Интервю: Дизайнерът Daniel Charny от Fixperts

© Kevin Davies

Новата епоха на правене и създаване, която наблюдаваме, ще промени не само производствените процеси, но и връзките в обществото въобще, заради общата ни отговорност към ресурсите. В това е убеден Daniel Charny, опитен практик и преподавател по дизайн, куратор със сериозен професионален опит, творчески директор в консултантската фирма From Now On и не на последно място, съосновател и директор на Fixperts. Вече пета година платформата проповядва ползите от поправка вместо изхвърляне на счупеното и свързва изобретателни дизайнери с хора с дизайн проблеми от ежедневието, заживявайки собствен живот в редица държави. Неслучайно Charny вижда Fixperts като част от глобална тенденция поправянето и надграждането да изместят трупането на отпадъци и като пример за ролята на всеки един от нас в устойчивото развитие. Говорим с Charny за смисъла да fix-ваме и бъдещето на дизайна малко преди да стартира поредния си нов проект (платформата FixEd) и само няколко дни преди да участва в първото събитие от серията Design Is/Дизайнът е – близки срещи със световни новатори от бранша в новооткритото място за дизайн, креативност и иновации Генератор.

Как се развива Fixperts пет години след старта? Еволюцията е значителна. Първоначално започна като идея за микро-доброволчество за дизайнери и производители, когато я създадохме с James Carrigan. След това я въведохме в обучението по дизайн на университетско ниво и Fixperts вече е била преподавана в над трийсет университета. Присъства и в учебната програмата на много от тях като Tongji в Китай, NCAD в Ирландия, HIT в Израел, Kingston и Brunel във Великобритания, където курсът на обучение е в четвъртата си година. От 2015 работим по програма за млади хора за училищата и неотдавна стартирахме платформа за разширяване и подкрепа на дневния ред около практичното и креативно решаване на проблеми в сферата на образованието. В общи линии страничният ни проект, който подхванахме с толкова ентусиазъм, вече е работа на пълен работен ден и гледаме на него като на старт-ъп, посветен на социалното предприемачество.

Защо да поправяме, вместо да подменяме счупеното? Поправката е начин на мислене, вид нагласа, която комбинира творческо и критично мислене. Да поправиш не изключва опцията да замениш, но също да намериш друго решение или да модифицираш.

Имате ли планове да работите с фиксъри, компании или институции в България? Все още не, но сме отворени за предложения. Ще използвам гостуването си да тествам водите дали има интерес – добавихме разговор за Fixperts в програмата ми и се надявам да се срещна с дизайнери, преподаватели и други хора, които споделят ценностите и целите ни.

Дизайнът все още се смята за по-скоро елитарно занимание. Как да покажем на хора без особен интерес към темата как дизайнът може да подобри техния живот? Това е важен въпрос и отчасти вие вече правите това, като задавате такъв дневен ред във вашата журналистика. Дизайнът е навсякъде и за всеки, но като цяло беше подчинен на комерсиални цели. За мен целта е да дадем възможност на повече хора да видят, че дизайнът е начин за разбиране и оформяне на света около нас. Той е начин да осмислим наново предизвикателства, независимо дали те са комерсиални, културни или социални. Това означава, че дизайнът като дисциплина и образование също трябва да осъзнава тези свои възможности. Професията трябва да добавя стойност в живота на хората на всички нива.

В каква посока виждаш тенденцията корпорации да си сътрудничат с артисти и творчески хора? Това е част от нарастващата тенденция за проучване на нови модели като open innovation и резиденции. Те имат голяма стойност и могат да обединят разнообразието от подходи, за да създават нови пазари, за диверсификация на продуктите или в най-добрия случай да генерират нови знания и иновации. Но те трябва да се управляват добре, за да постигнат смислени резултати. Това означава да се активират и зададат съответните изключения, а не просто всички да бързат да се качат на влака заради съществуващия хайп. В този смисъл е важно да бъде разбрани контекстът, амбицията и подходът. Това превръща заданието и назначаването на правилния тип творчески човек в изключително важен аспект от всяка подобна колаборация.

Как виждаш бъдещето на дизайна? Виждам по-нататъшната му интеграция с други сфери. Дизайнът няма да бъде отделна, самостоятелна услуга. Независимо дали се използва от правителствата, в търговията на дребно или в образованието на културни доставчици, дизайнът играе ролята в осигуряване на достъп и избор. Мисля също така, че ще придобива все по-значима роля във формалното образование, създавайки нови начини за преживяване и научаване на житейски умения. Дизайнът може да бъде част от подобряването на взаимоотношенията ни с технологиите, развитието на предприемачески нагласи, както и екипната работа и комуникационните умения. С повишаващата се популярност на проектно-базираното обучение, дизайнът ще  стане част от изучаването и на изкуство, и на науки и технологии, и дори на гражданството.

Каква ще бъде ролята на кураторите във всичко това? Кураторите, като добри библиотекари, ни помагат да разберем света. Трябва да се признае, че курирането, подобно на дизайна и създаването, се използва в толкова много контексти в днешно време, че понякога е трудно да разбереш какво точно означава то. В сърцето си това е критичен разпит на света около нас, който ние правим, за да представим обратно на другите с идеята да ги ангажираме те да направят същото. Именно това се опитах да направя в изложбите ми Power of Making в музея V&A, Future of Fixing на Wikispaces и новата Designer, Maker, User в The Design Museum.

Говориш често за промяна и подобряване на живота. Каква промяна искаш да видиш най-много в света? Мир в Близкия изток, но не съм сигурен, че дизайнът може да се справи с това сам.

Какво да очакваме от разговора с теб в София? Ще разсъждавам върху състоянието на дизайна през призмата на моя личен опит. Ще дам примери за нови процеси, нови продукти и въобще нови сюжетни линии, които очаквам да възникнат благодарение на дизайна и, разбира се, няколко готини видеа от Fixperts от различни точки на света. Надявам се да срещна хора, които споделят нашата визия за значението на създаването и правенето за бъдещия ни живот.

Лекцията на Daniel Charny е този вторник, 18 юли, от 19:00 в Генератор (Бизнес център Витоша, Черни връх 47). Входът е 10 лева.