Борат 2: Идвате за хумор, тръгвате си с политика

Мики Маус: Sacha Baron Cohen в Борат 2 © Amazon Prime

Mнимата документалистика на Борат Сагдиев направи малка революция преди 14 години. Едноименната сатира за мустакатия казахски журналист, чиито неосъзнат расизъм, сексизъм и обща културна изостаналост са в основата на безброй забавни скечове, го превърна в толкова популярен и миновено разпознаваем образ, че се наложи да бъде пенсиониран преждевременно. Тъжно, защото макар и стереотипна карикатура, изиграният от Sacha Baron Cohen (анти)герой е изненадващо гъвкаво олицетворение на вкорененото в немалка част от американците невежество спрямо останалия свят.

Запознатите с досегашната кариера на Cohen обаче винаги са знаели, че той едва ли би се отказал с лека ръка от едно от най-успешните си превъплъщения. Нуждата от по-добра дегизировка е осъзната още в началото на снимките на Who Is America? – сатиричният ТВ сериал, който представя интервюта с всевъзможни известни и неизвестни герои от американския политически и социален пейзаж и до голяма степен подготвя завръщането на мнимия казах.

И докато Борат проспива президентството на Obama (по-скоро си отработва ударно греховете), Cohen отговаря на броженията в американското общество от последните четири години с възкресение на обичния си персонаж в пълнометражния дебют на режисьора Jason Woliner. Борат: Последващ кинофилм започва с бърз монтаж за безумния живот на казаха след премиерата на първия филм. Уви, нещата не са добре – Сагдиев е публично унижен и вкаран в трудов лагер, семейството му е превзето от находчив съсед, единият му син си сменя името от Huey Lewis на Jeffrey Epstein, а от верния му продуцент Азамат Багатов няма и следа. След причинения срам за родината и принудителната каторга, Борат получава обещание за помилване, ако успее да предаде специален подарък на щатския вицепрезидент Mike Pence, а именно министърa на културата Джони Маймуната, който е… истинска маймуна.

Подобаващо изпращане: Sacha Baron Cohen в сцена от Борат 2 © Amazon Prime

Още с пристигането на Борат в Америка обаче добрата идея е осуетена от Тутар (българката Мария Бакалова), 15-годишната му дъщеря, която е постоянен спътник във втората му презокеанска мисия. Освен успешните капани и гаври с Instagram инфлуенсър, религиозен център за сексуално здраве, бал на дебютанти и важна републиканска конференция, двамата скрояват сериозен номер и на Rudy Giuliani – настоящ адвокат на Trump, описан гениално от На живо в събота вечер като успешна еволюция от кмета на 11 септември до 11 септември на кметовете.

Вторият Борат залага на изпитаната рецепта за мним документален филм, изпълнен с политически некоректен хумор, странни ситуации и още по-странни субекти. Един от основните му проблеми обаче е, че е пропит от банална пропаганда – републиканците са представени като безмозъчни създания с толкова закостеняло мислене, че почти не реагират на неща като кръвосмешение или качулките на Ку-клукс-клан. В същото време реномето на демократите остава неопетнено, а филмът излиза точно десет дни преди американските президентски избори с призивa Vote now!

За разлика от Борат и другaта подобна комедия с Cohen (Бруно от 2009), хуморът в продължението е доста непостоянен. Част от скечовете лепват добре, други изветряват бързо, а присъствието на трети (като този с възрастните еврейки) будят резонно недоумение. Ако осемте сценаристи бяха заложили не толкова на количество, а на качество, крайният резултат едва ли щеше да е толкова разнопосочен.

Тутар Сагдиев (Мария Бакалова) в една от най-коментираните сцени в Борат 2 © Amazon Prime

Очаквано, гримът, прическите и цялостната дегизировка на Cohen са една от силните страни на продължението – Katy Fray и Kimberly Boyenger преобразяват казаха така, че да не бъде разкрит от жертвите на неговите скечове (или поне от тези, които остават във финалния монтаж на филма). Голяма похвала заслужава и дебютът на Бакалова в толкова голям филм зад Океана – чаровната девойка е избрана след кастинг на повече от 600 актриси, а ролята й в Борат 2 е посрещната и коментирана с всеобщо одобрение и безкраен ентусиазъм не само от критиката и новинарските мрежи, но и от феновете в социалните мрежи.

Балканите присъстват и в саундтрака: филмът започва с Едерлези на Горан Брегович, последван от парчета на Shantel и Fanfare Ciocărlia. Истински еклектичната комбинация от полски, иврит, романи, импровизирания език на Борат и постоянния български на Тутар (често пъти нямащ нищо общо с действителния разговор на екран) обаче звучи неубедително. Макар и забавен на моменти, Борат: Последващ кинофилм не успява да се доближи до сатиричната класа на първата част и губи от прекомерния акцент върху политическите настроения в САЩ. Дебютът на Бакалова обаче е безспорно добър – толкова, че току-виж догодина името на българката се завърти сериозно в сезона на филмовите награди.

Борат: Последващ кинофилм е в Amazon Prime.