Робокучето на Boston Dynamics се продава… за 74 хиляди долара

Сигурни сме, че познавате Spot и следите неговите приключения в YouTube. Виждали сте го да се катери пъргаво по стълби. Гледали сте как се справя с всякакъв пресечен терен, да тегли камион във впряг, да танцува на Bruno Mars, да отваря врати по възможно най-бавния и зловещ възможен начин, да налага социална дистанция и да проявява учудваща търпеливост към тормозещите го инженери.

Е, сега може и да го притежавате, стига да отговаряте на определени условия. Робокучето на бащите на апокалипсиса от Boston Dynamics вече се продава на академични и индустриални клиенти в Щатите, които се нуждаят от надежден човек, пардон, робот за мръсна (в пряк и преносен смисъл) работа и автономно разузнаване.

Първият робот в продажба на компанията е минал всевъзможни тестове в над 150 привилeгировани международни фирми, които го използват за проследяване на напредъка на строителни площадки, наблюдение на отдалечени или опасни зони (лаборатории, електроцентрали и изоставени ядрени обекти) и осигуряване на ситуационна ориентация.

Отделно е използван и за танци на сцена и номера в увеселителни паркове, но основната цел на лесната за конфигуриране и добавки модулна платформа е да използва своята пъргава мобилност и интелигентен софтуер за решаване на реални проблеми в производството, минната индустрия и други подобни сектори. Или просто да поемат изцяло, скучните, мръсни и опасни задачи, които застрават човешки животи.

Wired споменава как условието да бъде продаван само на едър бизнес, разработчици и академичната общност (най-много по два на клиент) ограничава възможността да се сформира глутница от робокучета. Другото препятствие пред последното е бруталната цена – базовият Spot струва астрономическите $74500 (пак по-малко от рендето на Apple), a допълнителни полезни джаджи за по-голяма производителност и приложение струват още хилядарки отгоре.

Като за начало можете да му сложите един лидар за по-мащабно възприемане на околната среда или 360-градуса камера с висока резолюция за наблюдение или просто да изчакате инженерите на Boston Dynamics на приключат с разработването на роботизираната ръка на Spot.

При всички положение говорим за мега, ама наистина мега скъпо устройство с много специфично приложение, което няма как да се превърне в домашен любимец идните години, а и не това е целта. За същите пари може да си подсигурите жестока глутница от поне стотина елитни голдън ретрийвъри с родословие и десетки възклицания „Ах, какви сладки кученца!“. Поне докато не срещнете Spot и неговия стопанин Atlas на разходка в Борисовата след някоя и друга година.

Робокучето Spot на Boston Dynamics е онлайн тук.