Ревю: Free Your Mind на Cut Copy

© Warwick Baker

Още от обложката и заглавието на четвъртия студиен албум на австралийците Cut Copy става ясно, че младежите искат да си припомнят хедонистичната клубна сцена и епичните синтезаторни химни на онези нелегални рейвове, за които по-голямата част от съвременната публика само е слушала легенди. Free Your Mind е вдъхновен от британската клубна сцена в края на 80-те години и второто лято на любовта с манията по екстази и вносния асид хаус от тогава все още непопулярния остров Ибиза. Говорим за тайните партита в изоставени складове и индустриални сгради, които процъфтяват насред сериозния икономически и политически застой във Великобритания по това време. Музиката и наркотиците вървят ръка за ръка, а всеобщата еуфория по зараждащата се хаус и рейв култура се превръща във феномен, поставил началото на ново течение в популярната музика.

Вероятно именно оттогава датират и първите музикални спомени на Dan Whitford, основател и основен композитор в Cut Copy, който се вдъхновява за посоката на Free Your Mind, след като си почива от последното турне на групата с много диджейски гигове на малки партита в клубовете на Мелбърн. Whitford определя тази сцена като много интимна и изпълнена с енергия, което е и същината на големите рейвове и епични химни от първия параграф на това ревю – колкото и мащабно/фестивално/клубно да звучат, все пак става въпрос за любовна и на моменти не особено дълбокомислена музика с позитивно послание.

Free Your Mind e френетично отдаване на почит към епохата на New Order и A Guy Called Gerald и точно заради това търпи негативната критика на повечето музикални медии като Guardian и NME. Към характерното електронно инди звученето на групата и поляризиращите вокали на Whitford са добавени всички познати елементи на 90-тарски клубни герои като The KLF и K-Klass – асид, наситени и пулсиращи инструментални мелодии, класически хаус бийтове, психеделични мотиви, хипарски и очаквано отвлечени послания и добрият стар вокал на Dan Whitford. Let Me Show You Love екстраполира по брилянтен начин едноименния хит на последните например. Друг силен момент в албума е заглавното парче Free Your Mind и Footsteps, което би звучало по абсолютно същия неустоим начин и преди четвърт век.

Със сигурност Free Your Mind не кипи от невероятни новаторски идеи, но поне продължава традицията на Cut Copy да интерпретират добре по-добрите течения в електрониката и поп музиката през последните 30 години и да създават пулсиращи мелодии (Meet Me in The House Of Love). Носталгията обаче не е само по музиката. Тийзърите към албума издават тъга по времето, когато информационният поток не заливаше с такава притъпяваща сила, а музиката бе по-трудно достъпна и съответно имаше по-дълъг живот. Иронията в този случай е, че Free Your Mind е бързо оборотен албум, който изисква ударна употреба и предлага мигновено удовлетворение.

Free Your Mind e на пазара и може да бъде преслушан безплатно ето тук. Cut Copy са на голямо световно турне и определено си струва да бъдат гледани на живо. Датите са тук.