Cyclotron: велосипед от бъдещето

Макар отделните му части да претърпяват огромна еволюция през последните няколко десетилетия, класическият велосипед продължава да разчита на един и същ дизайн и механика – рамка с две колела и задвижване чрез педали и верига. Cyclotron обаче не е никаква футуристична концепция за нуждите на Холивуд, а съвсем реален прототип на най-напредничавия и умен велосипед, който влиза в производство съвсем скоро и изглежда (работи) фантастично.

Първоначалното впечатление (особено ако гледате трейлъра по-долу) за велосипед от реквизита на Трон не лъже. Cyclotron има рамка от въглеродна сплав, две колела от солиден полимер без въздух и без главина (технология, използвана за пръв път в масов велосипед), като прясно освободеното място се използва за прикачване на практични аксесоари като кошници за багаж и извънземно детско столче. Новият велосипед залага на сигурността с доста сериозно лед осветление в гумите, рамката и кормилото, което се включва автоматично чрез сензори и черпи енергия от издържащата осем часа без зареждане литиевойонна батерия. Светлините на Cyclotron могат да се включват и ръчно чрез разположения като бордови компютър смартфон и специалната апликация, следяща навиците на ездача и различни важни показатели като изминато разстояниe и изгорени калории и достатъчно умна, за да предлага различни предавки и да помага за локализиране на велосипеда при кражба или след прекалено тежка и безпаметна нощ.

Никакви кабели, никакви вериги, никакъв въздух, никакви спици – всичко е скрито в корпуса, кормилото е с два режима на фиксиране (спортно и тежкарско, демек изправено), спирачките са вградени, каплите за предпазване от кал също. Най-хубавото е, че инженерите са се постарали достатъчно за сигурността и стабилността на Cyclotron, който тежи близо 11 килограма и хич не е лек. Футуристичният дизайн и вградено осветление обаче смазват конкуренцията и още веднъж доказват, че не сте виждали подобно нещо от друг производител нито вие, нито хората около вас. Трите години масирано и абсолютно тайно проучване, тестове и прототипи си струват. Бъдещето на колоезденето? Напълно възможно.

Cyclotron струва $993 (12 скорости) и между $1,450 и $2,875 (18 скорости) и може да бъде поръчан онлайн тук. Първите доставки започват след година.