Otto Dix рисува ужасите на войната и Ваймарската република

Otto Dix, Ранен войник в Бапом (есента на 1916), 1924 © Otto Dix/ VG Bild-Kunst, Бон

Ако сте от хората, обичащи да анализират връзката между политика и изкуство през последните стотина години или просто обичате добра и проникновена графика, няма как да се засилите към последната експозиция в софийската галерия Структура.

Курираната от Мария Василева изложба Изкуство и политика – конфронтации и съжителства изследва споменатите трудни взаимоотношения през работата на знаменития немски художник, график и живописец Оtto Dix (1891-1969), известен с болезнените, безмилостни и сурово реалистични изображения на германското общество по време на Ваймарската република и бруталността на войната.

Otto Dix, Mъртъв сапьор на своя пост, 1924 © Otto Dix/ VG Bild-Kunst, Бон

Когато избухва Първата световна война, Dixx се записва като доброволец и е зачислен да служи в полеви артилерийски полк в Дрезден. Есента на 1915 го заварва като подофицер на картечница на Западния фронт и участник в битката при Сома. Две години по-късно е прехвърлен на Източния фронт до края на военната с Русия, а в началото на 1918 вече е във Фландрия – обратно на Западния фронт, за да се бие в германската пролетна офанзива.

Otto Dix, Трансплант, 1924 © Otto Dix/ VG Bild-Kunst, Бон

Цялото това обикаляне по фронтовете е придружено от Железен кръст за храброст, достигане до ранг на сержант и раняване в шията, след което се записва на курс за отбранително пилотиране. Тригодишната военна кариера на Dixx приключва с уволнение от служба в края на 1918, което обаче няма как да го спаси от спомените за преживените ужаси на войната. Германският художник изкарва травматичните си преживявания в много произведения като Военният триптих (1929-1932) и публикуваното през 1924 (и включено в софийската изложба) портфолио от петдесет офорта, наречени Der Krieg (Войната).

Otto Dix, Ленс е бомбардиран, 1924 © Otto Dix/ VG Bild-Kunst, Бон

И ако питате защо една столична галерия за съвременно изкуство се интересува да показва военни графики от 20-те години на ХХ век, отговорът сочи към настоящото време на социално напрежение, политически борби и пандемия и внезапната релевантност на гротескните и брутално истински образи на Dixx – лек намек, че има много по-големи ужаси, които не се е налагало да преживяваме, поне засега.

Gerhard Richter, Чичо Руди, 2000 © Gerhard Richter, снимка от Friedrich Rosenstiel

В експозицията на творби от колекцията на института за международни отношения на Германия (IFA) са включени още четири забележителни германски художници от различни поколения като Hannah Höch, Joseph Beuys, Günther Uecker и Gerhard Richter, а връзката с настоящето е осъществена чрез чисто новата творба на Антони Райжеков Пандемичнa звукова карта от 2020, вдъхновена от коронавируса и възможните манипулации, свързани с гражданските свободи. Тегава работа.

Otto Dix, Раздаване на дажби близо до Пилкем, 1924 © Otto Dix/ VG Bild-Kunst, Бон
Otto Dix, Танц на смъртта, Anno Domini 17, хълм на смъртника, 1924 © Otto Dix/ VG Bild-Kunst, Бон
Otto Dix, Мъртъв кон, 1924 © Otto Dix/ VG Bild-Kunst, Бон
Otto Dix, Кратер от снаряд с цветя (пролетта на 1916 близо до Reims), 1924 © Otto Dix/ VG Bild-Kunst, Бон

Изложбата Изкуство и политика – конфронтации и съжителства е в софийската галерия Структура на ул. Кузман Шапкарев 9 до 9 декември. Повече информация за събитието има тук.