Ultra Mono на Idles: помитащи китари и социални драми

Когато фестивалите в Рединг и Лийдс са отменени по обясними причини, Idles решават да организират няколко онлайн концерта в лондонското Аби Роуд. И продават десет хиляди билета. Десет хиляди. За интернет концерт – още едно доказателство за феноменалния възход на една от най-вълнуващите, живи и шумни групи на Великобритания от много време насам. Последното не е изненада не само за феновете, но и за всеки, попадал на френетичните им изпълнения на фестивала Гластънбъри и в парижката зала Батаклан, а и на начина, по който могат да преобърнат дори един Tiny Desk Concert с главата надолу, в добрия смисъл.

Досещате се, че колкото и да го играят чувствителни и любвеобилни в посланията за любов и уважение по концертите, пънкарите от Бристол не се бавят с юмруците и почват душманската още от първата секунда. На първо слушане, третият албум на Idles продължава линията на превъзходния предходник Joy As an Act of Resistance и неговите помитащи китарни рифове, агресивни припеви, потна кинетична енергия и страстни вокали, които обладава на мига и отвинтват врата дори и седнало положение пред компютъра.

Ultra Mono (Partisan Records) продължава с безпощадния самоанализ на вокалиста Joe Talbot и неговите текстове за съвременния политически климат, класова борба, токсична мъжественост и психично здраве, добавяйки плюсовете и минусите на споходилата ги слава по директен, на моменти заповеден начин. И макар в микса да са вкарани програмирането на хип-хоп продуцента Kenny Beats и гости като Jehnny Beth от Savages (Ne Touche Pas Moi), Warren Ellis от The Bad Seeds (Mr. Motivator) и джаз пианиста Jamie Cullum (Kill Them with Kindness), третият албум на Idles не завива прекалено много стилови завои, а удря челно с добре познатата комбинация от гняв, мощ и бясна енергия.

Добронамерената критика съветва да изследвате Ultra Mono под на пръв поглед първичната му повърхност на пънк-рок химни, за да се потопите в сложния дестилат на социални теми и релевантно изкуство от новия век, но и заради начина, по който фантастичната английска група може да ви провокира да се скъсате от танцуване, блъскане, мислене, крещене, озверяване, потене и какво ли още не в рамките на три-четири минути.

Eдинственият очевиден и укорим недостатък на албума, че си отговаря перфектно на името. Ultra Mono звучи предимно праволинейно от първата до последната секунда и разчита най-вече на първично-агресивна еуфория и забележителна кинетична енергия. За разлика от прогресивното развитие на други шумни пост-пънк-рок групи като The Horrors и Preoccupations обаче, третият албум на Idles не надминава своите невероятни предшественици, нито пък разкрива нови територии. Не че последното е задължително лошо – гигантска енергия на Ultra Mono помита всичко живо, отговаря на нуждите на своето време и трябва да бъде изживяна лице в лице догодина, ако е рекъл господ. 4/5

Слушай в SPOTIFY/ Купи от APPLE MUSIC или BANDCAMP

ОЩЕ ГОТИНИ АЛБУМИ ЗА БЪРЗ СКОК В ОКТОМВРИ: Електронната продуцентка Marie Davidson оставя техното и уейва на Working Class Woman за момент, за да ангажира своите стари и верни приятели и колаборатори L’Œil Nu (съпрузите Pierre Guerineau от Essaie Pas и Asaël R. Robitaille от Bataille Solaire) за Renegade Breakdown (Ninja Tune, Spotify, APPLE MUSIC, Bandcamp) – поп албум, който смесва палаво вдъхновенията си от Fleetwood Mac, Gary Numan, Kraftwerk, Billie Holiday и Chet Baker в симпатичен дрийм поп, 60-тарски шансони и джазирани балади за среднощно слушане. Септември се завръщат и два от титаните на американския инди рок: Robin Pecknold aka Fleet Foxes издава Shore (Anti, SPOTIFYAPPLE MUSIC, Bandcamp), а Sufjan StevensThe Ascension (Asthmatic Kitty, SPOTIFYAPPLE MUSIC, Bandcamp). За финал: този великолепен, този невероятен, брадат и винаги забавен Action Bronson, който се занимава с един милион неща и все пак намира време да бъде едно от най-лежерните, интересни и страшно добри хип-хоп и рап MC-та в Only For Dolphins (Loma Vista, SPOTIFYAPPLE MUSIC, Bandcamp).

Всеки албум е независим избор на нашите редактори. Ако поръчате през Apple Music, можем да получим малка партньорска комисионна.