Търсим 2000 лева за BABY SUMO-то на Helmut Newton

Helmut Newton преглежда печатарски коли от SUMO по време на книжния панаир във Франкфурт, 1999

Когато Benedikt Taschen се среща с Helmut Newton и неговата съпруга June в един от апартаментите на холивудския хотел Сънсет Маркис през 1997, немският фотограф е абсолютно същисан.

Тази книга е скандална идея – напълно луда! Издателят току-що е извадил ръчно сглобен макет в реален размер, за да представи идеята си за гигантска монография с най-доброто от влиятелната и провокативна кариера на Newton. Фотографът може да я смята за скандална идея, но тогава все още въобще не подозира, че тази съдбоносна среща ще продължи с двугодишна размяна на писма, факсове и телефонни разговори, за да уточнят всички подробности по създаването и отпечатването на SUMO.  

Helmut Newton подписва страници, които ще бъдар зашити в SUMO, Монте Карло, 1999 © Alice Springs / Maconochie Photography

Освен скандална, идеята е много неустоима. Newton винаги демонстрира здравословно презрение към лесните и предсказуеми решения, затова няма как да не бъде привлечен от възможността да остави името си върху ултимативната фотографска монография с огромна селекция от снимки върху огромни страници, отпечатани с най-добрата технология по онова време. Шансът да общува със своите почитатели извън страниците на любимите списания и галериите за фотографско изкуство няма как да бъде изпуснат.

Макар необичайната концепция да е реализирана безпогрешно без никакви технически проблеми, целият процес не минава и без нужда от убеждаване. Не особено ентусиазиран от перспективата да подпише целия тираж от 10000 копия, Newton се опитва да се измъкне с предложение да се разпише само върху няколко десетки копия, но твърдоглавият Benedikt го контрира по факса с точна разбивка колко време ще му отнеме, за да сложи автограф на 10 хиляди страници, преди да бъдат зашити във финалните книги.

Ляво: Benedikt Taschen с макета на SUMO в хотелската стая на Helmut и June Newton, 1997, фотография от Helmut Newton © The Helmut Newton Estate/ Maconochie Photography/ Дясно: Helmut Newton, Benedikt Taschen и аукционера Simon de Pury след търга на първия екземпляр на SUMO в Берлин, 2000, фотография от Alice Springs © Alice Springs/ Maconochie Photography

Всяка гигантска библия с колосални размери и тегло има нужда от сериозен постамент, Taschen ангажира продуктовия дизайнер Philippe Starck за метална поставка с името на фотографа. Така започва прословутата история на вероятно най-известния и митичен фотографски албум, който излиза преди 21 години и поставя рекорди за тегло (близо 35 килограма), размер и цена на вторичния пазар. А да, и за най-скъпо продадена книга в новата история – 620 хиляди дойче марки за екземпляр номер едно с автографите на Newton и 100 от знаменитостите в SUMO.

Гигантската книга на Newton и Taschen е истинска сензация, която изстрелва книгите за изкуство на съвсем различно ниво и ги превръща в желан колекционерски обект на най-важните музеи в целия свят. Очаквано, целият тираж на оригинала отдавна е изчерпан, а отделни бройки минават спорадично през Taschen за няколко десетки хиляди евро.

BABY SUMO © Luca Rotondo

И понеже тегавата #2020 бележи 40 години от създаването на немското издателство и 100 години от рождението на Newton, скъпата двойна годишнина е отбелязана с BABY SUMOново колекционерско издание, което е точно напополовина от размера на легендарния оригинал от 1999 и излиза в същия ограничен тираж от 10000 номерирани копия в комплект с по-малка, но идентична като дизайн поставка от неръждаема стомана (пак Starck) и книжка за създаването на цялото чудо.

BABY SUMO © Luca Rotondo

Легендата продължава да живее и става достъпна за заможните фенове на Newton, пропуснали оригинала преди 21 години  – един от последните велики артефакти на свободата на изрязаването от края на ХХ век.

© aschen/ The Helmut Newton Estate/ Maconochie Photography
© aschen/ The Helmut Newton Estate/ Maconochie Photography
© aschen/ The Helmut Newton Estate/ Maconochie Photography
© aschen/ The Helmut Newton Estate/ Maconochie Photography
© aschen/ The Helmut Newton Estate/ Maconochie Photography
© aschen/ The Helmut Newton Estate/ Maconochie Photography
© aschen/ The Helmut Newton Estate/ Maconochie Photography
© aschen/ The Helmut Newton Estate/ Maconochie Photography

Baby Sumo (твърди корици, 464 страници, поставка от Philippe Starck) на Helmut Newton излиза в 10000 копия и струва 2000 лева онлайн ТУК.