма включени кредити за консумация като предишните издания