Прототипът Mission R показва спортното бъдеще на Porsche

Porsche няма как да не се възползва от домашния международен автосалон IAA Mobility в Мюнхен, за да представи своя поглед към бъдещето и по-точно как си представя електрическите състезателни автомобили за любители.

Концептуалният автомобил Mission R е нещо като витрина на най-новите технологии и устойчиви материали като пластмаси, подсилени с естествени влакна. Изключително ниско разположената електрическа бегачка носи отличителния силует на спортните автомобили от Щутгарт-Цуфенхаузен и пори напред с двата електрически двигателя и до 800 kW (1088 конски сили в така наречения режим на квалификация.

Капацитетът на батерията от около 80 kWh и иновативната система за възстановяване на енергията са конфигурирани така, че да не пречат на спринтовите състезания без загуба на мощност. Mission R реално е следващата голяма и комерсиална крачка на компанията към електрическа мобилност, която вече участва в световния шампионат на Формула Е и разбира добре потенциала и бъдещета пазарна ниша за изцяло електрически автомобили за клиентски моторни спортове.

Последните са на почит не от вчера, а вече повече от три десетилетия. От началото на Porsche Carrera Cup Deutschland през 1986, компанията е произвела и доставила над 4400 автомобила от Вайзах за участие във въпросното състезание. Купата в едномарковия шампионат се състои от общо 30 серии по целия свят. Най-новата версия на 911 GT3 Cup пък стартира в началото на тазгодишния сезон 2021 и се основава на поколението на модела 992. Porsche Mission R е знак как биха могли да изглеждат едномаркови серии с изцяло електрически автомобили.

Mission R има задвижване на всички колела, мощност малко под 1100 конски сили в режим на квалификация и ускорение от нула до 100 км/ч за по-малко от 2,5 секунди. Максималната скорост е над 300 км/ч, а тестовете на писта показват, че постига същото време за обиколка като настоящия Porsche 911 GT3 Cup. Благодарение на модерната 900-волтова технология и турбо зареждане на Porsche, едно 15-минутно прекъсване на състезанието е всичко необходимо за зареждане на батерията от 5 до 80%.

Mission R се отличава и с доразвитата активната аеродинамика със система за намаляване на съпротивлението в носовата част и задното крило – три отвора във всеки от двата странични въздухозаборника в носовата секция, както и регулируемо задно крило от две части.

Каросерията на концептуалния прототип също е фокусирана върху намаляването на въглеродни емисии и екологичната устойчивост. Доминиращият материал в изработката е пластмаса, подсилена с естествени влакна на базата на ленени такива, получени от земеделска дейност. Същият материал е използван и за предния спойлер, дифузьора и страничните долни протектори на каросерията, а и в интериора на Mission R – вътрешните панели на вратите, задната преграда и седалката.

И понеже все пак говорим за състезателен автомобил, интериорният логично е съсредоточен върху удобството на пилота. Ергономично разположен дисплей между бутоните за управление на волана показва съответните данни по време на състезание. Мониторът над кормилната колона пък извежда изображенията от камерите на страничните огледала и камерата на централното огледало за обратно виждане. Може да ползвате и сензорен дисплей от дясната страна на седалката, за да се получите биометричните данни на самия себе си. Множество други камери в интериора пък могат да се използват за вълнуващи живи включвания.