Зъл двойник

Portrait of Two Diseases © Борис Праматаров

Борис Праматаров открива новата си изложба Зъл двойник, за която разбрахме наскоро от нейния куратор Десислава Панчева (Dssy Mssy). Двамата продължават съвместната си работа от 2012, когато Борис представи предишната си самостоятелна изложба Tormentor в Hip Hip Atelier. Праматаров има сериозен опит от специализации в областта на илюстрацията, участия в конкурси и изложби, а наскоро се класира в десетката номинирани млади таланти на 40-тия международен фестивал за изкуството на комикса във френския град Ангулем.

Night Walk © Борис Праматаров

В Зъл двойник Борис Праматаров представя мрачната страна на човешкото съществуване чрез запомнящи се и доста стряскащи фантастични и шизофренични образи, които си играят доста добре с чувството за страх и отвращение на публиката. Двойникът може да е непознат и далечен образ, който съществува в подсъзнанието като зъл и демоничен обект, но в същото време е и нашата различна и скрита страна. Картините на Праматаров ни връщат фолклора и фантастичните приказки и ни карат да се замислим сериозно за вътрешните си демони и собствено (под)съзнание. Освен като изложба, Зъл двойник излиза и под формата на графична самиздат книга.

Новата изложба на Борис Праматаров се открива тази вечер от 18 часа и може да бъде разгледана до 7 април в софийската Галерия Васка Емануилова на бул. Янко Сакъзов 15. Повече информация на (02) 944 11 75.