12 Mag се завръща в нов (смислен) формат

Нора Шопова от Диляна Флорентин © 12 Mag

Нора Шопова от Диляна Флорентин © 12 Mag

Вселените в очите на Нора Шопова е много първосигнален знак за големите неща, които ни очакват със Слав Анастасов и Хубен Хубенов. Дългата ваканция на 12 Mag приключва с пълна промяна на почти всичко, което сме свикнали да очакваме от единственото читаво и абсолютно независимо издание за (предимно дамска) мода и култура през последните години. Оказва се, че Хубенов и Анастасов са използвали последните пет месеца, за да си починат сериозно и да си отговорят отново на въпросите какво, защо и как трябва да го правят, за да продължи да им бъде интересно поне още няколко години. Резултатът се крие под ироничното и много навременно заглавие Обединени нации – общата тема на поредица материали в новия брой на онлайн изданието, което иска да се доближи отново до усещането за списание с месечни глобални и локални теми и въобще всичко, което интересува нас самите. Освеженият семпъл дизайн на 12 Mag е само допълнителна екстра, която подчертава променената концепция зад проекта на Хубенов и Анастасов. Ще се опитаме без излишен драматизъм да разберем кои сме, къде сме и къде се крие собствената ни стойност като човеци. Отказваме да живеем по инерция само защото е по-лесно. Не харесваме това, че хората сякаш изгубиха любопитството си към света. Не ни харесва нихилистичната криза на идентичност, в която живеем. Остава само да разберем как точно смятат да реализират алтруистичния си подход да анализират важните теми от ежедневието и да продължават да лансират най-креативните хора в съвременната модна индустрия в страната. Съдейки го досегашната им работа, нямаме повод за излишно съмнение.

Йоана, Марина, Тайван, Реми, Илона и Калоян от Симеон Леви © 12 Mag

Йоана, Марина, Тайван, Реми, Илона и Калоян от Симеон Леви © 12 Mag

Какво се променя в 12 Mag? До момента 12 Mag се случва напълно независимо, изцяло по волята и вдъхновението на всички замесени, съответно това, което може би се променя, сме самите ние, нашите интереси, надграждане и търсения. На съвсем органично ниво, новото е освежения сайт – не целим да избухваме дизайнерски, а се опитваме да наложим стойността на съдържанието. Затова всичко останало е чисто. Концептуално променяме нещата в посока все по-аналогово усещане за списание и се отказваме от надпреварата в интернет, съвсем умишлено. Искаме да разискваме теми, които са интерсни на самите нас, да си бъдем полезни с хората, които правят избора да кликнат в 12 Mag. Започваме месечни теми, едно леко завръщане към алфа версията на 12, а именно GIA. Ще се опитаме да се оттласнем от това, което можем най-добре – модните истории. Да впрегнем ентусиазма си в нещо, което наистина ни мотивира. За един мислещ човек това са въпросите, любопитството и информираното мнение.

Реми, Марин и Тайван от Симеон Леви / Bliss © 12 Mag

Реми, Марин и Тайван от Симеон Леви / Bliss © 12 Mag

Защо точно сега? Моментът за промяна дойде съвсем естествено. 12 Mag стартира като проект на 21.01.2012. До спирането му през лятото, сайтът не беше прекъсвал дейност. Предвид свободната, а не пазарната логика на случването му, беше напълно естествено да се натрупа умора и загуба на посоката, признаваме си. Липсата на почивка и време за себе си си каза думата. Починахме си, преосмислихме приоритетите си и сме готови. Най-хубавото на този процес бе, че осъзнахме желанието да правим и говорим само това, което смятаме за важно, без компромис. Това е едно от малкото неща, които можем да обещаем на читателите си.

Миролюба Бенатова от Диляна Флорентин © 12 Mag

Миролюба Бенатова от Диляна Флорентин © 12 Mag

Интересните материали в новия брой на 12 Mag? Темата на месеца е Обединени нации. Заигравката не е злоумишлена, но не е и случайна. Ако трябва да издадем тайни от кухнята, този рестарт трябваше да се случи още през септември. Тогава темата звучеше много напомпано, медийно. В някаква степен се радваме, че стартът е сега, защото поне ще е изчистен от всякакви подозрения за яхване на новината. Опитваме се с материалите да движим вариото на личния ни обектив навътре и навън в темата. Във всичките й тълкувания. На микро и макро ниво. С разговорите, сесиите, с всичко, което можем ние.

Kристина Милева от Диляна Флорентин © 12 Mag

Kристина Милева от Диляна Флорентин © 12 Mag

Работите ли с нови хора в екипа? Екипът ни винаги е бил изключително малък, но с широк кръг от ентусиазирани сътрудници и разбира се, вратата за нови такива е била широко отворена, тъй като 12 Mag е преди всичко платформа за творци, на които им се прави. Новото е, че сега ще се постараем да го комуникираме по-ясно, като това важи не само за хората в модата, а и за автори в по-широкия културен смисъл. Търсим аргументираното собствено мнение и начина то да влезе в потока, който пускаме чрез изданието към публиката. По-конкретно – имаме няколко интересни ентусиасти, които ще се включват постепенно. На този етап ще споделим, че сме много щастливи от факта, че за първи път за нас снима Симеон Леви.

Тайван от Йоан Гълъбов  © 12 Mag

Тайван от Йоан Гълъбов © 12 Mag

Първо изложба, сега нов дизайн и формат на сайта, скоро книга? Много точно нацели следващата стъпка. Това, че приключихме един четиригодишен цикъл и продължаваме напред, не означава отмятане на биографията ни. В подготовка е албум, книга с модна фотография с най-доброто от 12 до рестарта – четири години и половина. За нас това е много ценен емоционално продукт, той ще е един завършек на първия цикъл на списанието, артефакт, събиращ работата на най-актуалните артисти на българската модна фотографска сцена. Искаме да издадем доказателство за това, че независимо от тъмните нихилистични времена, в които живеем, се е случило нещо на тази малка модна сцена у нас. Не е имало дупка, колкото и да изглежда така.