Италианска храна и британски дизайн в The Manzoni, Милано

След едногодишно отсъствие от международното изложение Salone Del Mobile, Tom Dixon се завръща в Милано за постоянно с The Manzoni – ресторант, бар и шоурум с последните колекции на английския продуктов дизайнер. Причината зад първия европейски десант на студиото извън Острова не е Брекзит, а обикновената умора. След дълги години на петдневни изложения в Милано, най-накрая ни омръзна да влагаме толкова много енергия в поп-ъп интервенции. Искахме да намерим по-различен начин да се впишем в сърцето на италианската търговска и културна столица и да намерим своето постоянно място тук.

Досущ като в Лондон, Dixon не смята, че е достатъчно да има един обикновен шоурум. Нуждаем се от място, където хората могат да забавят малко темпото, да се отпуснат и да усетят нашите продукти в реална среда. Както може да се досетите, The Manzoni е нещо повече от обикновен ресторант. Експерименталното място на Dixon съчетава отлична италианска кухня с последните и най-продаваните продукти на британското дизайн студио, които могат да се поръчват на място.

Всяка една зала от разработения съвместно с JLK Design Studio интериор на The Manzoni следва различна концепция и позволява на посетителите да се потопят в различни пластове от естетиката на Tom Dixon. Монолитният гранитен блок на входа е и основа на самия бар, чийто стени са декорирани с екзотични каменни плочки от вулканична лава. Веднага след бара е и основната зала на ресторанта с дълги маси от корк, които създават аскетична монашеска атмосфера за обяд и вечеря в монохромни тонове, разчупени само от цветовете на корка и новите трапезни столове, тапицирани с последната колекция дамаски на Raf Simons за Kvadrat.     

Малко след като отделите поглед от жестоките осветителни тела, които висят от тавана, попадате и в така наречената джунгла – галерийно пространство с много зеленина и растения в алуминиеви саксии, аранжирани от един от най-добрите цветари в Сардиния. Или, каквато обикновено е първата асоциация на всеки посетител, жестока комбинация от английски брутализъм и пищно зелен оазис. В двора на The Manzoni пък има специално произведени маси мраморни маси в горско зелено по дизайн на Testi и JKL Design Studio.

Всички материали в интериора са набавени от различни региони в Италия – камък от Връх Етна в Сицилия, мрамор от Верона и цветя от Сицилия, както споменахме по-горе. Същото важи и за храната в менюто на Marta Pulini и Roy Smith Paredes Ynfantes – локални рецепти и продукти, богати на цветове и вкусове (особено ако говорим за фантастичния артишок ала романа). И докато монохромната тема в менюто е курирана от местното студио Arabeschi di Latte, Tom Dixon се грижи в шоурум частта на пространството да присъстват всички нови продукти като серията столове Fat, висящите лампи Spring и полупрозрачните глобуси Opal.

The Manzoni е в Милано на Via Alessandro Manzoni 5. Повече информация и телефон за резервации има тук. Представянето на най-новите осветителни тела на Tom Dixon е този четвъртък, 13 юли, след 17:00 в софийския шоурум на Elegant Living.