Лунният часовник на Omega се сдобива с нов механизъм

Когато един от най-иконичните часовници на ХХ век не губи и частичка популярност десетилетия наред, кому е нужно да го променя?

Omega е консервативна компания, а нейният Speedmaster Moonwatch Professional е един от петте най-известни часовника в историята на хорологията, но неминуемото е вече факт – иконата се сдобива с нов механизъм за пръв път от ужасно много години и със сигурност ще се справи също толкова добре с тестовете на НАСА, извели неговия предшественик до китката на американските астронавти на Луната.

Така нареченият калибър 3861 изглежда и реално е почти идентичен с предшественика си 1861, но малко по-напомпан заради някои специфични подобрения. Представеният за пръв път в златния Speedmaster за годишнината на Apollo 11 от 2019 ръчно навиващ се механизъм е с енергиен резерв от 50 часа (два часа повече от предходния) и може да бъде разгадан като характеристики от самото му име – коаксиален главен хронометър.

Я пак, ама на български? Прословутият коаксиален (предавателен) механизъм на Omega работи във всички важни флагмани на швейцарската марка, а главен хронометър означава, че се е справил със сериозните тестове на своите създатели. Или, казано по-накратко, това е един от най-добрите механизми на Omega, които може да притежавате.

Друга основна разлика в 3861 е по-голямото магнитно съпротивление до около 15 хиляди единици по скалата на Гаус (ако евентуално ви се наложи да летите с НАСА, Spacex или компанията на Richard Branson или се надявате за лунни разходки някой ден) и по-добра резистентност на удари, температурни амплитуди и сурови условия, а леките промени във видимите и много тънки винтидж детайли са насочени към това да се харесат на най-големите фенове на модела и да го отличават от предходното поколение на Speedmaster Moonwatch.

Освен нов механизъм, последният лунен часовник на Omega е и с нова верижка, която се различава при моделите с Hesalite (подобрен плексиглас) и сапфирно стъкло – матирани връзки във верижката при първите и огледални такива при вторите. Освен стандартните модели с метална или найлонова каишка и хесалит/сапфирно стъкло, има и значително по-скъпи модификации от жълто и бяло злато.

Omega Speedmaster Moonwatch Professional е онлайн тук и офлайн в бутиците на Guilian na ул. Съборна 9 или ул. Г.С. Раковски 74 и 117. Повече информация за новото поколение има тук. Цените са от около десетачка (в хиляди лева) нагоре, но най-добре да сверите с оторизираните търговци.