Виж! събира изолацията в изложба и книга

Фрагмент от Together © София Димитрова

Екипът на безплатното културно списание Виж! работи по брой за независимите БГ печатни издания, когато го застига пандемията и поставя под въпрос собственото му оцеляване.

Като всяко друго независимо печатно издание, и Виж! е силно засегнато от неочакваната промяна в живота и работата покрай извънредното положение. Още веднъж оценихме, че едно от големите предизвикателства в работата ни – да бъдем истински независими, всъщност е и една от най-големите ни сили. Звучи малко като параграф 22, но оцеляхме именно благодарение на това, че нямаме финансиране, помощ, намеса или каквато и да е друга зависимост, а подкрепа на силна общност от патрони, които застанаха зад нас в Patreon и на няма да престанем да благодарим.

Веднъж намерили подкрепата от своите читатели, Виж! решава да използва платформата си, за да удари едно рамо на местни артисти с отворена обява за творби от всякакъв характер, стига да са вдъхновени от преобърнатата реалност. Вече имаше назрял творчески заряд покрай новите обстоятелства. За половин месец получихме работи от над 150 души – текстове, фотографии, поезия, есета, картини, визуализации, илюстрации, графики, ситопечат и дори скулптури от добре познати имена, но и такива, които са истинско откритие.

Дневници на карантината © Теодор Ушев

Най-младият участник е на 13, без рисунките му да издават крехката му възраст по какъвто и да било начин. Селекцията се оказва едно от най-трудните неща – имаше много добри творби, от които ни беше трудно да се лишим. Виртуалният формат позволи да не се ограничаваме в обема. Така успяхме да включим повече от добрите неща в броя, озаглавен Isolated Issue с идеята да носи двойно значение – като изолирано, отделно от обичайното издание, но и изолирано в буквален смисъл.

За пръв път брой на списанието не минава през печатница, а излиза само онлайн на 29 юни и става един от най-четените и споделяни в историята на Виж!. Не можем да не отдадем заслуженото и на страхотната корица на София Димитрова, която мигновено приковава вниманието. Редакторът Мая Стефанова споделя и за получените страхотни отзиви. Може би това се дължи на темата – изолацията, която ни раздели физически, но ни накара да се чувстваме сходно и заедно по един различен начин. 

© Димитър Кенаров и Мариана Сърбова

Isolated Issue няма да остане само онлайн, а ще излезе и под формата на изложба в галерия Credo Bonum по идея на Весела Ножарова и Симеон Василев, а също и като книга с подкрепата на издателство Жанет 45 и Манол Пейков. Преработихме броя и добавихме още няколко творби. Така Isolated Issue се превърна в книгата Когато навън е навътре – нещо като визуален и текстови дневник на изолацията от пролетта на 2020.

Събитията вкарват редактора Светослав Тодоров в режим, в който живее с отражението си по-често, инстинктите му за самосъхранение са предизвикани (или едва сега развити, за тези, които не се справяме добре в кухнята), мислите му се въртят в едно постоянно ехо и е трудно да погледне над ситуацията глобално. В случая на целия проект, публика и артисти преминава през една и съща центрофуга от размисли, което прави контактът между тях малко по-различен, дори емпатичен. И ни напомня колко лесно животът може да ни уеднакви, въпреки индивидуалностите.

© Мартин Илиев

Камелия Величкова, издател на Виж!, хареса особено много това, че успяват да съберат толкова разнообразни автори на неговите страници. Не само като средства и техника на изразяване, но и като светоусещане. В броя ще откриете автори от различни поколения, говорещи на различни езици. Както утвърдени световно признати имена, така и съвсем начинаещи, млади творци. И някак в духа на времето, този творчески калейдоскоп ни кара да се замислим, че независимо кои сме и къде се намираме, всички сме свързани помежду си. Може би имаме нужда от вирус и изолация, които да ни събудят, за да използваме ситуацията като (личен и обществен) двигател за реална промяна. А дано.

Изложбата Виж! Изолацията може да бъде разгледана от 1 до 31 юли в галерия Credo Bonum на столичната ул. Славянска 2. Повече информация за събитието има тук. Книгата Когато навън е навътре (меки корици, 144 страници, Жанет 45) струва 20 лева на предварителна продажба в Booklover. Станете патрон на Виж! тук.