Girlscout: Жълтите павета от Jean-Pierre Duriez и Chànta

Първоначално късогледите очи ни подведоха жестоко, че виждаме някакъв много скъп и екзотичен крокодил. Всъщност имаме работа с нещо много по-хапливо. Случайно или не, луксозна българо-американска марка и известен френски художник правят един от най-забавните, болезнено актуални и иронични лайфстайл коментари върху емблематична част от седмиците на нашето недоволство.

И докато Joe Biden и Kamala Harris ангажират най-големите именна в американския дизайн за жесток предизборен мърч, мацките от Chànta си партнират с Jean-Pierre Duriez в съвместната приятелска колаборация Мария Луиза. Очарован от първото си посещение в страната, Duriez решава да увековечи иконичните, изтормозени, достолепни и вечно наши жълти павета в нещо повече от картина.

В основата на колаборацията застава трапецовидният флагман Giada със своя едновременно архитектурен и класически силует, който е идеален за подобна интервенция. Изработена изцяло на ръка от скъпи кожи в италианско ателие с дългогодишни традиции и завършена в ателието на Duriez, лимитираната Giada почита не само на красивата символика в българската история и модерна градска култура, но и дава много поводи за луксозни миймове и лайфстайл каламбури и горчиви шеги със случващото се през последните два месеца, а и по принцип.

И докато ние си представяме утопичните горди редици на добре облечени, изискани и много почтени дами, които уважават културното наследство и отиват на работа с (въпросната) чанта под ръка в бившия (?!?) партиен дом, Светломира Пидошев и Габриела Желева разказват дискретно за своята млада марка, родена от непрекъснатото пътуване между Европа и САЩ с ясна идея за дизайн, естетика и пропорция в няколко силуета.

Биографията на Jean-Pierre Duriez е крайно любопитна. Роденият през 1949 в Париж артист започва своята кариера на 20 след ранната смърт на своята майка и последвала я няколко месеца по-късно среща с Pablo Picasso. Duriez Започва да се обучава при японския художник Morio Matusi в парижката академия за изящни изкуства и работи като художник и фотограф за Paris match и L’Express, преди да се отдаде на киното и кулинарията в началото на 80-те.

Първата му актьорска роля е във филма 3 pas en avant, 3 pas en arrière на неговата съпруга Jackye Fryszman, с която отварят и ресторантът-галерия Les coulisses du Vieux-Sèvres. След 1985, Duriez се мести в Рим, където продължава да играе, но и да продуцира филми за най-луксозните хотели и ресторанти в света. Последните 15 години са посветени изцяло на рисуване между Неапол и Париж. Никаква идея дали мацките от Chànta и Duriez са засилили една чанта към самата княгиня Мария Луиза – може да ги разпитате лично и тримата на нарочно събитие в края на септември.

Chànta е онлайн тук (на цени от 1420 до 2700 лева) и офлайн в Oborishte 5 Gallery and Hall (адресът е самото име) между 21 и 26 септември, заедно с още произведения на на Jean-Pierre Duriez. Чантите от колаборацията няма да се предлагат за продажба, преди да бъдат представени в Париж, така че се въоръжете с търпение и достатъчен кеш.