Френски текстил, няколко българки и една изложба в София

© Мина-Анхела Игнатова

Историята зад последната изложба на Националната галерия започва много, ама много отдавна. Когато френското семейство Denis създава своята компания за предене и тъкане на текстил в далечната 1806, едва ли подозира, че платовете на Toiles de Mayenne ще стигнат до София под формата на артистична колаборация между три жени.

214 години по-късно почти нищо не е променено и становете в Майен продължават да създават интериорен текстил за домове и обществени сгради във Франция и по света. Приемствеността между поколенията и обвързаността с наследството в родното и френското общество пък са теми, които отдавна вълнуват базирания във Франция български писател и драматург Албена Димитрова, която получава платове като дарение от осмото поколение текстилни предприемачи на фамилия Denis през 2018.

© Мина-Анхела Игнатова

Идеята за модна колекция извън тяхното основно предназначение е реализирана от Антония Точка, която успява да преодолее твърдостта на материята и да вкара платовете в нови кройки. Фотографката Мина-Анхела Игнатова пък ги връща обратно към статичната им природа в серия кадри, част от които са прегънати и заснети повторно с вече оставените в материята следи, очертаващи контура на плисето.

Кураторът Яна Братанова се грижи следите в материята, оставени от авторите в изложбата, да са в пълен синхрон помежду си в дома на забележителната художничка Вера Недкова. Cherchez la femme!

© Мина-Анхела Игнатова
© Мина-Анхела Игнатова
© Мина-Анхела Игнатова
© Мина-Анхела Игнатова

Изложбата Следи в материята е от 27 октомври до 15 януари в софийската къща-музей Вера Недкова на ул. 11-ти август № 2. Повече информация за събитието има тук.