Деликатните морски сирени на Армавени Стоянова

Армавени е симпатичен и свенлив дизайнер на костюми, който напоследък впечатлява предимно с миниатюрни колекции бижута два пъти годишно, създадени да се слеят по най-добрия начин с хубавите шии, пръсти и уши на нашите момичета и да трогнат дори Калигула с непринудена крехкост, деликатна простота и смирена чувствителност. Първоначалната приповдигнатост и патос при вида на подобни красавици угасва при вида на (средно високите) цени, но няма как иначе – изключителната изработка и умението да предизвикаш онова користно желание да подаряваш с повод и без повод струва пари. Стоянова обожава морето и винаги е искала да направи колекция, вдъхновена от него. La Mer е серия от няколко пръстена, висулка, обици и колие в един екземпляр, които са направени от 18-каратово злато, сребро, перлени пръчици и стъкло и камъни, намерени в морето.

Непрекъснато си мислих за синия цвят. Представях си го толкова нежен и чист, какъвто съм го виждала само в най-закътаните заливи около Портокали в Гърция.

Армавени така и не успява да намери подобен цвят в познатите скъпоценни и полускъпоценни камъни, но го открива в матираното прозиращо стъкло на бутилка, която пази за спомен от една от своите ваканции. Последното я провокира да се разрови и в крайбрежните и морски камъни, които събира от години. Останалото е ясно – всички материали са преобразени в конкретни и ясни форми, вдъхновени от онази красота, носталгия и лека депресия, която изпитваме от октомври поне до април.

Бижутата на Армавени Стоянова са в Sabai на ул. Неофит Рилски 63.