Лятото на Bogdar е зной в столичната Ботаническа градина

Нарцис: Белослава Хинова от Христо Йорданов, Иван Цуцуманов и Алина Манова © Bogdar

Последната кампания на Bogdar се появява в полезрението на Boyscout по обичайния за изминалите 12 месеца начин – в Instagram профилите на нейните създатели, за да провокира мигновени асоциации с една от най-знойните обложки в историята на музиката, Country Life на Roxy Music.

Подобно пожелателно мислене едва ли е във фокуса на Теодора и Павел Лозанови, които стартират петата година на своята семейна модна марка с устойчиви практики в компанията на дакела Бари и разговори какво да правят. Голяма част от последната лятна колекция бе създадена по време на първия локдаун, когато и двамата с Павел прекарвахме изключително много време в урбанистичната градина на нашата тераса. Нямаше как темата за ескапизма сред природата да не изиграе ключова роля.

Meet me by the lake: Белослава Хинова от Христо Йорданов, Иван Цуцуманов и Алина Манова © Bogdar

Бързият поглед към каталога на дамската колекция разкрива стегната селекция за самоуверени момичета и жени, които се чувстват добре в тялото си и не се обичат да пълзят, съдейки по Instagram-a на Bogdar. Принтовете (на Розалина Буркова – бел.ред.) са флорални или вдъхновени от вълните на морето, но сме много горди, че това е първата ни колекция изцяло от устойчиви и биораздрадими платове – органичен памук и коприна, рециклиран полиестер, веган кожа, лиосел и вискоза.

Някъде тук се намесват и дългите (кадърни) ръце на фотографа Христо Йорданов и стилиста Иван Цуцуманов, които имат предишен опит в заиграването с Белослава Хинова и вкарването на модела на Ivet Fashion в знойния сюжет за жена, която отброява часовете до завръщането към по-нормално ежедневие.

Още при началните проби на колекцията на Цуцуманов и останалите от екипа им е ясно, че искат да заснемат дрехите в красива градина. Опциите за леко буржоазен природен мизансцен в София са абсолютно минимални, така че бързо се спряхме на Ботаническата градина в центъра на града.

Running: Белослава Хинова от Христо Йорданов, Иван Цуцуманов и Алина Манова © Bogdar

Единственият проблем е, че въпросната локация е изключително популярна и изтъркана от снимки. Предизвикателството за мен и Христо бе да се отделим от всичко, което сме виждали заснето там и да погледнем на пространството с по-чиста палитра. Оттам дойдоха и отправните точки за усещането – морно лято, лек вакум в обстановката и онзи откровено секси вайб в цветовете (а и в самата Liv Tyler) на Открадната красота на Bernardo Bertolucci.

Августовската жега и грим/косата на Алина Манова също помагат, а самата Белослава за пръв път от няколко години насам кара #лято2020 в София, а не по кастинги, снимки и модни седмици и може да си позволи да не се крие от слънцето и да има тен. Zendaya се обади да си иска шапката обратно, всички замесени да очакват включване.

This lady of the flowers and her hypnotic gaze: Белослава Хинова от Христо Йорданов, Иван Цуцуманов и Алина Манова © Bogdar
I like girls with legs like a Ferrari: Белослава Хинова от Христо Йорданов, Иван Цуцуманов и Алина Манова © Bogdar
Cloudbusting: Белослава Хинова от Христо Йорданов, Иван Цуцуманов и Алина Манова © Bogdar
Assume Form: Белослава Хинова от Христо Йорданов, Иван Цуцуманов и Алина Манова © Bogdar
Country Life: Белослава Хинова от Христо Йорданов, Иван Цуцуманов и Алина Манова © Bogdar
The Dreamers: Белослава Хинова от Христо Йорданов, Иван Цуцуманов и Алина Манова © Bogdar
Easy, tiger: Белослава Хинова от Христо Йорданов, Иван Цуцуманов и Алина Манова © Bogdar

Новата колекция на Bogdar e онлайн тук.