Рут Колева остава на заден план в жестокия клип на Candy Coated

Близо три години след чудесния аблум Confidence. Truth, пет месеца след последния си концерт в Зала България и една принудителна мексиканска изолация по-късно, Рут Колева напомня за своя готов, но все още неиздаден пети албум с емоционалния бенгър за раздялата Candy Coated и жесток видеоклип, сниман много преди Mike Hadreas да започне да танцува за последния си опус като Perfume Genius и доволно добър. Толкова добър, че да поискаме да разберем повече от замесените в устна история за Boyscout:

РУТ КОЛЕВА, артист: Когато преди седем години ме поканиха да пея на София Прайд се съгласих без дори да се замисля. Това предизвика почуда у организаторите, защото нито един от популярните български артисти не искаше да застане с лицето и музиката си в подкрепа на ЛГБТ хората в България. Няма да забравя малката сцена пред паметника на Съветската армия. Имаше повече полиция, отколкото публика, но хората, макар и уплашени, бяха изключително смели и вдъхновяващи. От този момент прайдът и подкрепата на ЛГБТ общността се превърнаха в моя лична мисия.

Рут в почивките на следвашия епизод на То © Кирил Станоев

РУТ КОЛЕВА: Идеята за видеоклипа ми дойде в един ъндърграунд бар в Барселона, който беше пълен с невероятни куиър персони. Двамата с Лубри се запознахме с Joan Galo именно там. Впечатли ме много силно със своята красота, която бе отвъд всякаква полова идентичност. Впоследствие ни покани на едно негово парти и ми хрумна, че искам да го снимам в клип като персонаж. Исках дори аз да го режисирам.

РУТ КОЛЕВА: Вече се бяхме прибрали в София, когато видях тази снимка на Joan от Лубри и реших, че трябва да му кажа какво мисля и да поговорим за моята идея. Оказа се, че самият той е режисьор, освен това много харесва песента и иска именно той да създаде визуалната история в Candy Coated. Всъщност Joan се превърна в главния герой по някакъв начин.

Режисьорът на Candy Coated Joan Galo © Кирил Станоев

JOAN GALO, режисьор: Аз самият съм небинарен човек и хората обикновено имат нужда да поставят някакъв етикет, за да разберат напълно кой си, затова реших да подходя към главния герой във видеото без изрично да пояснявам дали е драг кралица, травестит или транс човек – само по себе си това също е вид заявка.

МИЛЕН ДАНКОВ, хореограф: С Рут се познаваме от дълго време. Срещна ни музикалната сцена, а общите възгледи как да изглеждат нещата отключиха приятелство и доверие. Candy Coated е третият ни общ проект. Преди него подкрепих клиповете на Run и Funkalized на Мартен Роберто, Николай Данев и Рут. А преди две години изтрещяхме на сцената на годишните наградите на БГ Радио с Онзи момент.

РУТ КОЛЕВА: Събрахме невероятен екип. Joan дойде в София, за късмет и Валентино Владимиров си беше в България точно в този момент. Милен Данков го убеди да участва. Joan пък доведе Marius Praniuskas от Мадрид и магията се случи.

MARIUS PRANIUSKAS, актьор: Играех в един мюзикъл когато получих съобщение от режисьора Joan Galo. Питаше ме дали съм свободен и имам възможност да снимам музикален клип в България. Разказа ми сценария на Candy Coated и се влюбих. Имах само два свободни дни, но екипът успя да вмъкне целите снимки в тях. Joan е артист и му се доверявам напълно.

Хореографът Милен Данков © Кирил Станоев

МИЛЕН ДАНКОВ: Първоначалната идея бе да изиграя една от главните роли, но се заех само с хореографията на персонажите. Дали моят приятел Валентино се замисли дали да участва? Не! Изпълни перфектно своята роля. Хубавите неща стават спонтанно и бързо.

РУТ КОЛЕВА: Клипът пресъздава много точно историята на песента. Любовта е нещо лично и всички наблюдатели са само фон на връзката между двама души. Любовта не познава цветове, пол и религия. Тя е сакрална и истината лъсва само лице в лице, независимо какви роли играят пред всички останали и колко изкуствен е светът отвъд този свещен съюз.

МИЛЕН ДАНКОВ: Прочетох сценария, разгледах сториборда, запознах се екипа и просто влязох с двеста в идеята. Драг концепция, о, да! Joan e драг кралица и в реалния живот и това е една негова лична история. Всички замесени в проекта защитават и се борят за правата на ЛГБТ общността, така че нямаше какво да се обърка.

Операторът на видеоклипа Александър Станишев © Кирил Станоев

АЛЕКСАНДЪР СТАНИШЕВ, оператор: Последните години все по-често се опитвам да работя интуитивно. Да не анализирам излишно и да оправдавам решенията си. Особено когато става въпрос за музикални клипове. За видеото на Рут си поговорихме с режисьора и доста бързо усетихме общата посока, в която искаме да експериментираме.

РУТ КОЛЕВА: Те двамата (Станишев и Galo – бел.ред.) са родени на една и съща дата.

АЛЕКСАНДЪР СТАНИШЕВ: Изградихме визията спрямо локациите, костюмите, актьорите и най-вече музиката и танца. Почти всички решения за осветлението, камерата и композицията бяха импровизация на място в синхрон с Joan.

Главният актьор Marius Praniuskas © Кирил Станоев

JOAN GALO: На масата има всякакви гледни точки по конкретния въпрос, а женският поглед и различните чувства от двама цис мъже са ключови за цялата история.

МИЛЕН ДАНКОВ: Нямаше никакъв смисъл да мисля предварително върху хореографията, тъй като основния актьор (Marius Praniuskas – бел.ред.) пристигна ден преди снимките. Всичко се случваше на момента и на терен – докато разработваха кадъра, се заемах с поставянето на хореографията и образа. Обичам да работя под стрес, защото ми дава свобода. Бях наясно със стилистиката, която търся – моят стил на изразяване в танците е криво, органично, реалистично.

© Кирил Станоев

MARIUS PRANIUSKAS: Всичко се случваше много бързо. Пристигнах в София и знаех, че ще трябва да потанцувам малко. Правихме всичко на момента. Отне ми доста време да се науча да танцувам и дори само да стоя на високи токове. Първите дубли бяха трудни, но се справихме. В началото трябваше да нося една невероятна руса перука в половината сцени, но след известно време решиха да играя с естествената си коса през цялото време. Целият екип е от страхотни артисти и за мен беше привилегия да работя с тях.

Сериозният гръб на Валентино Владимиров © Кирил Станоев

ВАЛЕНТИНО ВЛАДИМИРОВ, танцьор: За пръв път работя с БГ артист и съм щастлив, че това е Рут Колева. Тя е невероятно талантлива. Харесва ми, защото търси начини да създаде нещо автентично и оригинално и винаги се опитва да отиде отвъд. Мисля, че участието в целия проект ме приближи до мястото, което наричам свой дом. Песента е посветена на ЛГБТ обществото и носи послание за приемане и любов, което е и моят начин на живот. Любовта винаги побеждава.

АЛЕКСАНДЪР СТАНИШЕВ: Смятам, че се получи много атмосферно и стилно и искам все по-често да работя с подобен импровизаторски подход.

Станишев хипнотизира Praniuskas © Кирил Станоев

РУТ КОЛЕВА: Вълнуващо е да съм част от този процес повече в ролята на продуцент, отколкото на главно действащо лице. Така изживяваш проекта по един по-различен и дълбок начин, виждаш всички елементи и трудности, част си от механизма не само като автор и лице, буквално минаваш през цялата работа. Не ми е за пръв път. Работила съм по свои клипове, включително като монтажист, но този път беше различно, защото събрахме екип от различни точки на света и направихме нещо магическо.

MARIUS PRANIUSKAS: След последния ми дубъл трябваше буквално да тичам, за да си хвана обратния полет за Испания. Цялото преживяване бе много приятно, бързо и интензивно. Когато българските ми приятели у дома разбраха с кого съм снимал, направо полудяха.

Marius изчезва към летището по средата на поредния дубъл © Кирил Станоев

MARIUS PRANIUSKAS: Много ми хареса сцената с вечерята – в някои дубли просто полудявахме и танцувахме регетон – не съм изненадан, че са отпаднали от финалния вариант.

МИЛЕН ДАНКОВ: Целият процес около Candy Coated беше интересeн и запомнящ се. Сещам се за сцената с обяда, когато хапваме и пийваме. Първоначално в чашите имаше вода и не се чувствахме реалистично. Купихме си уиски и всичко ни се подреди. Не се бях смял така от години, макар че трябваше да сме сериозни. Най-интересната история около проекта обаче е запечатана в самото видео.

РУТ КОЛЕВА: Истината е, че винаги съм била аутсайдер като дете. Поради куп причини – не живеех в България като малка, подиграваха ми се за странното име, не говорех добре български след прибирането от Индия, родителите ми се разведоха. Винаги бях обект на някакъв вид дискриминация. Това е причината да чувствам ЛГБТ общността толкова близко до себе си и да припознавам нейните каузи.

Candy Coated е в Spotify. Следващият сингъл On My Way и излиза на 15 юли.