Бурни секси нощи с великите коктейли на Sasha Petraske

Всеки ентусиаст в тънкото изкуство на добрите миксирани напитки е чувал за Sasha Petraske – вероятно най-влиятелният барман на своето поколение, преобразил културата на занаятчийските коктейли и скритите барове първо в Съединените щати, а после и по целия свят.

Симпатичният мъж със страст към старомодното винтидж облекло и епохата на суинг и джаз музиката създава нюйоркския скрит локал Milk & Honey през 2000, преди да се захване и с други подобни начинания в Голямата ябълка, Лондон и Австралия. Уви, внезапната му смърт от сърдечен удар само на 42 го спира още в началото, но това не пречи да си спомняме за него при всеки удобен повод, независимо дали говорим за коктейлни вечери или обикновен преглед на библиотеката.

Джин тоник

А там някъде винаги присъства Regarding Cocktails – вероятно най-красивата книга за коктейли в историята и негово посмъртно томче, което излиза през 2016 под редакцията на неговата вдовица Georgette Moger-Petraske, за да почете паметта и наследството на знаменития барман. Единствената книга на Sasha Petraske съдържа 85 рецепти от неговия репертоар с обичани класики и модерни вариации, придружени от личните priqtelski истории на колеги, които лично е обучил.

И понеже споменахме красива, след като отделите внимание от минималистичната корица, потъвате веднага в изключително добре стилизиран течен мемоар с прекрасно илюстрирани съставки, мерки, чащи и рецепти (с анимиран вариант в сайта на Phaidon), способни да възбудят и най-опитния миксолог в компанията. Съветите на Sasha помагат не само за плавно навлизане в майсторското приготвяне на добри коктейли, но и в поддръжката на домашен бар, който да вдъхновява всяко следващо поколение от бармани и обикновени ентусиасти.

Дайкири

Regarding Cocktails (256 страници, твърди корици, Phaidon) на Sasha Petraske струва 45 лева онлайн тук.