СЕЛЕКЦИЯ: 13 пилотски очила за по-добри (и слънчеви) дни

2018 се заклехме във вечна вярност на класическите пилотски бъбреци от 1936, които служат вярно сезон след сезон и са абсолютно неподвластни на тенденции в модата. Година по-късно се отегчихме и вкарахме малко характер с изцяло черни модели в консервативни и по-смели силуети, а 2020 я изкарахме с диоптрични рамки за дома и жестоки идеи за всеки джоб – от добре и малко познати марки във всевъзможни форми и цветове.

Новото през 2021? Нищо особено, освен един американски президент с непоколебима страст към бъбреците на Ray-Ban, което провокира преразглеждане и обновяване на спосъка с тези класически слънчеви очила месеци преди настъпването на същинската пролет и лято:

Няма как да не започнем с Aviator Classic на Ray-Ban (343 лева) – може би най-разпознаваемият модел и форма на рамки в историята на този практичен аксесоар, който отказва да се пенсионира сезон след сезон, присъства в гардероба на всички читави мъжки знаменитости и обикновените добре облечени мъже и очарова със своите поляризирани лещи, метална златиста рамка и зелени стъкла.

Aviator Caravan (174 лева) е малко по-квадратна и геометрична алтернатива на класическия модел по-горе, която създава същото впечатление, но с малко повече неизвестност и въпроси на какво точно приличат – с още по-незабележимо лого, тънки монохгромни рамки в черно, сиви лещи без градиент и четвъртит силует.

На всеки хубав Ray-Ban се пада поне един пилотски бъбрек от куче марки като ZARA и H&M, които са достатъчно евтини (12 лева), за да не се страхуваме да ги загубим и достатъчно дословни като дизайн (тънки метални рамки в златно и стъкла в зелено), за да не се изложим като за световно в църквата на най-добрите пилотски слънчеви очила.

Огледалният Polaroid (75 лева) е жесток избор за всеки, който търси много достъпен, но и много качествен модел с класическа тънка рамка от неръждаема стомана, минимален брандинг и поляризирани лещи, прикриващи всяко движение на очите.

Този модел на Carrera (149 лева) е страшно добра комбинация от цяла черна матирана рамка с кадяви стъкла без поляризация – достатъчно семпъл, но с отличителни детайли (видимата връзка в двата края) така, че да се впише в чекмеджето, пардон, елегантния канин на вечни икони като Steve McQueen.

Матираният черен модел на Emporio Armani (231 лева) печели заради изключително тънката конструкция с рамка с изрязани участъци и приятно прихващане на сивите стъкла от външната страна.

Огледалният модел на Prada Linea Rossa (279 лева) в бледо злато има толкова дискретен брандинг, че може да бъде разпознат само по червената черта в края на своите рамки.

Създадена специално за ватманите в Торино през 1957, легендарната серия 649 на Persol скоро след това надскача оригиналното си функционално предназначение и се превръща в безсмъртна икона след като Marcelo Mastroianni носи този модел в Развод по италиански през 1961. Знаменитите му колеги Cary Grant, Paul Newman и Steve McQueen също не остават по-назад и носят Persol на екрана и в личния си живот не само заради красивия силует, но и заради дребните технологични детайли, който превръщат този класически и много лек модел с Havana рамки и преливащи стъкла (291 ЛЕВА) в истинска еманация на италианския дизайн и занаятчийство.

Tom Ford си има Jacob (384 ЛЕВА) – стар, но винаги страхотен авиатор с пластмасови черни рамки и малко по-квадратни преливащи очила в светло синьо, който се разпознава мигновено заради характерното вградено лого на американския дизайнер.

Класическият авиатор на Gucci (469 лева) се разпознава отдалеч по масивните златни рамки и зелените стъкла без поляризация, заради което си е заслужил тематичен прякор – зеленото злато.

Нарушаваме съвършената симетрия до момента, за да ви покажем отличителния детайл на един иначе с нищо неразличаващ се от класическите авиатори модел на Alexander McQueen (609 лева) – двата черепа върху тънката рамка, която би трябвало да влезе като официална униформа за всеки член на Българско лято.

Класическият авиатор с удебелен троен мост на Yves Saint Laurent (649 лева) изглежда абсолютно безпогрешен във всяко отношение.

Decade-Two на Dita е онова смазващо скъпо и произведено в Япония удоволствие (2280 лева), за което ще треперите при всички други случаи, освен ако не сте сериозно богат олигарх. Конструкцията на този изключително нахален и свръх напомпан модел е от позлатен титан с мрежест мост и диамантен релеф върху рамките – удачно е да го пазите поне две десетилетия, за да се изплати.