Aston Martin Victor е батмобил, KITT и ракета в едно

© Aston Martin

Aston Martin може и да е предпочитаният автомобил на 007, но последната ретрофутуристична бегачка на английската компания е доказателство, че се справят отлично и с предложения за архизлодеи.

Последният уникат на подразделението Q (така наричат своето ателие за специални поръчки, без майтап – бел.ред.) е Aston Martin Victor – хиперкола с брутални технически характеристики, която прилича на нещо средно между батмобил, KITT (автомобилът на David Hasselhoff в сериала Knight Rider) и ракета и е създаден по поръчка на добър, но неназован клиент.

© Aston Martin

Злокобно изглеждащият Victor почита оригиналния V8 Vantage от 70-те с величествена разработка върху суперколата One-77 на Aston Martin от 2011, но с доста подобрени характеристики – 848 коня под капака в комбина с V12 бензинов агрегат и шестстепенна ръчна скоростна кутия Graziano с двойно охлаждане. 7,3-литровият двигател първоначално е само със 760 конски сили, преди да бъде върнат обратно на Cosworth, за да го напомпат с още почти 90, а окачването е с компоненти от пистовия Vulcan.

© Aston Martin

Ултралекият монокок от въглеродни влакна и аеродинамиката са взети назаем от One-77, но Victor не е просто фейслифт на суперавтомобилa отпреди близо десетилетие. Макар на пръв поглед да изглежда черен, цветът всъщност е много тъмнозелен на име Pentland Green, а интериорът е доминиран от спортни седалки, кожа, въглеродна сплав, алуминий, малко кашмир и състезателен волан и табло ала Vuclan.

© Aston Martin

Впечатляващата масивна задница е с вграден спойлер и светлинна лента, вдъхновени отново от вездесъщия Vulcan, докато предницата е хибрид между капака на вулканчето и предните фарове на оригиналния Vantage – олицетворение на цялата поръчка Victor да е хем ретро, хем модерен.

© Aston Martin

И ако все още се питате #КОЙ е Victor, то това не името на руския (знае ли човек) собственик, а почит към Victor Gauntlett – шефът на Aston Martin в годините, когато дебютира Vantage. Цената и името на собственика на този ужасно сексапилен и величествен звяр остават неизвестни.

© Aston Martin