BOYSCOUT BOOK CLUB: 10 супер книги от септември

Лошите новини за пандемията в Европа означават повече стоене вкъщи и още време за четене на публицистична есеистика и екзистенциални романи от Италия, мракобесни документални изследвания с думата смърт в заглавията, прекрасни руски разкази от Набоков, страшно романтични истории за Стара София от ерудита Драган Тенев и един класически фентъзи наръчник в най-добрите нови книги от последния месец:

ХРОНИКИ НА ЕДНО ТЕЧНО ОБЩЕСТВО на Umberto Eco (Колибри)

Историята: Eсеистичният сборник на италианския философ Umberto Eco съдържа над 170 есета, публикувани между 2000 и 2015 на страниците на седмичника L’Espresso. Злободневието и актуалността на неговото време подтикват всевъзможни нестандартни и оригинални размисли, оформящи същинска енциклопедия на историческите корени, настояще и бъдеще на съвременния свят във всичките му измерения – политическо, идеологическо, социално, технологично, медийно, конспиративно, културно, духовно и екзистенциално. Неслучайно заглавието е Pape Satàn aleppe (google it – бел.ред.) – идеален надслов за хрониките на днешното сбъркано общество, което продължава да се лута в търсене на своята идентичност.
Защо да я прочетете: За да усетите как този магичен и ненадминат ерудит, философ, семиотик, мислител и разказвач на истории с находчив ум и неизчерпаемо чувство за хумор успява да погледне на баналното ежедневие по оригинален и неповторим начин.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

БÀРНАБО ОТ ПЛАНИНАТА на Dino Buzzati (Лист)

Историята: Сюжетът и героите на този забележителен роман се оглеждат в зъберите и величествените върхове на Доломитите, бродят по тайни пътечки и водят през света на млад горски стражар с безметежен живот, който се изправя пред непосилен житейски избор.
Защо да я прочетете: Писаният преди 87 години дебютен роман на големия италиански писател Dino Buzzati излиза за пръв път на български по възможно най-добрия начин – преведен от Нева Мичева, която познава творчеството на италианеца и е отговорна за превода на стотици негови страници, и в каталога на Лист, издатели на най-популярните му творби като Татарската пустиня и Големият портрет. Както я определя Мичева, това е книга за състоялата се среща на човек със самия себе си, която завършва с мир и конкретно назовано щастие. Или, казано по друг начин, високопланински преход между трагичната и щастливата самота.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ТРИСТАХИЛЯДНА СОФИЯ И АЗ МЕЖДУ ДВЕТЕ ВОЙНИ на Драган Тенев (Българска история)

Историята: София в спомените на покойния журналист Драган Тенев е кокетен тристахиляден град с тихи периферни улички и емблематични кътчета – от прочутите кафе-сладкарници Сан Суси и Роял през оживената улица Търговска с нейните красиви фасади, бирарията на братя Прошек и ресторант Батенберг, кино Модерен театър и други чаровни места, които отдавна не съществуват или са сменили своето предназначение. Литературната разходка на автора е придружена от забавни истории за срещата му с Дан Колов, Стоян Михайловски и Евгения Марс, фурора около първия конкурс Мис България, навлизането на говорещия филм и много други.
Защо да я прочетете: Защото е писана от изключителен умен човек от интелектуално семейство, който познава голяма част от градския културен елит и превръща младежките си спомени за романтична София и нейните жители в увлекателни истории – все идеи за нашия имагинерен исторически сериал ала Вавилон Берлин. Настоящото издание излиза близо 30 години след първото си публикуване.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Българска история и по-добрите книжарници.

ЗВУЦИ И ДРУГИ ИСТОРИИ на Владимир Набоков (Колибри)

Историята: Рускоезичните разкази на Набоков са пронизани от безкомпромисното наблюдение, че книгата не може да се чете, а само да се препрочита. Първият том от този сборник с разкази започва с Музикалната тема, последвана от темата за случайното, ролята на съдбата и измамното щастие и за писането, мистифицираното авторство, отношенията с критиката и читателя и още много.
Защо да я прочетете: Защото Набоков е изключителен стилист и знаково име в модерната проза на XX век, редом до Joyce и Kafka, който трябва да се чете поне веднъж годишно за почистване на мислопроводите.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ГУЛАГ: ЛАГЕРИТЕ НА СМЪРТТА на Anne Applebaum (Изток-Запад)

Историята: Огромната мрежа от трудовите лагери в СССР e пръснатa от островите в Бяло море до бреговете на Черно море, от Арктическия кръг до равнините на Централна Азия, от Мурманск до Воркута и Казахстан, от центъра на Москва до Ленинград. ГУЛАГ е не само наказание за углавни престъпления, но и инструмент за масов терор над реални и мними противници на режима и важен фактор за икономиката на страната. Говорим за система, през която минават 18 милиона осъдени само между 1929 и 1959. Огромното изследване на Applebaum обхваща хиляди мемоари на лагерници и документални архиви, за да разкрие бита, нравите и йерархията в лагерите, особеностите във взаимоотношенията между осъдените, кошмара на робския труд, глада, униженията и цената на живота.
Защо да я прочетете: Защото такива неща не бива да се забравят, колкото и да им се иска на някои хора. Zbigniew Brzezinski го нарича монументална творба, която стои като паметник на безбройните жертви на ГУЛАГ и позор за всички онези, които го отричат. Колумнистката на The Atlantic печели награда Пулицър за най-добър документален роман през 2004 именно с ГУЛАГ: Лагерите на смъртта и е един от най-добрите познавачи на рухването на Източна Европа зад Желязната завеса след Втората световна война и колапса на комунизма в края на 80-те.
Колко струва: 40 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

НЕТОЧКА НАЗВАНОВА на Фьодор Достоевски (Кръг)

Историята: Малката Неточка неусетно се превръща в девойка. След ранното детство в бедно семейство с майка и пленителен пастрок, героинята се оформя като силна и волева жена, отказваща да се предаде пред премеждията на живота и предразсъдъците на обществото.
Защо да я прочетете: Макар и незавършен (авторът е арестуван и изпратен на заточение в Сибир по подозрения за конспиративна дейност срещу императора покрай прогресивните сбирки на кръга Петрашевски), романът е ценен заради безжалостната дисекция на сложните човешки отношения, майсторския стил на писане (Достоевски все пак – бел.ред.) и повдигането на темите за моралните измерения в личността на артиста и мястото на жената в обществото. Неточка Незванова излиза за пръв път у нас от 1973 година насам в оригиналния превод на Лиляна Минкова.
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

МЕНГЕЛЕ: АНГЕЛЪТ НА СМЪРТТА на David G. Marwell (Сиела)

Историята: Нацисткият доктор Josef Mengele е един от най-известните военнопрестъпници в историята. Разкритията за садистичните му човешки експерименти в Аушвиц го превръщат в зловещ символ на жестокостта и безмилостната ефективност на нацистката идеология. Ангелът на смъртта е успешен не само в чудовищната си работа, но и в укриването от ловци на нацисти и властите в Южна Америка, където живее под фалшива самоличност до края на живота си.
Защо да я прочетете: Изследването на американския историк David G. Marwell проследява Mengele покрай работата му в щатското министерство на правосъдието, разкрила смайващи детайли от живота на нацисткия учен – от образованието и научните му интереси преди войната, участието във военни действия и кланета като част от жестоката SS дивизия Викинг и назначаването на ръководен пост в Аушвиц до последвалото успешно бягство в хаоса след капитулацията на Германия и тайния живот в Южна Америка.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

АМЕРИКАНСКИ РЕЧНИК на Дубравка Угрешич (Колибри)

Историята: През 1991 Угрешич е поканена да преподава в Кънектикът и същевременно да списва рубрика в холандски вестник под името Моят американски речник – нестандартен речник с разпилени думи и мисли, в които се смесват езикът на Америка и този на Балканите, времеви пластове, традиции, култури, ценностни системи и манталитети. Мирната Америка в плен на органайзерите, джогинга, медийните внушения, вездесъщата реклама, диктатурата на щастието и мита за себе си от една страна, а от друга – размирната Хърватия с нейното прословуто нема проблема в плен на трещящите бомби и балканския мит. Проницателните есета на Уграшич за постмодерната и посткомунистическа действителност сблъскват два свята от едната и от другата страна на небето.
Защо да я прочетете: Заради навика на Угрешич да не пести критики към съвременното общество, поднесени шеговито и иронично така, че да разнищят проблемите с идентичността и имиграцията, както и порочното, често снизходително отношение към жените писателки.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ФОЛКЛОРЪТ НА СВЕТА НА ДИСКА на Terry Pratchett и Jacqueline Simpson (Сиела)

Историята: Terry Pratchett се събира с експерта по фоклор Jacqueline Simpson преди повече от десетилетие, за да се гмурнат в дълбините на митовете, легендите и обичаите в Света на Диска. Сред тълпите черни котки, феи и духове, познати поверия и стари детски песнички, верни техни сподвижници са обичайната доза абсурден хумор и невъзможни приключения. Завръщане у дома, един вид. Или там, където един от най-продаваните и обичани съвременни автори смесва фантазия с абсурдния буквализъм на собствената ни действителност.
Защо да я прочетете: Не защо, а само ако сте почитатели на Pratchett и Света на Диска и имате нужда от наръчник за любимата поредица и нейните познати и непознати вярвания и обичаи. Или пък защото имате нужда от малко ескапизъм от злободневието.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

КАРАНТИННИТЕ ДНИ на Стефан Стефанов (самиздат)

Историята: 26 от забавно-горчивите миниатюри и кратки разкази на Стефанов са събрани в четвърта поред и негова първа електронна книга, издадена онлайн и продавана през Amazon. Карантинните дни претендира да е едновременно увлекателен сборник и своеобразна хронология на карантината и протестите в България от пролетта и лятото на 2020. Дали тази книга е първият български културен материал, вдъхновен от въпросните събития, както и първият, интерпретирал ги по творчески начин, преценете сами.
Защо да я прочетете: Заради категоричната препоръка на автора да я четем между редовете, пък да видим.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Amazon.

Още добри книги? Предишните издания на Boyscout Book Club са ТУК.