10 oтличници от прегледа на готин БГ дизайн в Мелба

Кадър от визуалната кампания на Елиа Недков за e.n_bags

Преглед на българския дизайн е традиционната групова екпозиция в програмата на Мелба, където намирате добри примери за отличен БГ дизайн от последната година, ако случайно сте ги изпуснали в Boyscout. Третото издание на софийския фестивал селектира десет реализирани проекта, които чертаят нови модели на ежедневие, задават устойчиви посоки при производство и консумация и възпитават уважение към наследство, занаяти и висока естетика. Звучи сложно и трудно за постигане, но всъщност си имате работа с проекти, които култивират условията за живот, обогатяват ежедневието, карат ни да се чувстваме много по-добре и подтикват положителни мисли за бъдещето на родния дизайн във всички сфери. Кои са тазгодишните отличници?

Стилияна Минковска обиколи престижните медии за дизайн с футуристично изглеждащото родилно отделение Ultima Thule – космическият виолетов кораб с мека мебел за бъдещи майки, който се появява като алтернатива на досега познатите. Последното е директно следствие от следването в Кралския колеж по изкуствата в Лондон и решението да разгледа родилния процес като тезисен магистърски проект. Изследването на темата за по-хуманна и подкрепяща родилката атмосфера чрез интериор и мебели отвежда МИнковска в Музея за дизайн като една от четиримата избрани резидент дизайнери. Ultima Thule е дарена на болницата St. Thomas’ в Лондон, където дамата ражда своята дъщеря през 2016.

Пишем често за дамски бански костюми, но сме пропуснали Not A Virgin – хитроумна игра на думи в името на модел от устойчиви и рециклирани материали, който е предвиден отново да бъде рециклиран, когато ви писне да го носите, разбира се. Текстилът е от регенерирана найлонова прежда от изхвърлени рибарски мрежи, опаковката пък е от неоцветени текстилни остатъци и рециклирана хартия. И докато виновникът за горния пропуск вече е наказан по Крумови закони, мацките от онлайн платформата Kool And Konscious се гордеят с етичното и гордо производство в България и имат амбиции да се превърнат в първата кръгова модна платформа в света, пък да видим.

След изключително успешната кампания за финансиране в Kickstarter, Радина Попова и Петър Захаринов могат да бъдат доволни за бъдещето на първия продукт на своя старт-ъп DiFOLD – сгъваемата оригами бутилка за многократна употреба, която понастоящем е в последен етап на производство и тестване, преди да се появи на пазара в края на годината. Ако всичко с патентоването на иновативната им технология за сгъване е наред, двамата могат да разширят своите идеи за компактност и стабилност с иновативни екологични материали (термопластичен полимер и неръждаема стомана) до нещо много по-голямо от личните ежедневни нужди. Да се готвят големите компании за логистика.

Мултидисциплинарният артист Елиа Недков не обича да се задържа на едно място, нито пък да се ограничава само в една-единствена дисциплина. Името на харизматичния мъж стои зад проекти в интериорния и мебелен дизайн, архитектурата, курирането на изкуство, и фотографията, а споделеният живот с неговата муза и колаборатор Aнна-Александра на остров Майорка го вкарва и в експериментирането с мода. Марката за чанти и аксесоари с мързеливо име e.n_bags е интересна не само със самите продукти (качествени материали + изработка от локални майстори), но и със своята доста приятна и много поетична имиджова кампания. Любовта е красива работа, в пряк и преносен смисъл.

Вероятността да си купите българска книга с хубава корица и оформление и те да са дело на Кирил Златков е много голяма. Българският художник и дизайнер е едно от най-много половин дузината имена, които променят облика на родното книгозидаване към неимоверно по-големи висини и неслучайно стои върху плакатите на много самостоятелни изложби и общи експозиции като двете издания на Нова българска типография от 2013 и 2019. През последните години го почитат най-вече заради фантастичната работа с оформлението, илюстрациите и шрифта на книги, които не ни е срам да подаряваме и често надминават сами оригинали.

Missmetoday? е Мария Калчева Тоннелиер, a симпатичните Марияна, Троя и Вили са нейните ежедневни градски героини, които пленяват с неочаквани истории и очарователни илюстрации – все примери за дами, които работят за благото и красотата на средата, изграждат средата, грижат се за околните и правят деня по-поносим, красив и ведър. И докато бележитите и обществено признати дами в литературата и изкуството са ясно ясно забележими, проектът на Тоннелиер търси онези истински не по-малко специални жени, които имат свои бизнеси и чийто труд и принос за обществото е съизмеримо значим за удобството на всеки. Подкрепата за тях е по-необходима от когато и да било.

Домашният офис не е чак такъв ужас, ако си помогнете с ModeRemote – начинът, по който компанията за дигитален дизайн и програмиране Oblik решава да насърчи и улесни работата от разстояние в извънредни времена, а и по принцип. Страничката на ModeRemote е добре подбрана колекция от проверени съвети, интервюта и статии в помощ на продуктивността и психичното здраве. Изглежда добре, ориентирате се лесно, остава само да го ползвате по предназначение.

Pottery and Poetry е от онези симпатични приятелски инициативи, за които ще слушаме все повече. Мария Балева е архитект, започнал да експериментира с глина по щастлива случайност и за собствено удоволствие. Зорница Генова е адвокат, който пише поезия от години. Двете съчетават умения и сили в общия проект Pottery & Poetry – първата се грижи за визуалното оформление и изработката на обектите, а втората е поела маркетинг частта и оформянето на мисли за всяка от колекциите. Всички предмети са ръчно изработени, уникални и покрити с нетоксични материали.

Радослава Боор е графичен дизайнер, илюстратор, уеб дизайнер, плакатист, арт директор и творчески директор на собствена агенция, отговорна за новата визуална идентичност на Варненската държавна опера и тамошните драматичен театър Стоян Бъчваров и театрално-музикален продуцентски център. Ребрандирането на тези знакови културни институции в крайморския град я предизвиква как фино да почете миналото, като едновременно с това осъвремени радикално визуалния им език, за да комуникират адекватно в настоящето.

Скандална и вредна? Съществена и нужна? Вероятно сте чели много коментари за книгата В като Вагинаобразователният проект на Fine Acts, който предизвика странно ожесточена полемика и опити за отклоняване на вниманието от истински сериозните проблеми, но карай да върви. Проектът на Светла Баева от студиото за социална промяна, активистката Рая Раева и илюстраторите Борислава и Михаела Караджови влиза в изложбата като добър (и единствен? – бел.ред.) БГ рисуван проект за сексуално образование за момичета, който може да бъде полезен и за жени но от всички възрасти.

Изложбата Преглед на българския дизайн е в софийската галерия Credo Bonum до 15 ноември. Входът е свободен. Повече информация за събитието има тук. Мелба София Дизайн Фестивал е тук.