12 черни слънчеви очила за всеки ден до края на живота

Пилотските бъбреци не са единствените слънчеви очила на света, които си заслужават парите. За щастие, по-консервативните мъже също не са на сухо. Освен UV защита от вредни лъчи и лесната комбинация с всичко в гардероба, изцяло черните слънчеви очила вкарват онази доза характер, изпробвана безпогрешно от всички емблематични мъже от втората половина на ХХ век. Ето нашия избор на готини модели, които остават в гардероба доживот или поне докато не ги строшите.

В историята на слънчевите очила едва ли съществува по-легендарен силует от оригиналния Ray-Ban Wayfarer (242 лева). Още от първия си дизайн през 2952 и благодарение на хитрото платено и съвсем безплатно продуктово позициониране в попкултурата през различните десетилетия на ХХ век, Wayfarer е икона наравно с пилотския бъбрек.

Логото върху тънката рамка на този иначе класически модел на Boss by Hugo Boss (235 лева) е достатъчно дискретно, за да не забелязва.

Течнически погледнато, квадратният унисекс модел Maurice на Komono (196 лева) с поляризирани стъкла не е изцяло черен, защото рамката пунтира потъмняла черупка от костенурка от вътрешната страна. Но няма лошо, всичко е безобиден десен.

Hawkers се справя доста прилично с бюджетната унисекс версия на класическия Wayfarer силует (51 лева) с най-високата UV защита.

Вдъхновеният от 40-те години модел с поляризирани стъкла на Persol (495 лева) няма нужда от особено много коментари – направете една бърза справка с името на марката и легендите Marcelo Mastroianni и Steve McQueen и пак ще си говорим.

Класическият силует на Dolce & Gabbana (287 лева) е синоним на едно легендарно определение от две красноречиви думи, които казват абсолютно всичко – италианска спрецатура.

Същото важи и за модела от последната колекция на Gucci (383 лева).

Le Specs счупиха интернета преди няколко години с появата на дамската котешка класика The Last Lolita. Мъжкият Tweedledum (113 лева) няма нищо общо – семпъл и направо незабележим правоъгълен модел с тънка матова рамка и сиви поляризирани лещи.

Шестоъгълните очила на Emporio Armani (243 лева) приличат на прилично странен модел, който присъства в гардероба на демона Crowley от ТВ сериала Добри поличби.

Оборотните кръгли очила на H&M (15 лева) са достатъчно семпли и секси, за да си пасват с всичко, достатъчно читави, за да разполагат с някаква UV защита и достатъчно евтини, за да не ви пука нито за момент дали ще ги изгубите, строшите или каквото и да било. Оттам и оборотни.

Маската на Zara (40 лева) има 100% UV защита от категория 3 (пропуска между 8% и 18% от лъчите, подходяща за много ярка слънчева светлина) и дебела пластмасова рамка за лека анонимност и футуристичен характер.

Новият филм за James Bond излиза чак следващия април, но записванията за поръчка на последните му любими слънчеви очила започват още сега, за да пристигнат през януари 2020. Мъжкарският Joe на Barton Perreira ($395) с черни рамки и винтидж сиви стъкла е забелязан на снимачната площадка на Bond 25 – сигурен знак за добра маркетингова кампания и моментална разпродажба месеци преди премиерата на филма, както се еслучвало с други партньори на тайния агент през годините.