6 милиона лева за Bond-ския DB5 от Aston Martin

Да предположим, че сте изкупили половината държавни предприятия, повечето дебели апартаменти от портфолиото на Unique Estates и стотици декари земи по Черноморието. Или просто сте шейх, английски благородник или възпитан и безсрамно богат човек, който си пада по автомобилите на James Bond и вече се е обзавел не само с Lego реплика, но и с  истински Aston Martin.

Остава само една ултимативна легенда, която стои гордо и аристократично до най-великите филмови автомобили като Mustang-a на Steve McQueen, Delorean-а на Emmett Brown и Батмобила на кого ли не. От дебюта си в Голдфингър, през преследването с Ferrari в Златното око, та чак до разстрела в 007 Координати: Скайфол,  Aston Martin DB5 от 1964 е ужасно красив, вълнуващ и абсолютно достъпен автомобил съвсем отскоро, стига да разполагате с няколко излишни милиона.

Британският производител на подмокрящи автомобили се е захванал да произведе общо 28 почти точни копия (така наречените continuation editions) на легендарния Bond-ски DB5, 25 от които ще се предлагат за продажба с доставка през 2020. Чисто технически, говорим за сребърна стрела с двигател от 280 коня, максимална скорост от 238 км/ч и ускорение от 0 до 100 км/ч за приличните 7 секунди.

Добрата новина: освен автентичния спрямо оригинала външен вид и интериор, всяка една от направените с любов дибипетички ще разполага и с функционални шпионски джаджи от Голдфингър, разработени в партньорство с носителя на награда Оскар за специални ефекти и консултант на осем от филмите за Bond – Chris Corbould. Под функционални най-вероятно се разбира работещи въртящи се номера, радар, бронирано стъкло и така нататък, но едва ли ще имате възможност катапултирате пасажера до себе си през покрива ако пипа музиката (язък-бел.ред.) или да правите рейдове по магистрала Тракия с картечниците върху предния капак.

Лошата (освен солената цена и малката бройка)? Типично по английски, Аston Martin добавя съвсем дребен текст най-отдолу в новината, че въпросният DB5 е тотално непозволен за движение по републиканската пътна мрежа. Няма проблеми, купувай!