BOYSCOUT BOOK CLUB: 8 супер книги от юли

Юни си отива с първите признаци на събуждане от комата под формата на литературен панаир на открито и любопитни премиери – повод да обновим библиотеката с най-добрите нови книги от изминалия месец:

ЗАВЕТИТЕ на Margaret Atwood (Orange Books)

Историята: 15 години след събитията в Разказът на прислужницата, теократичният режим в Гилеад продължава да задушава, въпреки белезите за прогниване на статуквото и пропукване на демоничната анти-женска фасада на републиката. Радикално различните животи на сестра Lydia, младата Agnes от републиката и Daisy от Канада се пресичат, предизвиквайки турбулентни последствия.
Защо да я прочетете: Достойното продължение на Разказът на прислужницата си заслужава 30-годишното чакане. Миналогодишният носител на наградата Man Booker е задъхан чист ужас с леки проблясъци на надежда, който продължава да разтърсва със своята болезнена дистопия. Евала на БГ издателите от Orange Books за точната репродукция на оригиналната корица и чудесното оформление на изданието. Съдейки по все повечето отлични корици, които включваме, българският книжен дизайн е на прав път.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Orange Books и по-добрите книжарници.

ПЕТРОВИ В ГРУПА И ОКОЛО НЕГО на Алексей Салников (Лист)

Историята: Автомонтьорът Петров, жена му – библиотекарката Петрова, и техният син Петров-младши се разболяват от грип, борят се с температурата и очакват новогодишните празници. Сезонният вирус променя светлините на сивия неприветлив град и постепенно разбираме, че нищо не е такова, каквото го мислим, и не бива да прибързваме с изводите. Защото, както твърди критикът Константин Милчин, няма средностатистически хора, а животът и ежедневието на Петрови всъщност е изпълнен с чудеса и скелети в гардероба.
Защо да я прочетете: Публикуван за пръв път на страниците на списание Волга през 2016, дебютният роман на Салников предизвиква такъв повсеместен отзвук, че година по-късно излиза и в самостоятелна книга, наградена с половин дузина престижни награди заради разгърнатият в два плана сюжет – реалистичен и дълбоко митологичен с препратки към царството на мрачния Хадес и съпругата му Персефона. До края на годината трябва да излезе и филм, а корицата на българското издание е дело на Калоян Илиев-Кокимото – още едно произведение на изкуството в библиотеката.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ТЪЛКУВАНЕ НА СЪНИЩАТА на Sigmund Freud (Колибри)

Историята: Ако сънят е изпълняване на желание, откъде идва неговата странна и смущаваща форма? Как мислите се променят в съня, за да се оформи така, както си го спомняме след събуждането? Откъде идва материалът, преработван в в съновидение? Можем ли от сънищата да научим нещо ново за вътрешните си психични процеси? Една от най-влиятелните и значими книги на Freud обосновава съществуването на несъзнавана психична дейност, предлага метод за нейното изследване и дава отговор на всеки един от въпросите ни за работата на съня.
Защо да я прочетете: Сто и двайсет години след публикуването на нейното публикуване, тя продължава да бъде добър наръчник за откриване на смисъл в привидно безсмислени неща и разбирането на уж неразбираеми явления по пътя към себепознанието. Първото пълно издание на Тълкуване на сънищата у нас има и нов превод от немски на Маргарита Дилова.
Колко струва: 27 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЕДНА СРЕЩА на Milan Kundera (Колибри)

Историята: Чешкият майстор на романа, полифонията и фарса издава сборник с излизали, преработени и непубликувани есета, писани в интервала между 1991 и 2009 в защита на изкуството и говорещи за едни от най-забележителните творби и творци в историята: François Rabelais, Anatole France, Philip Roth, Gabriel García Márquez, сюрреалистите, Кожата на Malaparte, Идиот на Достоевски, Francis Bacon и други.
Защо да я прочетете: Защото Kundera е задължителен не само заради брилянтни произведения като Непосилната лекота на битието, но и заради своя виртуозен, ироничен и философски постмодернистичен стил, белязал из основи и есеистичното му творчество.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЛАВЪР на Евгений Водолазкин (Панорама)

Историята: Арсений е средновековен лекар, който лекува болните от чума. Колкото повече жертва себе си, толкова по-силно се изявява дарбата му да помага на ранените, бедните и страдащите така, че животът му да се превърне в житие. Но възможно ли е любовта и саможертвата да спасят душата на човека?
Защо да я прочетете: Една от най-успешните руски книги на последното десетилетие е преведена на повече от тридесет езика (у нас от Антония Пенчева), а Guardian го споменава в едно изречение с произведенията на Достоевски, William Golding и John Updike. Ще го запомните не само заради доброто подгряване, но и заради органичното преплитане на различни езикови пластове и епохи.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Хеликон и по-добрите книжарници.

АФОРИЗМИ от Stefan Zweig (Кръг)

Историята: Един от най-големите мислители на своята епоха прекарва целия си живот в търсене на доброто у човека. Уви, Stefan Zweig така и не успява да преживее краха на европейското общество и култура по време на Втората световна война и се самоубива. За щастие, неговите идеи и принципи на съществуване, водени от хуманизъм и толерантност, повлияват мисленето на поколения наред. Заложените в творчеството му послания, напоени с духовна чистота и безкористност, са изключително актуални и до днес. Настоящият сборник с афоризми е екстра проба синтез на най-ценното от неговите гениални творби в удобен формат за ежедневна употреба.
Защо да я прочетете: Тънки и евтино книжле с афоризми от ужасно интелигентен човек? Веднага! Подзаглавието на тази книга е като нарицателно за политическата класа в страната през последните близо 80 години.
Колко струва: 5 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

СТРАДАНИЯТА НА МЛАДИЯ ВЕРТЕР на Johann Wolfgang von Goethe (Кръг)

Историята: Написана в по-голямата си част като писма от младия художник Werther до приятеля му Wilhelm, Страданията на младия Вертер описва страстно жадувана, но несподелена любов с трагичен край.
Защо да я прочетете: 24-годишният Goethe пише дебютния си роман само за пет седмици и половина, без да подозира, че точно този епистоларен текст ще го превърне от непознато име в литературна знаменитост и ще се нареди сред една от най-великите творби в цялата европейска проза. Има и леко инфлуенсърски момент: въздействащата история провокира много младежи да следват Werther-овия пример за облекло, поведение, изказ, а някои от тях и да се самоубият заради любовна мъка, вероятно повлияни от романа. Добре, че е нямало TikToк по това време.
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ПРЕЗАРЕЖДАНЕ НА МОЗЪКА на Dacid и Austin Perlmutter (Изток-Запад)

Историята: Ядем каквото и когато поискаме. Гмуркаме се безразсъдно в дълбините на дигиталните медии. Пазаруваме онлайн като откачени. Съвременната консуматорска култура препрограмира мозъка, затова сме все по-самотни и депресирани, по-предразположени към многобройни болести и с по-голямо наднормено тегло. 24-часовият режим на измамна реалност е пагубен, но най-новите научни открития могат да помогнат да проясним мисленето и да развием здравословни навици.
Защо да я прочетете: Авторът на бестселъра Тихите убийци на мозъка се завръща в екип със сина си Austin, за да говори директно и без много заобикалки не само за епидемията от депресии, тревожност и зависимости, но и за вредата от съвременната консуматорска обсебеност от нездравословни храни, социални мрежи и цифрови устройства. Разбира се, няма само назидание, но и съвети как промяната в начина на живот и хранене може да излекува мозъка си (или поне да замаже положението – бел.ред.).
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.