Купуваме си Aston Martin DB5, но от Lego

След страхотния McLaren 720 S и Porsche 911 GT3, Lego продължава да възбужда автомобилните фенове с реплика на легендарния Aston Martin DB5 (300 лева) на James Bond от Златният пръст през 1964.

Двойно по-малкият брой на части в този великолепен сребърен Aston Martin (1295 срещу 2704 за Porsche-то) е компенсиран не само като цена, но и като сложност на сглобяването, предвидено само за експерти или запознати с многобройните специални модификации на Q от филма, които намират място и този конструктор на Lego и са си напълно функционални. Въртящите се регистрационни табели, картечниците върху предния капак, бронираното задно стъкло, шиповете в гумите, скритият радар, телефонът и дори катапултиращата седалка на пасажера намират място в репликата на датската компания.

За щастие, двете врати и багажникът също се отварят, което важи и за покрива и предния капак, за да разкрие достатъчно детайли за двигателя на този невероятен автомобил. И макар вниманието към детайлите, видимо в изящните гуми например, да е на сериозно ниво, дизайнерите на тази реплика леко са се изгубили в превода при пресъздаването на иконичните меки извивки на легендарната DB петица.

Вечната елегантност и софистицираност на този легендарен спортен автомобил винаги се е дължал на меките му извивки, които едва ли биха могли да бъдат пресъздадени едно към едно с пластмасови блокчета, така че няма да ги съдим прекалено строго. James Bond-ският Aston Martin DB5 от Lego е достатъчно красив и интересен, за да не бъде забравен моментално след сглобяването и най-вероятно ще намери (за)видно място в колекцията на всеки колекционер.